Prabhjot Kaur Pamma (32) is geboren in India en draagt iedere zondag een punjabi-suit. Ze is getrouwd met Gagandeep Singh Grover (38) en moeder van twee dochters: Sehaj Kaur (6) en Harasees Kaur (2).
“Ik kom uit de Punjab-regio in het noorden van India. Traditioneel wordt daar de punjabi-suit gedragen: een wijde broek, bloes met lange mouwen en een sjaal.
Punjabi-suit
In Nederland, waar ik sinds mijn vierde woon, zie ik tegenwoordig steeds meer jonge meiden die een punjabi-suit dragen als fashion-item. Of zelfs een variant zonder mouwen. Prima om je lichaam te laten zien, maar doe dat in een andere outfit, denk ik dan. Een punjabi-suit hoor je te dragen uit respect voor je cultuur en religie. Het dient je lichaam te bedekken.
“Ook in een traditionele punjabisuit ben ik een moderne vrouw”
Lees verder onder de advertentie
Over mijn geloof en culturele achtergrond maak ik geregeld TikTok-video’s. Dat levert soms nare reacties op: ik zou te ouderwets zijn, niet openstaan voor verandering. Onzin, want ik verf gewoon mijn haar en draag make-up. Ook in een traditionele punjabisuit ben ik een moderne vrouw.
Cultuur doorgeven
Ik vind het belangrijk om de Indiase cultuur mee te geven aan mijn dochters. Zo krijgt Sehaj les in het schrift van Punjabi en bidden we iedere zondag in onze tempel, de Gurudwara. Sehaj weet precies hoe laat het is als ik haar suit ga strijken. ‘Gaan we naar de Gurudwara?’ roept ze dan blij.
Lees verder onder de advertentie
Vaak pakken de meisjes er een vel bindi-stickers bij. De bindi – een stip op het voorhoofd – hoort niet bij de suit, maar ze vinden het gewoon een mooi sieraad.
Zelf heb ik wel dertig soorten punjabi-suits. De meeste heb ik gekocht in India. Tegenwoordig worden ze ook in Nederland gemaakt, maar die zijn net even anders. In het Westen volgen ze de mode en maken ze bijvoorbeeld broeken met rechte pijpen, terwijl de traditionele suit plooien heeft. Ook hangt er aan de Nederlandse variant geen koord rond het middel, maar is er elastiek ingezet.
In mijn vrije tijd geef ik punjabi-danslessen aan vrouwen. Ik draag daarbij altijd een suit, net als bij mijn optredens. Zo heb ik op een festival gedanst tijdens het Indiase lichtjesfeest diwali. Zelfs tijdens de repetities, gewoon thuis voor de spiegel, trok ik een punjabi-suit aan. Ik voel me daarin mooier en zelfverzekerder. Op en top vrouw, ook. Bovendien ogen mijn bewegingen dan charmanter en omdat ik bedekt ben, kijken mensen bij een optreden niet naar mijn lichaam, maar puur naar de dans.”
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.