Dipje? 8 manieren om jezelf snel op te vrolijken

03.10.2018 14:07
8_manieren_om_jezelf_snel_op_te_vrolijken

Slaapgebrek, peuterdriftbuien en bergen vuile was: hét recept voor een barslecht humeur. En daar kun je de hele dag in blijven hangen, maar je kunt er ook wat aan doen. Bijvoorbeeld met onderstaande tips.


1. Doe een keer alles anders

Waar je jouw goede humeur aan te danken hebt? Aan dopamine. Dit hormoon komt onder andere vrij als je verliefd bent, in een hangmat in de zon ligt én als je nieuwe ervaringen opdoet. Doe daarom een keer alles (of nou ja, wat die dag mogelijk is) anders en je zult merken dat je hier best wat geluksmomenten uithaalt.

 

2. Praten

En dan niet met de buurvrouw die klaagt over de hele wijk, maar met je beste vrienden bijvoorbeeld. Soms kunnen zij dingen van een andere kant benaderen – en gedeelde zorgen zijn immers halve zorgen.

 

3. Brievenbakmethode

Geen zin om te praten? Schrijf je probleem dan op een papiertje en doe dit in een brievenbak of lade. Na een week, maand of desnoods een jaar haal je ‘m er weer uit en kijk je of alles werkelijk echt zo zwaar was als het leek. In sommige gevallen blijkt dat dingen met de tijd zijn opgelost.

 

Lees ook
9 manieren om te relaxen als de kinderen thuis zijn >

 

4. Het piekerhalfuur

Hierbij mag je iedere dag een halfuur flink piekeren over je probleem. Bekijk je problemen van verschillende kanten en maal tot je er scheel van ziet. Het doel hiervan is dat je de rest van de dag zorgeloos bent.

 

5. De kinderbril

Probeer de wereld eens door een kinderbril te bekijken. Klinkt misschien ingewikkeld, maar het enige wat je hoeft te doen is meer oog te hebben voor kleine dingen – al is dat op het moment dat je peuter hysterisch over de supermarktvloer rolt misschien wat lastig, maar toch het proberen waard. 

 

6. Lijst opstellen

Uit onderzoek blijkt dat mensen die in een sombere bui blijven hangen, soms even niet kunnen verzinnen wat een leuke afleiding voor hen zou zijn. Het helpt om van te voren een lijst op te stellen met dingen waar je plezier in hebt. Noteer gerust 40 tot 50 dingen. Als je in een dip zit, kun je deze lijst erbij halen en er iets uitkiezen.

 

7. Ga naar buiten

Wandelen in het bos, het park of over het strand: even een frisse neus halen kan al wonderen doen. 

 

8. Sporten

En dan hoef je echt niet gelijk de marathon in Rotterdam te lopen. Met deze sporten, die je overigens gewoon lekker thuis kunt doen, kom je al een heel eind.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >