‘Mijn schoonmoeder toonde zich een engel na de scheiding’

13.09.2021 09:51
schoonmoeder engel na scheiding Beeld: Shutterstock

Andrea (37), moeder van Rick (8) en Koen (5), scheidde een jaar geleden van jeugdliefde Faas (40). Maar als single moeder kreeg ze hulp uit onverwachte hoek: haar ex-schoonmoeder.

“Faas en ik gingen uit elkaar zoals we bij elkaar waren gekomen: als vrienden. We hadden elkaar leren kennen als pubers, weinig stellen zijn opgewassen tegen het leven dat je daarna overkomt, denk ik. We groeiden uit elkaar. Faas houdt zijn leven graag klein en overzichtelijk, ik leef liever groots en meeslepend.

De knoop doorhakken

Dat Faas verliefd werd op een ander, zat eraan te komen. Het was niet de reden om te scheiden, wel een mooie aanleiding om de knoop eindelijk door te hakken. Faas heeft een modaal inkomen, dus veel alimentatie voor de kinderen zat er niet in. Om een nieuw leven op te bouwen, moest ik mijn baan in de verpleegkunde wel uitbreiden van 24 uur per week naar fulltime. We spraken co­-ouderschap af, maar dat betekende dat ik in de weken dat ik de kinderen had in de knel kwam, vooral vanwege mijn nachtdiensten.

Lees ook – Liefdevol gescheiden met dank aan mijn ex >

‘Je bent m’n kind’

We lichtten mijn schoonouders samen in over onze breuk. Met mijn eigen ouders heb ik na een turbulente jeugd geen contact meer. Mijn schoonmoeder was in tranen. ‘Maar schat, je bent m’n kínd’, bleef ze maar zeggen. ‘Wíj hoeven toch niet uit elkaar?’ zei ik; iets wat Faas hartgrondig beaamde.

Wat toonde mijn schoonmoeder zich een engel in de tijd die volgde. De dag dat Faas uit onze woning vertrok om bij zijn vriendin in te trekken, stond ze voor de deur met een achterbak vol spullen. Een laptop die ze zelf niet meer gebruikten. Een kastje, planten en kaarsen om het gezellig te maken in mijn nu zo koude huis. Zoveel had Faas niet meegenomen, maar budget om mijn huis weer eigen te maken had ik niet. Net als geld voor een nachtoppas, trouwens, maar ook daar bood mijn schoonmoeder een oplossing voor: tijdens mijn nachtdiensten konden Rick en Koen voortaan bij haar logeren.

Toen ze me de week voor mijn eerste nachtdienst als single moeder ook nog de sleutels overhandigde van haar oude auto, heb ik staan janken van dankbaarheid. ‘Pa en ik hebben aan één zo’n koekblik meer dan genoeg,’ zei ze, ‘gebruik jij deze maar’. Het is meer dan mijn eigen ouders ooit voor me hebben gedaan.

Engelen

De eerste kerst als gescheiden ouders vierden Faas en ik samen met zijn ouders en onze kinderen. Inmiddels verwachten Faas en zijn vriendin een baby, maar dat verandert niets aan de situatie. Faas en zij nodigden me deze kerst zelfs uit voor een diner bij hen thuis, samen met zijn ouders. Ik heb niet één engel in mijn leven, maar een complete familie uit de hemel.”

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van fijne aanbiedingen.