Els en Do

Ik ben te dik en mijn dochter van elf is dat ook. We eten thuis gezond, maar ze koopt snoep van haar zakgeld. Hoe pak ik dit onderwerp aan zonder haar een complex aan te praten?

ELS EN DO: "Nou, daar vraagt u nogal wat. Tante Do’s buurvrouw mevrouw Huppers (93) is de enige broodmagere vrouw die wij kennen. Zij moet van haar huisarts slagroom eten. De tantes, zelf geen twijgjes, zijn gek van jaloezie.
 

Overvloed

In grote delen van de wereld heerst honger, maar hier in het westen hebben mensen nog nooit zo veel eten gehad. Op elke straathoek is een snackbar. Hoe moet een kind daar in vredesnaam weerstand aan bieden? Die vraag kwelt zelfs het koninklijk huis. Máxima voert een strijd tegen de koolhydraten. “Pasta en aardappelen komen de Eikenhorst niet in”, zegt Willem-Alexander. “Daar protesteren de kinderen en ik weleens tegen.”

Gelukkig is er hoop. Er zijn medicijnen in de maak tegen obesitas. Die werken al bij muizen en apen en worden binnenkort getest op mensen. De kans dat uw dochter er ooit van zal kunnen profiteren is reëel. Het kan alleen nog wel even duren, en het is niet de bedoeling dat ze al die tijd te veel kilo’s moet meesjouwen.
 

Samen te lijf gaan

U kunt het volgende doen. Stel voor samen de familiekwaal te lijf te gaan. Maak er een hele show van. U geeft elkaar een high five. U zweert elkaar een eed. Als het aan de tantes ligt zet u het onovertroffen sticker-systeem maar weer in. Het is een beetje afgezaagd, maar het werkt altijd. En dan gaat u een wedstrijdje houden wie de lekkerste magere dingen kan bedenken. Snoeptomaatjes. Snoepworteltjes met wat humus. Rijstwafels met een chocolade-laagje. Die haalt u allemaal in megaverpakkingen in huis.

Voor elke gram die uw dochter kwijtraakt, krijgt ze een sticker. Bij een bepaalde hoeveelheid stickers/punten volgt een beloning. Een trip naar Disneyland Parijs bijvoorbeeld. En daar logeren in zo’n afgrijselijk lelijk Disney-paleis. Wij weten niet of uw budget dat aankan, maar anders is er ongetwijfeld iets goedkopers te bedenken. Kamperen in een verwarmde tent in Limburg. Tante Do komt uit Maastricht en heeft nog wel een fijn adresje. En voor het slapengaan, om de verloren kilo’s te vieren, een reep Tony Chocolonely. Omdat het zo leuk is samen af te vallen. En omdat een mens gek van geluk wordt van een goeie reep chocola."
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”

 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 03-2018.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

blaren kinderen
Beeld: Pixabay

En dan ineens zit er zo’n gemene blaar op de hiel of teen van je kind. Zo pak je dit euvel aan.

Zo ontstaan blaren bij kinderen

Iedereen heeft weleens last van een blaar op z’n voet. Blaren ontstaan als er te veel druk of wrijving op de voet komt (meestal op de hiel of onder de voet). Vaak is een slechtzittende schoen de boosdoener: bijvoorbeeld een nieuwe schoen die nog moet worden ingelopen en in het begin nog knelt. Maar ook te grote schoenen kunnen voor problemen zorgen: doordat de voet steeds schuift in de schoen, ontstaat er wrijving en dus een risico op blaren.

 

Hoe voorkom je blaren?

Blaren voorkom je door te zorgen voor goed passende schoenen. Zoals gezegd: niet te klein en niet te groot. Koop schoenen dus niet ‘op de groei’. Laat je kind nieuwe schoenen rustig inlopen. Eerst een paar uur, dan pas de hele dag.

 

Lees ook
Dit moet je weten over een zonnesteek bij kinderen >

 

Doorprikken of niet?

In principe hoeven blaren niet behandeld te worden. Laat de blaar dus gewoon zitten als je kind er geen last van heeft. Maak ‘m wel goed schoon met water en zeep, spoel dat af en maak alles goed droog met een tissue. Plak er een grote pleister op die de hele blaar bedekt. Er zijn ook speciale blaarpleisters te koop. Deze verzachten de pijn en hebben een vocht absorberende werking.

Heeft je kind wel last van de blaar? Dan kun de blaar doorprikken. Dat doe je zo:

 • Was je handen grondig
   
 • Maak de blaar en de huid eromheen schoon met een huidreinigingsmiddel (bijvoorbeeld jodium)
   
 • Pak een steriele naald en prik de blaar op twee plekken open: in de boven- en onderkant. Duw met een schoon watje of gaasje het vocht uit de blaar. Laat in verband met infectiegevaar de rest van de huid zitten.
   
 • Desinfecteer opnieuw de huid.
   
 • Dek de plek af met een pleister om te voorkomen dat er vuil of bacteriën bij komen.

 

Blaren op vakantie

Door de warmte, het dragen van knellende waterschoentjes en meer/langer lopen dan normaal, kunnen zeker op vakantie ook blaren ontstaan. Handel zoals bovenstaand, en raadpleeg een arts als je het in verband met infectiegevaar niet vertrouwt.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

jaloerse peuter
Beeld: Unsplash

Ja, ook peuters kunnen last hebben van het groene monster. Dit zijn de oorzaken van hun jaloezie en zo ga je daarmee om.

Waarom jaloers?

Niets menselijks is onze peuters vreemd. Dus logischerwijs kunnen ze soms flink jaloers worden. Het is een normale menselijke emotie, net als blijdschap of verdriet. Bovendien zijn peuters nog erg op zichzelf gericht. Empathie ontwikkelt zich meestal pas later, peuters kunnen zich nog moeilijk in een ander verplaatsen en gunnen een ander nog niet echt iets. En dus pakken sommige peuters rustig een nieuwe Barbie af van een vriendinnetje, simpelweg omdat ze die mooi vinden en ook willen hebben. Maar jaloezie bij peuters richt zich vooral op de aandacht van ouders. Of eigenlijk: als die aandacht naar een ander kind gaat, bijvoorbeeld als er een nieuw broertje of zusje wordt geboren. Dan kan er een ware concurrentiestrijd losbarsten.

 

Lees ook
KIND: Zo beleeft een peuter verstoppertje >

 

Zo herken je het

Een peuter die geplaagd wordt door jaloezie om jouw aandacht of liefde zal dat soms letterlijk zeggen: ‘Mijn mama! Afblijven!’ Of ze duwen hun concurrenten weg. Maar er zijn ook kinderen die dit minder duidelijk uiten. Sommige peuters gaan zich ineens lastiger gedragen: ze maken iets stuk, huilen om niets of gooien ineens hun theeserviesje door de kamer. Allemaal tekenen aan de wand die erop kunnen wijzen dat er sprake is van het groene monster.

 

Omgaan met jaloezie

Vermoed je jaloezie bij jouw peuter? Ga het gesprek aan en neem deze gevoelens serieus. Want ook jij bent soms een tikkie jaloers op je buurvrouw die voor de vierde keer dit jaar op vakantie gaat, of op die collega die een week na haar bevalling weer maat 36 had. Benoem het gedrag van je peuter: ‘Ik zie dat je het niet leuk vindt dat een ander met jouw speelgoed speelt/ik jouw zusje de fles geef.’ Dan voelt jouw kind zich al gezien en gehoord. Probeer als het enigszins kan je aandacht goed te verdelen en iets leuks in het vooruitzicht te stellen: ‘Straks maak ik een puzzel met jou.’ En realiseer je dat jaloezie een nuttige emotie is. Zo leert jouw peuter rekening te houden met een ander en dingen te delen. Wijze levenslessen, kortom.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >