mooiste bossen wandelen
Beeld: Unsplash

Jij geniet van de natuur, je kind kan ravotten - altijd lekker, een wandeling in het bos. Wil je weten welke bossen er bij jou in de buurt zijn, of ben je op zoek naar een nieuw bos om te bezoeken? Wij hebben de mooiste bossen in Nederland voor je op een rij gezet.

1. De bossen van Het Loo - Apeldoorn

mooiste bossen

Deze horen ongetwijfeld tot de mooiste bossen van Nederland, want dichterbij een oerbos kom je niet snel. Leuk feit: je vindt er de hoogste boom van het land. Deze Douglasspar is bijna 50 meter.
Waar: Koninklijk Park, Apeldoorn

 

2. Amsterdamse Bos - Amstelveen

Dit gebied is 22 keer groter dan het Vondelpark en drie keer zo groot als Central Park in New York. Er staan duizenden bomen, je bewondert 19 hectare moeras(bos) en kunt over 116 bruggen lopen. Met 2 kinderbaden en zeven kiosken is het fijn vertoeven hier.
Waar: tussen de Ringvaart en Amstelveen
 

Lees ook
9x kindvriendelijke parken in Nederland >

 

3. Westerwolde - Groningen

In Groningen vind je een intiem landschap van bossen, vennetjes en beken. Het mooiste wandelgebied vind je rond het buurtschap Ter Wupping. Daar liggen bolle akkers, hooilanden en houtwallen.
Waar: Dennenweg, Sellingen

 

4. Speulder- en Sprielderbos - Ermelo

mooiste bossen

Eén van de oudste bossen van Nederland. Niet zo gek ook dat Staatsbosbeheer dit bos heeft uitgeroepen tot mooiste van het land. Je kunt er ook nog (roof)vogels, herten en wilde zwijnen tegen het lijf lopen.
Waar: Sprielderweg, Drie

 

5. Kaapse Bossen - Utrecht

Een natuurgebied met een grote variatie aan dieren en planten. Dit bos, dat je in het midden van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vindt, is niet alleen mooi in de zomer en lente: ook in de herfst en winter is er veel moois te zien.
Waar: Sint Helenalaan 2, Doorn

 

6. Maasduinen - Limburg

Een gevarieerd bos-, heide- en stuifduinengebied. Het Nationaal Park is uniek doordat de langste rivierduinengordel van Nederland zich in het gebied bevindt. Deze is door de eeuwen heen ontstaan. Gevolg? Een prachtig natuurgebied.
Waar: De Maasduinen, Arcen

 

7. Loonse- en Drunense Duinen - Noord-Brabant

mooiste bossen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Je vindt hier grote zandvlaktes, heide en bossen. Ben je de bomen zat? Dan kunnen jullie struinen door het stuifzand. 
Waar: De Loonse en Drunense Duinen, Drunen

 

8. De Boschplaat - Terschelling

Geen van de Waddeneilanden is zo gevarieerd als Terschelling: het eiland bestaat voor 80 procent uit natuur, met aan het uiterste eind De Boschplaat. Hier kun je samen met de boswachter een wandeling maken.
Waar: Oosterend, Terschelling

 

9. Het Twickelse Bos - Twente

Dit afwisselende landschap bestaat uit akkers en weilanden, bossen en eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen. Daartussen slingeren beken en houtwallen. Op het landgoed bevinden zich zo'n honderdvijftig boerderijen.
Waar: Twickelse Bos, Delden

 

10. Het Lage Bergse Bos - Bergschenhoek

mooiste bossen

Een bosrijk gebied afgewisseld met open stukken land en water. Er lopen Schotse Hooglanders los en in het parkachtige recreatiebos kun je heerlijk wandelen. Centraal in het gebied ligt het ontmoetingsplein met een familierestaurant.
Waar: Lage Bergse Bos, Bergschenhoek

 

11. Purmerbos - Purmerend

Slingerende struinpaadjes geven je hier het echte ‘bosgevoel’. Kinderen kunnen zich uitleven in het speelbos met een eiland, touwbrug en losliggende takken om hutten te bouwen. Neem je viervoeter ook gerust mee, want het grootste gedeelte van dit bos is hondenlosloopgebied. Er is zelfs een zwembad voor honden.
Waar: Purmerbos, Purmerend
 

12. De Hondsrug - Drenthe

Met tientallen fiets-, bos-, zand- en ruiterpaden is dit een prachtige plek voor een mooie wandeling. Middenin de natuur vind je grafheuvels en hunebedden en als je de bomen van bovenaf wilt bekijken, wandel je over het Boomkroonpad: dwars tussen de boomtoppen door.
Waar: De Hondsrug, Drenthe

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboekenweek activiteiten
Beeld: Unsplash

Hoera, het is weer bijna Kinderboekenweek. Dat betekent dat er in de boekhandel weer een leuk Kinderboekenweekgeschenk klaarligt en dat er veel leuke dingen te doen zijn rondom deze week. Lees mee!

Wat is de Kinderboekenweek?            

De allereerste Kinderboekenweek was in 1955. Deze week vindt elk jaar begin oktober plaats en duurt tien dagen (de naam is dus een beetje misleidend). Dit jaar is het van 3 t/m 14 oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het kinderboek. Elk jaar wordt er aan kinderboekenauteur gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van tien euro het Kinderboekenweekgeschenk gratis.
 

Lees ook
KIND: 6x de leukste kinderboeken >

 

Het thema van dit jaar

Elk jaar heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit jaar is dat thema ‘vriendschap’, met als motto: ‘Kom erbij!’ Het kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Jozua Douglas en heet ‘De eilandenruzie’. Het verhaal gaat over twee kinderen die vriendschap sluiten met de zoon van hun vaders grootste vijand.
 

De activiteiten

Rondom de Kinderboekenweek worden er vaak op basisscholen diverse activiteiten georganiseerd, voor docenten zijn dan ook speciale lespakketten beschikbaar. Dikke kans dus dat jouw kroost hier op school iets mee gaat doen. Ook is er een speciale kindertheatervoorstelling gemaakt voor de Kinderboekenweek: ‘Kom erbij! De vriendschap voorbij’, over de vriendschap tussen de clowns Kolder en Kwast.

Ook leuk: Kinderen voor Kinderen heeft ter ere van de Kinderboekenweek een nummer opgenomen met de titel: ‘Kom erbij’. Via onderstaand filmpje legt een zangcoach uit hoe je kids dit nummer kunnen instuderen.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

de-leukste-natuurspeeltuinen-voor-kinderen

Fris of niet, altijd fijn om lekker de deur uit te gaan met je kind. Dit lijstje met leuke natuurspeeltuin kan je hier vast goed bij gebruiken.

De Meinweg - Herkenbosch

De leukste natuurspeeltuinen

Speel apenkooi tussen de bomen of balanceer over de touwbruggen en vlonders die tussen de bomen hangen. Of speel verstoppertje achter de takken, kan natuurlijk ook. Is je kind dol op water? Onderaan de heuvel staat een waterpomp.

 

Biesbosch MuseumEiland - Werkendam

Polders, dijken en stromen kom je tegen bij kinderspeelplaats ‘Biesbosch Beleving’. Elke 45 minuten verandert de waterstand van ‘extreem laag’ naar ‘extreem hoog’. Ook geschikt voor kinderfeestjes of om wat te eten.

 

Zuiderzee Speeltuin - Almere

De leukste natuurspeeltuinen

Eilandjes, een trekvlot, een half gezonken schip om in te klimmen en klauteren, een zandspeelplek en waterpret om af te koelen. En dan nagenieten en pannenkoeken eten op het terras.

 

Lees ook
Prachtfoto's: buitenspelende kinderen in de zomer >

 

Zandbos - Deurne

Naast spelen in een natuurlijke omgeving, kunnen kinderen met de zandtafel aan de gang, hutten bouwen, klimmen op de toestellen en zich vermaken op de zand- en waterspeelplaats. Voor jonge kinderen is er een speciaal Peuterpad, voor de oudere jeugd is er een grote Vikingschommel.

 

De Natureluur - Amsterdam

De leukste natuurspeeltuinen

Ook hier kan je kind van alles over de natuur ontdekken. Een (verjaardags)feestje vieren is mogelijk en in vakanties hebben ze extra activiteiten. Tip: trek oude kleding aan, want schoon blijven is er niet bij. 

 

Speelterrein Tiengemeten - eiland Tiengemeten

Hier vind je negen voetbalvelden vol blubber, bomen en beekjes. Voor de allerkleinsten is er een ukkie-eiland en schilpadfontein. Leuk extraatje: je moet de pont pakken om er te kunnen komen.

 

Hoppies Natuurspeeltuin - Ammerzoden

De leukste natuurspeeltuinen

Ooit begonnen als maïsdoolhof, maar er is nu zoveel meer. Kinderen vermaken volop met water, zand en groen terwijl jij op het grasveld je kleed uitslaat.

 

Landgoed De Bonte Belevenis - Texel

Meer dan alleen een natuurspeeltuin, want je vindt hier ook een bloemenpluktuin, speeltuin, dierenweide en een blotevoetenpad. Je weet dus zeker dat je de hele dag zoet bent.

 

Kreekbos - Wognum

De leukste natuurspeeltuinen

Naast de nieuwbouwwijken is een speelplaats aangelegd waar kinderen prima kunnen spelen in de natuur. Alle toestellen zijn gemaakt van hout. Ook is er een waterpomp, glijbaan en tokkelbaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >