mooiste bossen wandelen
Beeld: Unsplash

Jij geniet van de natuur, je kind kan ravotten - altijd lekker, een wandeling in het bos. Wil je weten welke bossen er bij jou in de buurt zijn, of ben je op zoek naar een nieuw bos om te bezoeken? Wij hebben de mooiste bossen in Nederland voor je op een rij gezet.

1. De bossen van Het Loo - Apeldoorn

mooiste bossen

Deze horen ongetwijfeld tot de mooiste bossen van Nederland, want dichterbij een oerbos kom je niet snel. Leuk feit: je vindt er de hoogste boom van het land. Deze Douglasspar is bijna 50 meter.
Waar: Koninklijk Park, Apeldoorn

 

2. Amsterdamse Bos - Amstelveen

Dit gebied is 22 keer groter dan het Vondelpark en drie keer zo groot als Central Park in New York. Er staan duizenden bomen, je bewondert 19 hectare moeras(bos) en kunt over 116 bruggen lopen. Met 2 kinderbaden en zeven kiosken is het fijn toeven hier.
Waar: tussen de Ringvaart en Amstelveen
 

Lees ook
9x kindvriendelijke parken in Nederland >

 

3. Westerwolde - Groningen

In Groningen vind je een intiem landschap van bossen, vennetjes en beken. Het mooiste wandelgebied vind je rond het buurtschap Ter Wupping. Daar liggen bolle akkers, hooilanden en houtwallen.
Waar: Dennenweg, Sellingen

 

4. Speulder- en Sprielderbos - Ermelo

mooiste bossen

Eén van de oudste bossen van Nederland. Niet zo gek ook dat Staatsbosbeheer dit bos heeft uitgeroepen tot mooiste van het land. Je kunt er ook nog (roof)vogels, herten en wilde zwijnen tegen het lijf lopen.
Waar: Sprielderweg, Drie

 

5. Kaapse Bossen - Utrecht

Een natuurgebied met een grote variatie aan dieren en planten. Dit bos, dat je in het midden van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vindt, is niet alleen mooi in de zomer en lente: ook in de herfst en winter is er veel moois te zien.
Waar: Sint Helenalaan 2, Doorn

 

6. Maasduinen - Limburg

Een gevarieerd bos-, heide- en stuifduinengebied. Het Nationaal Park is uniek doordat de langste rivierduinengordel van Nederland zich in het gebied bevindt. Deze is door de eeuwen heen ontstaan. Gevolg? Een prachtig natuurgebied.
Waar: De Maasduinen, Arcen

 

7. Loonse- en Drunense Duinen - Noord-Brabant

mooiste bossen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Je vindt hier grote zandvlaktes, heide en bossen. Ben je de bomen zat? Dan kunnen jullie struinen door het stuifzand. 
Waar: De Loonse en Drunense Duinen, Drunen

 

8. De Boschplaat - Terschelling

Geen van de Waddeneilanden is zo gevarieerd als Terschelling: het eiland bestaat voor 80 procent uit natuur, met aan het uiterste eind De Boschplaat. Hier kun je samen met de boswachter een wandeling maken.
Waar: Oosterend, Terschelling

 

9. Het Twickelse Bos - Twente

Dit afwisselende landschap bestaat uit akkers en weilanden, bossen en eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen. Daartussen slingeren beken en houtwallen. Op het landgoed bevinden zich zo'n honderdvijftig boerderijen.
Waar: Twickelse Bos, Delden

 

10. Het Lage Bergse Bos - Bergschenhoek

mooiste bossen

Een bosrijk gebied afgewisseld met open stukken land en water. Er lopen Schotse Hooglanders los en in het parkachtige recreatiebos kun je heerlijk wandelen. Centraal in het gebied ligt het ontmoetingsplein met een familierestaurant.
Waar: Lage Bergse Bos, Bergschenhoek

 

11. Purmerbos - Purmerend

Slingerende struinpaadjes geven je hier het echte ‘bosgevoel’. Kinderen kunnen zich uitleven in het speelbos met een eiland, touwbrug en losliggende takken om hutten te bouwen. Neem je viervoeter ook gerust mee, want het grootste gedeelte van dit bos is hondenlosloopgebied. Er is zelfs een zwembad voor honden.
Waar: Purmerbos, Purmerend
 

12. De Hondsrug - Drenthe

Met tientallen fiets-, bos-, zand- en ruiterpaden is dit een prachtige plek voor een mooie wandeling. Middenin de natuur vind je grafheuvels en hunebedden en als je de bomen van bovenaf wilt bekijken, wandel je over het Boomkroonpad: dwars tussen de boomtoppen door.
Waar: De Hondsrug, Drenthe

Nog niet uitgewandeld? Ga ook eens naar deze speelbossen of klimbossen - ben je je kind zéker de hele middag kwijt.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

zie-met-gezin-naar-brazilie

Een zonvakantie op Copacabana, met je kinderen op expeditie door de Amazone of carnaval vieren in Rio: Brazilië biedt alle ingrediënten voor een onvergetelijke reis. En hoewel de herfstvakantieperiode wel érg last minute is, is het land er wel één om te onthouden.

Daarom vertelt Skyscanner je meteen welke highlights je niet mag missen.

 

1. Rio de Janeiro

Tot 1960 was Rio de Janeiro de hoofdstad van Brazilië en tot op de dag van vandaag trekt Rio jaarlijks miljoenen toeristen naar de wereldstad. Op de bucketlist staan het standbeeld van Christus de Verlosser, het jaarlijkse carnaval, de Suikerbroodberg, de kleurrijke trappen van Escadaria Selarón en natuurlijk de stranden Ipanema en Copacabana.

 

2. Nationaal Park Iguaçu

Dit Nationale Park ligt op de grens van Brazilië en Argentinië en staat bekend om de indrukwekkende watervallen. In totaal vind je er hier zo’n 300, maar de bekendste is de Garganta del Diablo, een enorme waterval van zo’n 150 meter breed. Het grootste gedeelte ligt op Argentijnse bodem, maar vanaf de Braziliaanse kant kun je het complete plaatje zien. Wie wil, kan ter plekke de grens oversteken.

 

3. Het Amazonegebied

Als je een rondreis gaat maken, dan mag je een bezoek aan het Amazonegebied van Brazilië niet missen. Dé uitvalsbasis is de stad Manaus in het noordwesten, een populaire plek voor ecotoerisme. Vaar in een houten bootje over de rivier, spot de meest prachtige tropische dieren en bezoek dorpen waar jullie inheemse stammen kunnen ontmoeten. 

 

Lees ook
Vliegen met kinderen? Hier vind je tips + de belangrijkste bagageregels op een rij >

 

4. Natal

Met meer dan 3000 zonne-uren per jaar wordt Natal ook wel de stad van de zon genoemd – hier ga je naartoe als je zin hebt in een ultieme zonvakantie. Natal heeft alles wat je kunt verwachten van een Braziliaanse stad: historische bezienswaardigheden en koloniale panden uit de tijd van de Portugese overheersing, maar ook hypermoderne winkelcentra en een van de beroemdste stranden van Brazilië, Pipa Beach.

 

5. Cumbuco

Een relaxt surfersparadijs met stranden die zó op een ansichtkaart kunnen. Denk: palmbomen, een groenblauwe oceaan en een caipirinha op een strandbedje terwijl je kinderen zandkastelen bouwen. Daarnaast is Cumbuco dé kitesurfhoofdstad van Brazilië – hier vinden jaarlijks de wereldkampioenschappen plaats.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
high tea kinderen
Beeld: Pexels

Het ís even een zit, dus je moet het maar durven, een high tea met kinderen. Deze vijf zijn speciaal op kinderen gericht. Iedereen blij.

1. Pluktea, Boskoop

high teas

Eigenlijk is Pluktea veel meer dan alleen een high tea-locatie. Je plukt er namelijk je eigen thee uit de planten- en kruidentuin, voordat je aan de enorme berg biologische scones, en fingerfood schuift. De kinderen houden zichzelf toch wel bezig. In de kruidentuin, of met de kast vol speelgoed, spelletjes en boeken. Óf op de waterfiets en trampoline. O, en ze krijgen er natuurlijk ook hun eigen kinder-high tea, met onbeperkt limonade, cake, een taartje, brood en fruit. Eerder een high lemo, dus.

 

2. Broederkapel, Veghel

De historische kapel zelf is al een bezienswaardigheid. Terwijl jij met vriendinnen bijkletst onder het genot van een high tea, doen de kinderen niet voor je onder, met hun eigen etagère vol sandwiches en hapjes. Inclusief onbeperkt ranja, by the way.

 

3. H-eerlijk, Nieuwkoop

Alleen vanwege de locatie al een must-see: pal aan de Amstel en een autovrije weg, ligt deze heerlijke theetuin. Terwijl jij urenlang relaxt, spelen de kinderen op de speelplaats of kijken ze naar de kippen, pauwen, geiten en poezen. Met biologisch water- en schepijs in bijzondere smaken toe. Na de speciale kinder-high tea natuurlijk (tot acht jaar), met een muffin, sandwichspies, verrassing en een drankje.
 

Lees ook
11x kindvriendelijke koffietenten >

 

4. De Houtzagerij, Otterlo

Restaurant de Houtzagerij ligt middenin de natuur, maar is het slecht weer? Geen probleem: er is zelfs een heuse indoor- (en outdoor)speeltuin. De high tea komt in alle mogelijke varianten. Bestel ‘m lekker groot; de kinderen rennen tijdens het spelen vast vaak genoeg langs om iets van de schaal te snaaien.
 

 

5. Lewis Book Cafe, Utrecht

Kijk, dit noemen wij nou praktisch: hier loop je met je mini-etagère gewoon langs de bar om de boel vol te laden. De kinderen – voor wie de high tea nadrukkelijk ook bedoeld is - krijgen er hapjes naar keuze.
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >