Een jaar. Je knippert en het is voorbij. Angstaanjagend, vind ik het. Voor mijn gevoel schreef ik pas vorige maand over de traditie van mijn tienvriendinnenverjaardagsdiner. En nu dient de volgende verjaardag zich alweer aan. En moet ik alweer aan de bak, voor die tien vriendinnen. Dat gaat ongeveer zo: ik sta te koken, zij zitten en drinken – althans, tijdens het eerste gedeelte van de avond. Zodra ik ben uitgeserveerd stort ik me vol in het gedruis dat om een of andere reden altijd met veel emoties gepaard gaat.

Voor vrouwen koken is een vak apart. Vrouwen willen namelijk heel veel níet. Het eerste jaar dat ik de schare bijeenbracht, brouwde ik een Italiaans maal met kalfsvlees, kazige pasta en een, al zeg ik het zelf, masterly chocoladetaart. Van de groente en salade die als bijgerechten dienden, werd gretig gegeten, de rest bleef vrijwel onaangeroerd. Ik had het kunnen weten. Ik ben namelijk zelf een vrouw. Vlees doet scheten, pasta en kazen zijn maagzuuropwekkende dikmakers – om over een chocoladetaart waarin twee pakjes roomboter zijn verwerkt maar te zwijgen. Kortom, koolhydraten, suiker en vet zijn not  done. Wij vrouwen willen vis. Vis is licht, mager en laat de darmen met rust. Aldus schotelde ik mijn vriendinnen een keer sushi en sashimi voor, en een andere keer een botermalse, gestoomde zalm en vongole in witte wijn. Als de raven stortten ze zich erop, die viswijven.

More content below the advertising

Voor dit jaar heb ik iets anders in gedachten: een tafel vol liflafjes. Ook daar maak je vrouwen gelukkig mee. Geen borden vol, maar bescheiden hapjes om schuldeloos van te snoepen. Mozzarella, tomaat en basilicum, gemarineerde courgettes met pijnboompitten, geroosterde aubergines, gebakken venkel met Parmezaan, gevulde champignons, zoiets. Met brood. Zelfgebakken focaccia. Daarna zullen we zingen, dansen, lachen, knuffelen en huilen om de liefde en de dood en alles wat daartussen ligt. En zoals de traditie betaamt, zullen we elkaar de volgende dag berichten sturen met overtreffende brakheidsstatussen, en zullen we allemaal naar de snackbar of de afhaalchinees stiefelen voor de broodnodige porties vet om de kater mee te bestrijden.

Deze maand deelt Eva haar recept voor focaccia. Het recept staat in Kek Mama 12-2015. Klik hier om meer te lezen van columnist Eva.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Een hotdog gaat er bij je kind natuurlijk altíjd wel in. Daarom de leukste (en lekkerste) hotdog restaurants op een rij: smullen maar.

Dogma Hotdogbar – Utrecht

Van een Dwaze Dienaar, tot een Gruwelijk Gebed en een Pittige Pelgrim: de namen van de hotdogs op de menukaart zijn hier al leuk. Dat kinderen er meer dan welkom zijn, blijkt wel uit de naam die ze voor de hotdog voor kleintjes hebben gegeven: het Keurige Kind. Een heerlijk varkensworstje met krokante uitjes en friet. 

More content below the advertising

 

Bulls & Dogs – Amsterdam

hotdog restaurants

De eerste hotdogbar van onze hoofdstad. Je bestelt er heerlijke hotdogs, maar ook milkshakes, burgers en wijn of cocktails. Voor de kinderen is er limonade of een sapje. Alle hotdogs zijn gemaakt door een lokale slager volgens eigen recept – niet geserveerd op een traditioneel broodje, maar op een Duitse pretzel.

 

Lees ook:
13x goedkoop uit eten met kinderen >

 

Hotdog Point – Den Haag

Een worstje van kip, rund of een vegetarische variant: bij Hotdog Point in Den Haag heb je volop keuze. Op het menu staan vijf verschillende soorten hotdogs – van de New Yorkse tot een Mexicaanse variant of zelfs één uit Marrakech – en voor kinderen is er een kindermenu.

 

Dwars Hotdogbar – Tilburg

hotdog restaurants

Het is prima toeven bij dit hotdogrestaurant: of je nou zin hebt in een kipdog, een runddog of liever half om half. Als side dish kies je voor zoete aardappelfrietjes of nacho’s en je maaltijd is compleet. Handig: alle hotdogs zijn ook vegetarisch te bestellen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Wat eten we vandaag? Pasta natuurlijk. Daarmee scoor je makkelijk punten. 

1.     Het is nooit saai

Pasta met tomatensaus, groene pesto of witte roomsaus. Spaghetti, lasagne of een pasta-ovenschotel. Vegetarisch, met vis of vlees. Doordeweekse pasta of een uitsloof-maaltijd. Met pasta kun je alle kanten op. Wissel één ingrediënt en er staat weer iets heel nieuws op tafel. Kleine moeite, groot effect.

More content below the advertising

2.     Je krijgt er (bijna) alle kinderen mee stil

Geen zin in gezeur aan tafel? Dan zit je met pasta met rode saus (bijna) altijd goed. Er zijn weinig kinderen die er niet gek op zijn. De reden? Volgens het Centrum voor Smaakonderzoek komt dat omdat pasta glad en soepel is én een neutrale smaak heeft. 
Welke pastasauzen en recepten vinden kinderen het allerlekkerst? In deze grappige video vertellen ze het zelf.

3.     Het is snel en makkelijk

Pasta koken, saus erover en buon appetito! Binnen een half uur zit je aan tafel. Ook fijn: je hoeft er meestal niet eens voor langs de supermarkt. Vaak heb je wel een restje groente, vlees of kaas in huis, verse tomaten of een lekkere pot pastasaus. En vergeet niet: less is more. Doe als de Italianen en houd het bij de kleuren van de Italiaanse vlag. Rood staat voor tomaten(saus), wit voor kaas en groen voor een beetje basilicum.
Recept: Snelle Pasta Bolognese Ovenschotel

4.     Je kunt kinderen verleiden met vormpjes en gezichtjes

Pasta is er in alle soorten en maten. Lopen je kinderen niet warm voor penne of macaroni? Probeer ze dan eens te verleiden met strikjes, tricolori of pasta in de vorm van Dora en Spongebob. Of leef je uit met leuke gezichtjes van spaghetti. Zij blij, jij blij.

5.     Je kunt er heel wat groente in (ver)stoppen

Met gemak pureer je een hele broccoli door de pastasaus en courgettespaghetti is onder een laag lekkere saus bijna niet van ‘echt’ te onderscheiden. En wat dacht je van alle tomaten die ze al pasta-etend binnen krijgen? In de Heinz [Seriously] Good Pastasauzen zitten bijvoorbeeld minstens 7* zongerijpte tomaten.


6.     Je kunt makkelijk slimme keuzes maken

Het is niet ingewikkeld om een verantwoorde maaltijd op tafel te zetten. Zo zit volkorenpasta vol met vezels en eiwitten. Of probeer eens pompoenlasagne of linzenpasta.

Handig voor in huis

Snel, serieus lekker en dus altijd handig om in huis te hebben: één van de zeven Heinz [Seriously] Good Pastasauzen. Bijvoorbeeld Heinz [Seriously] Good Pastasaus Bolognese, een pastasaus met 100% rundvlees van hoge kwaliteit. Elke pot bevat minstens 7* zongerijpte tomaten en geen kunstmatige smaakstoffen of conserveermiddelen.
* Berekend op basis van een gemiddeld gewicht van 80 gram per tomaat

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >