Els en Do

Ik ben te dik en mijn dochter van elf is dat ook. We eten thuis gezond, maar ze koopt snoep van haar zakgeld. Hoe pak ik dit onderwerp aan zonder haar een complex aan te praten?

ELS EN DO: "Nou, daar vraagt u nogal wat. Tante Do’s buurvrouw mevrouw Huppers (93) is de enige broodmagere vrouw die wij kennen. Zij moet van haar huisarts slagroom eten. De tantes, zelf geen twijgjes, zijn gek van jaloezie.
 

Overvloed

In grote delen van de wereld heerst honger, maar hier in het westen hebben mensen nog nooit zo veel eten gehad. Op elke straathoek is een snackbar. Hoe moet een kind daar in vredesnaam weerstand aan bieden? Die vraag kwelt zelfs het koninklijk huis. Máxima voert een strijd tegen de koolhydraten. “Pasta en aardappelen komen de Eikenhorst niet in”, zegt Willem-Alexander. “Daar protesteren de kinderen en ik weleens tegen.”

Gelukkig is er hoop. Er zijn medicijnen in de maak tegen obesitas. Die werken al bij muizen en apen en worden binnenkort getest op mensen. De kans dat uw dochter er ooit van zal kunnen profiteren is reëel. Het kan alleen nog wel even duren, en het is niet de bedoeling dat ze al die tijd te veel kilo’s moet meesjouwen.
 

Samen te lijf gaan

U kunt het volgende doen. Stel voor samen de familiekwaal te lijf te gaan. Maak er een hele show van. U geeft elkaar een high five. U zweert elkaar een eed. Als het aan de tantes ligt zet u het onovertroffen sticker-systeem maar weer in. Het is een beetje afgezaagd, maar het werkt altijd. En dan gaat u een wedstrijdje houden wie de lekkerste magere dingen kan bedenken. Snoeptomaatjes. Snoepworteltjes met wat humus. Rijstwafels met een chocolade-laagje. Die haalt u allemaal in megaverpakkingen in huis.

Voor elke gram die uw dochter kwijtraakt, krijgt ze een sticker. Bij een bepaalde hoeveelheid stickers/punten volgt een beloning. Een trip naar Disneyland Parijs bijvoorbeeld. En daar logeren in zo’n afgrijselijk lelijk Disney-paleis. Wij weten niet of uw budget dat aankan, maar anders is er ongetwijfeld iets goedkopers te bedenken. Kamperen in een verwarmde tent in Limburg. Tante Do komt uit Maastricht en heeft nog wel een fijn adresje. En voor het slapengaan, om de verloren kilo’s te vieren, een reep Tony Chocolonely. Omdat het zo leuk is samen af te vallen. En omdat een mens gek van geluk wordt van een goeie reep chocola."
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”

 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 03-2018.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Ouders die hun kind niet laten inenten, zullen voortaan worden benaderd door experts over het belang van vaccineren. Dat meldt staatssecretaris Paul Blokhuis.

Blokhuis gaat de strijd aan met anti-vaxxers omdat de vaccinatiegraad in Nederland daalt. Hij wil dat ouders die hun kind niet laten inenten, gaan inzien hoe belangrijk de vaccinaties zijn. Bijvoorbeeld door ze actief te laten benaderen door experts. 'We gaan het niet door de strot duwen, maar we gaan wel alles op alles zetten om de mensen te doordringen van het belang van vaccineren', zegt hij. Een team van experts wordt getraind in het voeren van deze gesprekken. Tijdens de gesprekken moeten de redenen van de ouders om geen prik te halen centraal staan en krijgen ouders objectieve, wetenschappelijke informatie. Dit gebeurt met respect voor de keuzevrijheid van de ouders.

 

Lees ook:
RIVM steekt twee miljoen in voorlichting over vaccineren >


Zorgelijk

Afgelopen zomer werd bekend dat de vaccinatiegraad in ons land is gedaald naar 90%. Zeker 95% is nodig om een virusuitbraak te kunnen stoppen. In 250 van de 380 gemeenten nam de vaccinatiegraad in 2018 af ten opzichte van vorig jaar. Volgens de staatssecretaris is de daling 'heel zorgelijk'. Hij gaat daarom ook nepnieuws over vaccineren aanpakken. Blokhuis: 'Verkeerde en onjuiste berichten op internet pakken we aan. Een team van onafhankelijke experts gaat actief reageren op berichten die niet kloppen. Onzinberichten worden weersproken.' Bovendien krijgen jongeren die niet volledig gevaccineerd zijn vanaf volgend jaar een extra oproep om de prikken alsnog gratis te halen.

 

Onderzoek

Ouders worden niet verplicht om hun kind te vaccineren, aldus Blokhuis: 'Je kunt mensen niet dwingen om een spuit in hun lijf te zetten, maar we gaan veel actiever wijzen op het belang van vaccinatie.' Er wordt wel een onderzoek ingesteld naar de wenselijkheid van een verplichte griepvaccinatie onder zorgpersoneel. Daarnaast wordt gezocht naar mogelijke oplossingen die kinderopvangen kunnen gebruiken om de veiligheid te waarborgen nu de vaccinatiegraad daalt. De resultaten hiervan worden halverwege 2019 verwacht.


Bron: RTL Nieuws

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

 

buisjes-in-oren-kinderen

Als je kind vaak last heeft van oorontsteking of niet zo goed hoort, kán er een buisje in het oor worden geplaatst. Maar wat zijn trommelvliesbuisjes precies? Wat doen ze? En wanneer heeft je kind ze nodig?

Kek Mama zocht het voor je uit.

 

Wat zijn buisjes?

Trommelvliesbuisjes zijn plastic buisjes die niet groter zijn dan 1,5 millimeter: kleiner nog dan een luciferkop, dus.

 

Lees ook
Fotoserie: In dit ziekenhuis rijden kinderen zelf naar de operatiekamer  >

 

Waar zijn ze goed voor?

Vaak worden ze voor twee dingen gebruikt: als je kind meerdere oorontstekingen heeft gehad (zo'n vier in één jaar) of last heeft van langdurig gehoorverlies door bijvoorbeeld vocht of slijm achter het trommelvlies - ook wel 'lijmoor' genoemd. Dit laatste wordt in eerste instantie veroorzaakt door een flinke verkoudheid, maar ook een vergrote neusamandel kan de oorzaak zijn. Of een slecht werkende buis van Eustachius.

Door de buisjes ontstaat er een tijdelijke 'opening' tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Hier kan ontstekingsvocht (bij oorontsteking) of slijm (bij een lijmoor) weglopen. Ook komt er via die buisjes weer lucht in het oor terecht, waardoor geluid beter doorkomt en je kind dus makkelijker kan horen.

 

Hoe worden de buisjes geplaatst?

Bij problemen stuurt de huisarts jullie door naar een kno-arts. Deze onderzoekt wat precies de oorzaak is van de (geh)oorproblemen en kijkt of buisjes nodig zijn. Vervolgens worden de buisjes geplaatst door middel van een korte, simpele operatie onder narcose: de arts maakt een klein gaatje in het trommelvlies, haalt het vocht of slijm achter het trommelvlies vandaan en vervolgens wordt het buisje erin geplaatst. Deze ingreep duurt vaak maar een paar minuten en na de operatie mag je kind in principe binnen een paar uur weer naar huis. Wel moeten jullie twee weken na de operatie op controle komen. Vervolgens om de zes maanden, tot de buisjes uitgestoten zijn.

 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >