Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Celine (39) heeft een co-ouderschap over dochter Pip (10). “‘Ze is een beetje aan de zware kant’, zei de schoolarts tijdens het laatste bezoek van Pip. Ik kreeg een folder mee van de diëtist, en een bemoedigende blik toegeworpen.
Lees verder onder de advertentie
Hij had gelijk, die schoolarts. Sinds mijn scheiding, twee jaar geleden, vliegen de kilo’s eraan bij mijn dochter. Ik denk dat Pip aanvankelijk troost vond in eten. En ik hielp niet mee: om de vervelende periode na de scheiding door te komen, nam ik haar vaak mee voor een burgertje, tussen de middag. Of we bestelden pizza, op vrijdag. Compensatiegedrag; we hadden het al lastig zat, vond ik. Bovendien had ik het druk genoeg de andere ballen hoog te houden: een gezonde maaltijd op tafel toveren kon ik er niet óók nog bij hebben.
De groei
Haar lichaam ontwikkelt zich, dus dat Pip een beetje vlees op haar heupen en rond haar taille kreeg, was niet zo erg, dacht ik. Gewoon een kwestie van de groei. Toch zag ik na een jaar ongezond eten ook wel in dat we thuis iets moesten veranderen – wat gebeurde. Sinds een jaar krijgt Pip één snoepje per dag, we eten geen toetjes en ik kook mager met weinig koolhydraten. Elke dag.
Lees verder onder de advertentie
Alleen, Pip is om de week bij haar vader. Die houdt er een iets andere levensstijl op na. Daar komen de pizza’s en patat gewoon nog twee keer per week op tafel, en op haar kamer heeft ze haar eigen snoeppot. Ik heb mijn ex erop aangesproken, maar hij vindt dat ik doorsla in mijn gezonde voeding, en wuift mijn zorgen om Pips gewicht weg. Een bezoek aan de diëtist vindt hij al helemaal uit den boze; daar praat je je kind problemen mee aan, vindt hij.
Inmiddels krijgt Pip last van haar overgewicht. Ze wordt er in de klas soms mee gepest, met hockey is ze sneller vermoeid dan vroeger, en ze durft geen jurkjes meer aan omdat ze vindt dat haar benen daar te dik voor zijn. Het is waar: ze hééft stevige benen. Maar dat durf ik niet tegen haar te zeggen. Straks krijgt ze een eetprobleem, een negatief zelfbeeld, of allebei.
Lees verder onder de advertentie
‘Ik wilde dat ik net zo mooi was als jij, mam’, zei ze pas, toen ik in een zomerjurkje de woonkamer in kwam. ‘Dat ben je al’, zei ik. Toen ze moest huilen omdat ze zichzelf te dik vond, heb ik haar uitgelegd dat als je gezond eet, weinig snoept en veel beweegt, je lichaam niet snel te dik wordt. En we aten toch heel gezond, naast haar drie sportdagen per week? Daarop knikte ze gerustgesteld.
Feit is dat zij natuurlijk maar de helft van de tijd gezond eet. Het eetpatroon bij haar vader zal ze zelf moeten aanpassen, want hij doet het niet. Maar dat durf ik nog niet van haar te vragen. Tegelijkertijd lossen we haar overgewicht zo natuurlijk nooit op. Wat moet ik nu doen?”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.