relaxen kinderen thuis
Beeld: Pexels

Ontspanning, wat was dat ook alweer? In elk geval iets van voor de tijd dat je moeder werd. Op die dagelijkse twintig minuten op de wc-pot na dan, en acht andere ingewikkelde pogingen tot een moment voor jezelf, die alleen moeders bedenken.

“Hè, hè, wát een ontspanning, ik kan me niet heugen dat ik zo relaxed ben opgestaan.” Vriendin L. snijdt nog een plak vers brood af voor zichzelf in ons vakantieappartement, terwijl vriendin K. zich in alle rust opmaakt in de badkamer. Ik pak nog een kop koffie om het laatste restje dufheid na de wijn van gisteravond weg te spoelen, en snuffel op mijn telefoon alvast naar wat leuke restaurantjes voor vanavond. Een stedentrip met vriendinnen is zo ongeveer nog de enige manier om een beetje bij te tanken, sinds we kinderen hebben. “En dat halve uur per dag dat jij je op de plee verstopt”, grijnzen mijn vriendinnen – van wie ik zeker weet dat ze mijn voorbeeld stiekem al jaren volgen.

Daarom, uitgebreid getoetst en uit ervaring bewezen: negen manieren om te ontspannen terwijl de kinderen thuis zijn. Kan toch niemand zonder?

 1. Poepen, dus. Of doe alsof, nog beter. Klep dicht, deur op slot, Candy Crush aan. Mama is éven bezig.
   
 2. Verstoppertje spelen met de kinderen en je met een magazine verstoppen achter het zolderluik. Kost ze zo twintig minuten om je te vinden; meer dan genoeg tijd om dat ene artikel te lezen.
   
 3. Kantoor aan huis? Fake een telefonische vergadering en drink een wijntje uit de speciaal voor deze gelegenheid aangelegde stash in je bureaula.
   
 4. Die hond hè, die was er voor het hele gezin. Dus de vijf-uurwandeling is voor de kinderen, en dat vrije halfuur voor jou. Verboden om alvast lekker praktisch aan het eten te beginnen. Geen hond? Laat ze een boodschap doen en verzin iets waarvoor ze eindeloos moeten zoeken in de supermarkt. Gefermenteerde bonenpasta ofzo. Worden ze hartstikke zelfstandig van en met een beetje mazzel heb jij zelfs tijd voor een tweede drankje in stilte.
   
 5. Gordijnen dicht en kussens op de grond: bouw je eigen thuisbioscoop. Kids gekluisterd aan de buis en jij op de bank met je luiken gesloten.
   
 6. De was vouwen. Ja echt. Maar dan wel op je slaapkamer, met een koptelefoon op je hoofd of Netflix aan. Ze zoeken het maar even uit, beneden.
   
 7. Online shoppen terwijl je zegt dat je een deadline hebt. Niet storen, jongens, mama doet iets héél belangrijks.
   
 8. Wie een halfuur op zijn kamer speelt, mag helpen bij het koken! Twee vliegen in één klap, en geen kind dat merkt ‘ie zojuist bijzonder slinks gemanipu – eh, gestuurd is. Tot ‘ie twaalf is, dan.
   
 9. Zet de kinderen met een snorkel in de badkuip en laat ze antislipvissen opduiken. Vastgeplakt met zuignappen, uiteraard. Eindeloos vertier gegarandeerd, dus tijd genoeg voor jou om in de kamer ernaast precies één aflevering van je favoriete serie te kijken.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van stedentrips tot klussen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Prachtige foto


Het gouden uurtje meepakken


Wandelen met papa

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots aan de wandel met papa 💙 #inlove #dadandson #otis @jonkarthaus #perfectsaturday

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Ah, daar is de make up

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oooow ok.... daar is mijn Make Up! #trendsetter #wenkies

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 


Aan het klussen

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klussen klussen klussen💪🏻🙌🏻 #familiehuis #verbouwen

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Nieuw familielid

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verliefd! 🖤🐾🖤 @luckysmit1

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op


Genieten in New York

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onwijs aan het genieten in NY! The big 🍏 Samen met m’n lieve zus @jettekevanlexmond

Een bericht gedeeld door Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) op


En softijs in Tokio

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Softijs in Japan is niet gewoon🍦Zoals met alles in dit land masteren ze alles tot in perfectie. De baguette is hier beter dan in Frankrijk, de pizza beter in Italië en de vis bij de supermarkt verser dan bij onze viswinkel. Dit ijsje is van rauwe melk gemaakt maar ze hebben ook smaken zoals cheesecake. De smaak en structuur is off the ying yang. Ik heb hier softijs gegeten met 35% vet wat het zou moeten classificeren als slagroom. Het soms bijna stressvol hoeveel goed eten er is. Je kan nooit alles eten🤦🏻‍♀️ Maar ik zal proberen zoveel mogelijk te eten en te laten zien aan je. Binnenkort op @24kitchen_nl 😘 #japan #softserve #cheesecake #milk #tokyo #icecream

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

column-malu
Beeld: Marco Kolanus

De kinderarts van het consultatiebureau vindt dat Mack qua spierkracht achterloopt ten opzichte van andere baby’s, maar als ze ons vervolgens naar de fysio doorverwijst, blijkt er niets met ‘m aan de hand…

Ik schrik me kapot als we op het consultatiebureau een brief vol ingewikkelde Latijnse benamingen in onze handen gedrukt krijgen. “Extra oefeningen heeft-ie echt nodig hoor”, zegt de arts. “Dat nekje wiebelt mij te veel. En trouwens, vanuit liggende positie neemt hij z’n hoofd nog niet mee en dat zou hij wel al moeten kunnen.” Mijn vraag of dit niet te maken heeft met het feit dat Mack met 37 weken geboren is, wuift ze vluchtig weg.

 

Goed, fysio. ‘Kan vast geen kwaad’, denk ik maar zodra we weglopen.

 

'Te lage spierspanning'

Eenmaal thuis kom ik er na wat speurwerk achter dat de niet-te-ontcijferen termen in de verwijsbrief zoveel betekenen als ‘slappe baby’ en ‘te lage spierspanning’. En toegegeven: ik hoef nog net niet aan de zuurstof. Mankeert hij nu iets ernstigs? Moeten we hem dagelijks uitputten met lastige oefeningen? En wat nu als hij op z’n eerste verjaardag nog niet zelfstandig kan zitten? Gelukkig heb ik een vriend die, ook al zou ons complete appartementencomplex in de hens vliegen, de kalmte bewaart: hij stelt me gerust en maakt een afspraak met een fysiotherapeut in de buurt.

 

Vakantiefoto's op Facebook

Een paar dagen later zitten we met Mack bij Eline. Ze stelt zich voor, vertelt wat ze doet, waar ze vandaan komt (wat ik overigens al lang weet, want een uur eerder bladerde ik nog door haar vakantiefoto’s op Facebook - ik móet immers weten wie er aan de ledematen van m’n kind gaat sjorren…) en legt Mack op de behandeltafel. Na nog geen drie minuten stelt ze ons gerust: “Geen zorgen, ik zie niets geks bij ‘m. Hij doet het prima.”

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over de bezoekjes aan het consultatiebureau >

 

'Geef 'm de tijd'

Hoor ik dit nu goed? Niets geks? Prima? En waar kwam dat ‘slappe baby’- en ‘lage spierspanning’-verhaal dan vandaan? Eline legt uit: “Je moet Mack even de tijd geven om te doen wat je van ‘m vraagt en die tijd hebben ze op het consultatiebureau nu eenmaal niet. Na één keer tillen denken ze misschien dat-ie het niet kan, maar kijk: hij tilt z’n hoofd gewoon op hoor, zonder hulp.”

 

Bezorgd voor niets

Vriend knikt tevreden en ik haal opgelucht adem. En als Eline vervolgens oppert een brief naar het consultatiebureau te sturen met daarin háár bevindingen, kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Zie je wel: dagenlang bezorgd voor niets. Maar goed, ook daar ben je moeder voor…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >