Als de eerste kinderverjaardag na de scheiding is gevierd, omhelst Julia haar ex. Dit hebben ze ook weer overleefd. Iets te vrolijk, maar toch.

In den beginne overheerste er een vreemd soort euforie: we zijn uit elkaar, we gaan het écht doen. Geen ergernissen meer, geen frustratie, geen energie slurpende discussies. We besloten elkaar los te laten en dat zo goed mogelijk te doen voor de kinderen. Maar hoe mijn nieuwe leven er als single moeder er precies uit zou zien: ik had geen idee. Het scheiden zelf was zo’n grote stap, zo ingrijpend, dat ik al mijn aandacht nodig had voor het moment zelf. Vooruitblikken heeft sowieso geen enkele zin als je in het diepe springt, maar een jaar na de scheiding kan ik wel terugkijken op alle eerste keren die ik heb meegemaakt.

Tour de non amour

 De boodschap dat we gaan scheiden willen we samen aan onze broers, zussen en ouders vertellen. Tenslotte heeft het ook impact op hun levens en de dingen die we als vanzelfsprekend zagen. We brengen de kinderen bij een oppas en rijden op één dag kriskras het land door voor wat we later de Tour de non amour zijn gaan noemen. Dat het geen picknick is, moge duidelijk zijn. Teleurstelling, verbazing, verdriet. Maar ook kilheid – in de ogen van zijn moeder. Ik geloof dat ik nog nooit zo snel van mijn voetstuk ben gevallen als op die zonnige zomerdag in de achtertuin van mijn schoonouders. 

Onuitwisbare woorden

Ik had een goede relatie met mijn schoonmoeder. Ze paste op onze kinderen, was hartelijk en attent. Ik was op mijn beurt zo voorbeeldig mogelijk als schoondochter, en niet onsuccesvol. Maar alles waar ze me om roemde bij haar ouderwets chique vrienden – dat ik fulltime werkte, zo graag op reis ging, een creatief beroep had – blijkt nu ineens Bron van al het Kwaad. “Ken je soms veel gescheiden mensen?”, vraagt ze boos, alsof ik een exotisch virus heb opgelopen van gekke vrienden in de hoofdstad. “Je had haar niet zo vrij moeten laten”, zegt ze tegen haar zoon, die gelukkig erg verontwaardigd reageert op zo veel Jaren Vijftig in één tirade. Ze spreekt onuitwisbare woorden: “Ik heb van je gehouden als een dochter, dat is nu voorgoed voorbij”. Wauw. Scheiden doe je niet alleen, blijkt. Er is veel collateral damage.

Verder lezen? Bestel Kek Mama 11 hier online.

advies-kind-ouderschapscursus

Stellen die een kinderwens hebben, zouden eerst een cursus moeten volgen die hen voorbereidt op het ouderschap. Dat vindt een commissie onder leiding van oud-minister Rouvoet.

Deze werkgroep bekijkt hoe je kunt voorkomen dat kinderen de dupe worden van een vechtscheiding.

 

'Ouderschapsgym'

"Aanstaande ouders worden op dit moment alleen voorbereid op de bevalling en de fysieke zorg van het kind, terwijl we hen ook moeten helpen met de uitdagingen van het ouderschap", aldus Rouvoet. "Dus zorg dat er naast zwangerschapsgym ook 'ouderschapsgym' beschikbaar is. Hiermee kan een stel zich beter voorbereiden op mogelijke spanningen en relatieproblemen door gezinsuitbreiding, waardoor de kans op een scheiding later kleiner wordt. En dat voorkomt weer schade bij het kind."

 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over de kinderen vertellen dat je gaat scheiden >

 

Geboortecontract

Andere aanbevelingen van de werkgroep, die gisteren zijn overhandigd aan ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Sander Dekker van Rechtsbescherming, zijn het opstellen van een geboortecontract (waarin ouders bij de geboorte van hun eerste kind al vastleggen hoe ze met elkaar zullen omgaan bij een eventuele scheiding) en een scheidingsloket in elke gemeente, waar ouders terechtkunnen voor ondersteuning.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Na een traject van 2,5 jaar is presentatrice Saar Koningsberger zwanger. Om dit mooie nieuws met iedereen te kunnen delen, publiceert ze dagelijks een vlog. Vandaag vraagt ze een psycholoog om advies: hoe hou je je relatie goed na het krijgen van een baby? Van verwachtingen downgraden tot rekening houden met slaaptekort en veel praten (maar niet te snel): de handigste tips komen voorbij.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >