Vriendinnen door zwangerschap: ‘Ze bleek precies hetzelfde mee te maken als ik’

18.09.2022 06:39
nooit beste moeder prima Beeld: Shutterstock

Zonder kinderen hadden ze weinig met elkaar, maar nu Fenna en Samira allebei moeder zijn blijken ze beter met elkaar overweg te kunnen dan ooit.

Fenna (26), moeder van een zoon van 5:

“Met Samira had ik nooit zoveel. We zaten bij elkaar op het mbo en woonden toevallig in dezelfde straat, allebei nog bij onze ouders. Ik was vaag bevriend met haar, vooral omdat we op dezelfde feestjes kwamen, maar echt close waren we niet. Ik vond haar nogal afstandelijk, zij mij saai, weet ik inmiddels.

Ongepland zwanger

En toen werd ik op mijn 21e ongepland zwanger. Mijn vriend en ik besloten ervoor te gaan en een mooie, maar ook moeilijke tijd brak aan. Ik had een baan in de kinderopvang, mijn vriend werkte in de bouw en samen konden we een huisje huren. Toen er geklust moest worden stonden mijn vriendinnen voor me klaar, want met mijn dikke buik kon ik niet op een keukentrapje staan.

“Na een week verwachtte iedereen dat ik weer mee ging stappen en shoppen”

Toen onze zoon werd geboren, waren ze er ook. Een week. Daarna verwachtte iedereen dat ik weer mee ging stappen en shoppen – de baby kon toch mee in de kinderwagen? Ik voelde me in die tijd vaak eenzaam, omdat ik zo’n ander leven had dan mijn vriendinnen. De enigen die me begrepen waren bijvoorbeeld collega’s die een paar jaar ouder waren. En zij hadden hun eigen vriendinnen.

Lees ook – Leuke vriendin blijkt vreselijke moeder: ‘Hij breekt mijn huis af en zij kijkt toe’ >

Medemoeders

Tot ik met de kinderwagen bij mijn ouders door de straat liep en een ander vrouw met een wagen tegenkwam. Samira, die een paar weken daarvoor moeder was geworden – 22 was ze, en ze deed het in haar eentje. We raakten aan de praat en ze bleek precies hetzelfde mee te maken als ik. Vriendinnen begrepen haar niet, andere babymoeders waren jaren ouder, vaak tien of meer. We wisselden nummers uit, ik zei: ‘Bel me voor tips bij krampjes.’ Ik moet er nog om lachen, mijn vriendinnen wisselden tips uit tegen katers.

“In een mum van tijd waren we zo close dat we elke week samen naar babyzwemmen gingen”

Dezelfde dag nog zaten we te appen over slaapschema’s en babyeczeem. Binnen een week kwam ze bij me langs en ‘speelden’ onze baby’s samen, wat we allebei superschattig vonden. Samira bleek veel leuker dan ik dacht. In een mum van tijd waren we zo close dat we elke week samen naar babyzwemmen gingen en op elkaars kinderen pasten als de ander even tijd nodig had of moest bijslapen. Ik was zo gelukkig dat ik iemand van mijn eigen leeftijd had gevonden die me echt begreep en met wie ik ook zonder kind uren bleek te kunnen kletsen, over van alles en nog wat.

Hechte band

Onze kinderen zijn inmiddels vijf en gaan naar school. Van mijn ‘oude’ vriendinnen is er nu ook eentje moeder geworden. Die vriendschappen zijn gebleven en zullen zich vast verdiepen als er meer baby’s komen, maar mijn band met Samira is het hechtst. Soms zeggen mensen: je hebt zoveel opgegeven voor je baby. Misschien, maar er kwam ook veel voor terug. Een bijzondere vriendin, bijvoorbeeld.”

Dit artikel staat in Kek Mama 08-2022.

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.