Kirsten Schilder en Kim Kötter: ‘We schoten vol tijdens de shoot’

28.02.2023 06:27
mombracing BN'er interview Kim Kötter Kirsten Schilder Beeld: Kee & Kee

Vriendinnen Kim Kötter en Kirsten Schilder zijn dol op hun mannen, maar ze moeten er niet aan denken om ’t zonder elkaar te moeten stellen. “Ik vertrouwde haar direct en dat is uniek in dit mediawereldje.”

Kim legt net de laatste hand aan de warme chocomel als Kirsten – met een tas vol gebakjes van de Volendamse bakker – keurig op tijd op de stoep staat. Geen verrassing, volgens Kim, want Kirsten is een vrouw van de klok. En dat terwijl ze nog volop in haar kraamweken zit, of hoe noem je dat als je net een pup in huis hebt?

Hoewel het gezin al langer droomde van een hond, durfde Kirsten de verantwoordelijkheid niet aan. Totdat ze Doefie zag, een kruising tussen een Pomeriaan en een Toypoedel. “Dit formaatje kan ik handelen, dacht ik. En het beestje verbindt echt, onze kinderen staan non-stop voor haar klaar; de een borstelt, de ander laat haar uit of geeft eten. Prachtig om te zien.”

Op elkaar ingespeeld

Het is niet Kirstens enige droom die uitkwam de afgelopen dagen, de fotoshoot voor Kek Mama met ‘hun’ zes kinderen was er ook een. “Voor het eerst staan Nikki, Julian, Jackie, Muck, Youp en Ted op één foto”, vertelt Kirsten. “Dat raakt me.” Ook Kim hield het niet droog tijdens de shoot: “Toen ze met z’n zessen op de bank zaten, keken Kirsten en ik elkaar aan en schoten we allebei vol. Het is fantastisch om te zien hoe goed onze kinderen, ondanks de leeftijdsverschillen, op elkaar zijn ingespeeld.”

Tijd voor de chocomel, stelt Kim als ze de koppen uit de keuken haalt. “En je favoriete Ferrero Rocher-bol,” lacht Kirsten, “want ik heb ’m weer voor je meegenomen hoor.” Ze vervolgt: “Kim en ik zijn enorme zoetekauwen. In een café bestellen we meestal geen wijn, maar warme chocomel met slagroom of een cassis. Haha, mommy’s night out hoor!”

mombracing BN'er interview Kim Kötter Kirsten Schilder mombracing BN'er interview Kim Kötter Kirsten Schilder

Unieke band

Op de vraag hoelang ze elkaar kennen, knikt Kim naar Kirsten: de vrouw van data en tijd. Kirsten denkt na, ze was nog (net) niet zwanger van Nikki, dat maakt het zo’n dertien jaar geleden dat ze tijdens een etentje naast Kim aan tafel terechtkwam. Het was direct ‘aan’, volgens Kim. “Ik viel meteen voor Kirstens zachte, zorgzame karakter: altijd aardig en voorzichtig. Ik zeg weleens dat Kirsten ook een goede prinses van Engeland zou kunnen zijn!” Kirsten barst in lachen uit.

Kim vervolgt: “We snáppen elkaar, met beiden een muzikale man, werkzaam in de media en inmiddels allebei drie kinderen. We begrijpen alle uitdagingen, moeilijkheden en mooie dingen die dit leven, als moeder en in dit vak, met zich meebrengt. Daarbij staat Kirsten altijd voor me klaar, al is het middernacht.”

Kirsten: “Ik vertrouwde Kim direct en dat is uniek in dit mediawereldje”

Voor Kirsten geldt hetzelfde: “Ik vertrouwde Kim direct en dat is zeker in dit mediawereldje uniek. Ik voel me veilig, omdat ik weet dat zij naast me staat, me opvangt, stuurt of steunt. Ondanks haar drukke leven maakt Kim altijd tijd voor me… Hoewel ze af en toe onmogelijk te bereiken is. Laatst moest ik haar manager bellen om erachter te komen of onze afspraak nog stond.”

mombracing BN'er interview Kim Kötter Kirsten Schilder mombracing BN'er interview Kim Kötter Kirsten Schilder

Als eerste op de stoep

Kenmerkend voor hun vriendschap is Kims herinnering aan het moment dat ze bij 26 weken zwangerschap halsoverkop naar het ziekenhuis moest met gebroken vliezen. Muck was onderweg, maar Jaap was nog in Amerika. Kim: “De eerste die – naast mijn moeder – op de stoep stond was Kirsten. Mét prematuurpakjes. Dat gebaar gaf me het vertrouwen dat ik nodig had: het is geregeld, het komt goed. Die pakjes zal ik nooit weggooien.”

Kirsten: “Onze eerste gezinsvakantie was zonder Nick maar met Kim; we leken wel een stel”

Ook Kirsten denkt gelijk terug aan de geboorte van haar eerste kind. “Alles was nieuw en spannend, in een fase waarin Nick weinig thuis was. Kim bleef regelmatig slapen en trok me er doorheen. Onze eerste gezinsvakantie was zelfs zonder Nick maar mét Kim – Nick vloog een paar dagen later in vanuit het buitenland. Kim en ik leken wel een stel, vooral omdat Nikki heel rustig was bij Kim. Zij bleef kalm, waar ik toch best wel gestrest was. Kim was vanaf het begin een enorme steun in het moederschap.”

Kim onderbreekt: “Ho ho, tijdens de zwangerschap ook al, weet je nog? Jij ging zo hard op je hormonen, dat Nick regelmatig zei: ‘Nou, eh, Kim… pak jij het even over, want ik weet het even niet meer.’” Ze barsten allebei in lachen uit.

Kim: “Andersom was dat ook hoor, ik besprak sommige zwangerschapsdingen liever met Kirsten dan met Jaap. We appten heel wat af ’s nachts, tijdens de borstvoeding, zwanger of niet. Met al mijn vragen of twijfels kan ik bij Kirsten terecht. Bij gebrek aan EHBO-cursus voor ouderschap gaan wij dit avontuur samen aan.”

Lees ook – Vriendinnen door zwangerschap: ‘Ze bleek precies hetzelfde mee te maken als ik’ >

Hand in hand

Ze delen hetzelfde positieve DNA, volgens Kim. “Ook als iets tegenzit, blijven Kirsten en ik ons geluk helder zien. We waarderen wat we hebben. En als dingen spannend zijn, dan houden we elkaars hand vast.” Kim refereert aan het moment, eind augustus, waarop Nick en Simon bij Jinek bekendmaakten te stoppen.

Kim: “Ook als iets tegenzit, blijven Kirsten en ik ons geluk helder zien”

Kirsten: “Ik was enorm zenuwachtig. Ik wilde tijdens die uitzending niemand bij me hebben, behalve de kinderen en Kim. We zaten letterlijk hand in hand op de bank, met een grote schaal sushi op schoot die Kim onderweg had opgepikt – ze voelde natuurlijk al aan dat ik nog geen hap door mijn keel had kunnen krijgen. Samen beleefden we dat moment, met een lach en een traan.”

Kirsten: “Toen Nick en Simon bij Jinek zaten, zaten wij hand in hand op de bank”

mombracing BN'er interview Kim Kötter Kirsten Schilder mombracing BN'er interview Kim Kötter Kirsten Schilder

Tweede moeder

Ook op verjaardagen wordt goed duidelijk hoe natuurlijk de onderlinge match is, vertelt Kim. “Ik ben dol op Kirstens ouders en zij zijn dol op haar. Je kunt ons zien als zussen, toch Kirsten?” Opgegroeid als enig kind haalt Kirsten vragend haar schouders op. “Dit is in ieder geval wel hoe ik me een zussenband voorstel: een onvoorwaardelijke connectie die steeds intenser wordt, omdat we alle levensfasen met de kinderen samen meemaken.”

Kim: “Kirstens gezin voelt ook een beetje als mijn gezin. Ik voel me betrokken bij alle stappen die zij zetten. Het is spannend om dat te volgen, want het is ook mijn voorland. Ik heb nu nog kleine kinderen met kleine problemen, maar zodra ze puberen, weet ik al precies bij wie ik aanklop, haha. Als Nikki jou iets vraagt, adviseer je inmiddels het tegenovergestelde van wat je normaal zou adviseren, omdat je weet dat Nikki je advies toch niet opvolgt. Een geniale tip!”

Een andere vaste troef voor Kirsten is de inzet van ‘tante Kimmie’. “Alle kleding die ik leuk vind, vindt Nikki bij voorbaat niks. Maar als tante Kimmie het leuk vindt, is het per definitie geweldig, want Nikki adoreert haar. Ik vraag vaak of Kim bij Poespas [Kims webshop, red.] vast wat leuke items voor Nikki in het winkelwagentje wil zetten, zodat ze daaruit haar eigen favorieten kan kiezen. Dan vindt ze álles te gek. Kim is als een tweede, toffe moeder voor haar.”

Het hele artikel staat in Kek Mama 03-2023, verkrijgbaar in de winkel vanaf 28 februari.

87% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.