Waar moet je aan denken als je kinderen hebt en gaat scheiden?

15.11.2021 09:05
waar aan denken scheiden kinderen Beeld: Shutterstock

Dacht je het zware werk achter de rug te hebben toen je na lang wikken en wegen besloot te scheiden, komt het echte regelwerk nog kijken. Waar moet je nou aan denken als je gaat scheiden met kinderen? Hier alvast tien punten.

1. De woning

Wie vertrekt? Of vertrekken jullie allebei? Die koopwoning was misschien enig toen jullie een dubbel inkomen hadden, maar is in je eentje vaak een stuk moeilijker te bekostigen. Zeker wanneer degene die blijft, degene die vertrekt moet uitkopen. Detail: niet degene met het hoogste inkomen moet per se de woning met de hoogste woonlasten bewonen. Misschien stijgt je maandinkomen met behulp van toeslagen, kinder- en eventueel partneralimentatie wel zoveel, dat de woonlasten te dragen zijn. Ander puntje: heeft degene die vertrekt recht op huurtoeslag? Kan zomaar een flinke duit schelen in de maandlasten. Ook niet onbelangrijk: is het mogelijk om bij elkaar in de buurt te blijven wonen, zodat de kinderen makkelijk heen en weer kunnen?

 

2. Mediator of advocaat?

Regelen jullie het via een gezamenlijke mediator, of met afzonderlijke advocaten? Het laatste kan een uitkomst zijn als met elkaar communiceren onmogelijk is, maar is wel duurder – al heb je tot een bepaald inkomen recht op een gesubsidieerde advocaat (een zogenaamde toevoeging), die je aanvraagt via de Raad voor de Rechtsbijstand. Vaak houd je de situatie met een mediator ook stukken ‘milder’, en komen jullie gemakkelijker nader tot elkaar. Want: directe communicatie. De scheiding moet wel altijd door een advocaat worden ingediend bij de rechtbank. No worries: regelt de mediator voor je.

 

3. Timing

Wanneer vertel je het de kinderen? Dat je nu de knoop doorhakt om te gaan scheiden, hoeft niet te betekenen dat je de kinderen meteen betrekt. Een nieuwe woning regelen, misschien wel een nieuwe school, tot een goede omgangsregeling komen, kortom: een beetje zekerheid over de nieuwe toekomst is best prettig, wanneer je ze het nieuws vertelt. Net als de timing, trouwens: middenin de cito-toetsen is niet voor iedereen het uitgelezen moment.

 

4. De zorg

Hoe verdelen jullie de zorg voor de kinderen? Volgens een co-ouderschap waarbij de kinderen de ene week bij mama wonen en de andere bij papa, of verkassen ze alleen om het weekend, of middenin de week nog een keer? Volgens de wet mogen kinderen vanaf twaalf jaar meebeslissen, maar dat is niet heilig: een rechter kán andere belangen meewegen. En hoe verdelen jullie dan de vakanties en andere vrije dagen?

Lees ook:

Handig: app voor kinderen met gescheiden ouders >

 

5. De nieuwe partner

Hoe ga je om met nieuwe partners? En dan bedoelen we natuurlijk vooral: is het in het belang van je kinderen dat je nieuwe scharrel twee maanden na de scheiding meegaat op vakantie en direct elk weekend blijft slapen? Of die van je ex – wat je waarschijnlijk het liefst wilt weten? Wat goed is, verschilt uiteraard per situatie.

 

6. Het ouderlijk gezag

Wie krijgt het ouderlijk gezag? Wettelijke term, maar wel iets wat je moet vastleggen. Schrik niet: als jullie allebei al ouderlijk gezag hadden (automatisch bij een huwelijk, en anders wanneer de vader jullie kind wettelijk heeft erkend), dan kunnen jullie dat gewoon allebei houden. Geen ouderlijk gezag hebben, betekent minder bevoegdheden met betrekking tot de kinderen.

 

7. De alimentatie

Wie betaalt wat? Meestal is degene met het hoogste inkomen alimentatieplichtig. En betaalt de ene ouder dat dan aan de andere, of roepen jullie een zogenaamde kinderrekening in het leven? Hoeveel kinderalimentatie redelijk is, bereken je hier.

 

8. Toeslagen

Heb je recht op toeslagen? Na de scheiding moet je het plotseling doen met een enkel inkomen, maar wel met volledige lasten. Auw. Gelukkig bestaan er allerlei toeslagen, zoals zorg- en huurtoeslag, naast het – overigens inkomensafhankelijke - kindgebonden budget.

 

9. De dagelijkse zorg

Hoe pakken jullie de dagelijkse zorg aan? Gaan jullie samen naar schoolgesprekken of alleen? Of de ouder bij wie de kinderen op dat moment verblijven? En hoe doe je dat met doktersafspraken, de tandarts, de kapper?

 

10. Het ouderschapsplan

Groeit het je allemaal boven het hoofd? Sinds 1 maart 2009 moeten alle ouders die gaan scheiden een ouderschapsplan opstellen. Daar komen grofweg alle bovenstaande punten in aan bod. Je kunt het zo uitgebreid of summier maken als je wilt, en het goede nieuws: op internet barst het van de voorbeelden die je helemaal naar je eigen hand kunt zetten.

 

 

Meer tips? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >