‘Leg een kind maar eens uit dat-ie af moet blijven van snoep’

06.01.2022 05:52
Remy Bonjasky

Remy Bonjasky is getrouwd met Renate Goet. Remy heeft zonen Cassius en Dean uit eerdere relaties, samen hebben ze dochter Skye. Elke maand deelt Remy zijn belevenissen.

Halloween, Sinterklaas, Kerstmis, oud en nieuw: allemaal feestdagen die elkaar de afgelopen maanden in korte tijd opvolgden. En die bovendien gepaard gingen met lekker veel eten, drank, taart en andere zoete dingen. Ook wij maakten het thuis gezellig met allerlei lekkere hapjes. Toch proberen we dat niet te veel te doen en snoepen we met mate – cheaten noemen we dat.

Skye is bijvoorbeeld een zoetekauw en dol op koekjes. Dat mag bij ons ook gewoon. Renate en ik houden niet van verbieden, maar proberen haar nu al wel te leren om niet te véél snoepmomenten te hebben. Overigens kan ik er zelf ook wat van, hoor – ik werk gerust een heel pak stroopwafels weg, maar weet ook dat ik daarna hard moet werken om die suikers eraf te trainen.
 

Cheaten

Er zijn periodes dat we doordeweeks gezond eten en in het weekend lekker cheaten. Niet de hele dag door, hoor. Zo is Cassius veganist en komt het woord cheaten niet in zijn vocabulaire voor, maar eet Dean graag meerdere bakjes chips in het weekend. Gelukkig gaat fruit er ook goed in – dat kan je soms ook al als snoepgoed zien, zo lekker is het. Ook Renate heeft af en toe een cheatdag, al vindt ze haar figuur ook belangrijk en probeert ze er altijd fit bij te lopen.
 

Lees ook
Elines kinderen eten slecht groenten (maar dít is de oplossing) >

 

Jezelf kietelen

Toch was het tijdens de feestdagen – zoals bij zoveel gezinnen – best lastig om nee te zeggen tegen al het lekkers wat ons toekwam. Al helemaal voor de kinderen; leg een kind maar eens uit dat ie af moet blijven van snoepgoed. Daarom zorgen wij ervoor dat ze weten waarom alléén maar snoepen niet verstandig is en dat gezond eten juist belangrijk is. Natuurlijk gaat dat niet in één keer, maar stapsgewijs, tot ze oud genoeg zijn om daadwerkelijk de ernst ervan in te zien. Dat is in elk geval wat wij ze willen meegeven: het is niet erg om jezelf te kietelen, maar doe het niet te veel en niet te lang.
 

Deze column staat in Kek Mama 01-2022.

 

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.