Mama valt op: ‘Als ik in de spiegel kijk, ben ik meteen blij’

23.07.2019 09:48
mama valt op gekleurd haar Hedwych

Waarom zou je er doorsnee uitzien als je ook lekker kan opvallen, vinden deze moeders. ‘Ik wissel om de paar weken van haarkleur.’

Hedwych Veeman (30) is single moeder van Celine (8), Alice (6), Emile (4) en Felice (1).

“Waarom knippen zoveel moeders hun haren af, dacht ik vaak toen ik nog geen kinderen had. Tot ik mijn oudste dochter kreeg en een kort kapsel stukken praktischer vond. Maar ik verfde het wel knalroze – had ik tenminste geen doorsnee coupe. Die regenboogkleuren zijn er eigenlijk toevallig gekomen, toen ik op Instagram vroeg in welke kleur ik mijn haar moest verven en iemand als grapje een regenboogkapsel opperde. Kan mij het schelen, ik doe het gewoon, dacht ik. Bleek het nog hartstikke leuk te staan ook.
 

Verven

Gemiddeld verf ik mijn haar eens in de drie weken. Soms maak ik het eerst blond – dan krijg je het mooiste resultaat, namelijk een felle regenboog. In het begin was ik er vaak lang mee bezig, dan verfde ik mijn haar pluk voor pluk en was ik de hele dag aan het pielen. Tegenwoordig doe ik alle kleuren er tegelijk in – meestal ben ik in een uurtje klaar. Een paar jaar geleden was ik in New York en liet ik mijn haar door een befaamde kapper verven. Wilde ik al langer, was loeiduur, maar nu besloot ik het mezelf cadeau te doen. Die man had de naam heel goed te zijn, maar in de praktijk kon hij er geen barst van. Het leek niet eens op een regenboog, meer op een mengelmoes van paars, rood en groen. Ik was tweehonderd dollar en een illusie armer en heb het daarna zelf maar opnieuw geverfd.
 

Lees ook
“Je ziet er niet uit als een moeder” >

 

Positiviteit

Ik krijg weleens de vraag hoe ik aan mijn kinderen kom. ‘Hallo, je weet toch wel hoe het werkt’, denk ik dan. Door mijn korte regenboogkapsel denken mensen blijkbaar dat ik lesbisch ben. Ik snap het wel hoor, en ik steun de LGBTQ-gemeenschap van harte, maar het is niet mijn statement. Mijn regenboogkleuren staan voor positiviteit. Ik word nog steeds blij als ik ’s ochtends in de spiegel kijk – dat vrolijke wil ik graag uitdragen.
 

Regenboog-omaatje

Mijn kinderen zouden ook wel een kleurtje willen, maar voorlopig moeten ze het doen met gekleurde haarspray. Celine heeft prachtige lange blonde lokken, ik zou het doodzonde vinden als die eraan gaan. Pas als ze op haar zestiende nog steeds roept dat ze blauw of groen haar wil, vind ik het prima – als ik het maar mag verven. Overigens denk ik niet dat ik zelf ooit nog overstap naar een neutrale kleur. Laat mij maar op mijn tachtigste als een regenboog-omaatje rondlopen. Ik word al blij bij de gedachte.”
 

De hele portrettenserie staat in Kek Mama 07-2019.

 

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement.