Ik ben te dik en mijn dochter van elf is dat ook. We eten thuis gezond, maar ze koopt snoep van haar zakgeld. Hoe pak ik dit onderwerp aan zonder haar een complex aan te praten?
Lees verder onder de advertentie
ELS EN DO: “Nou, daar vraagt u nogal wat. Tante Do’s buurvrouw mevrouw Huppers (93) is de enige broodmagere vrouw die wij kennen. Zij moet van haar huisarts slagroom eten. De tantes, zelf geen twijgjes, zijn gek van jaloezie.
Lees verder onder de advertentie
Overvloed
In grote delen van de wereld heerst honger, maar hier in het westen hebben mensen nog nooit zo veel eten gehad. Op elke straathoek is een snackbar. Hoe moet een kind daar in vredesnaam weerstand aan bieden? Die vraag kwelt zelfs het koninklijk huis. Máxima voert een strijd tegen de koolhydraten. “Pasta en aardappelen komen de Eikenhorst niet in”, zegt Willem-Alexander. “Daar protesteren de kinderen en ik weleens tegen.”
Lees verder onder de advertentie
Gelukkig is er hoop. Er zijn medicijnen in de maak tegen obesitas. Die werken al bij muizen en apen en worden binnenkort getest op mensen. De kans dat uw dochter er ooit van zal kunnen profiteren is reëel. Het kan alleen nog wel even duren, en het is niet de bedoeling dat ze al die tijd te veel kilo’s moet meesjouwen.
Samen te lijf gaan
U kunt het volgende doen. Stel voor samen de familiekwaal te lijf te gaan. Maak er een hele show van. U geeft elkaar een high five. U zweert elkaar een eed. Als het aan de tantes ligt zet u het onovertroffen sticker-systeem maar weer in. Het is een beetje afgezaagd, maar het werkt altijd. En dan gaat u een wedstrijdje houden wie de lekkerste magere dingen kan bedenken. Snoeptomaatjes. Snoepworteltjes met wat humus. Rijstwafels met een chocolade-laagje. Die haalt u allemaal in megaverpakkingen in huis.
Lees verder onder de advertentie
Voor elke gram die uw dochter kwijtraakt, krijgt ze een sticker. Bij een bepaalde hoeveelheid stickers/punten volgt een beloning. Een trip naar Disneyland Parijs bijvoorbeeld. En daar logeren in zo’n afgrijselijk lelijk Disney-paleis. Wij weten niet of uw budget dat aankan, maar anders is er ongetwijfeld iets goedkopers te bedenken. Kamperen in een verwarmde tent in Limburg. Tante Do komt uit Maastricht en heeft nog wel een fijn adresje. En voor het slapengaan, om de verloren kilo’s te vieren, een reep Tony Chocolonely. Omdat het zo leuk is samen af te vallen. En omdat een mens gek van geluk wordt van een goeie reep chocola.”
De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.