relaxen kinderen thuis
Beeld: Pexels

Ontspanning, wat was dat ook alweer? In elk geval iets van voor de tijd dat je moeder werd. Op die dagelijkse twintig minuten op de wc-pot na dan, en acht andere ingewikkelde pogingen tot een moment voor jezelf, die alleen moeders bedenken.

“Hè, hè, wát een ontspanning, ik kan me niet heugen dat ik zo relaxed ben opgestaan.” Vriendin L. snijdt nog een plak vers brood af voor zichzelf in ons vakantieappartement, terwijl vriendin K. zich in alle rust opmaakt in de badkamer. Ik pak nog een kop koffie om het laatste restje dufheid na de wijn van gisteravond weg te spoelen, en snuffel op mijn telefoon alvast naar wat leuke restaurantjes voor vanavond. Een stedentrip met vriendinnen is zo ongeveer nog de enige manier om een beetje bij te tanken, sinds we kinderen hebben. “En dat halve uur per dag dat jij je op de plee verstopt”, grijnzen mijn vriendinnen – van wie ik zeker weet dat ze mijn voorbeeld stiekem al jaren volgen.

Daarom, uitgebreid getoetst en uit ervaring bewezen: negen manieren om te ontspannen terwijl de kinderen thuis zijn. Kan toch niemand zonder?

 1. Poepen, dus. Of doe alsof, nog beter. Klep dicht, deur op slot, Candy Crush aan. Mama is éven bezig.
   
 2. Verstoppertje spelen met de kinderen en je met een magazine verstoppen achter het zolderluik. Kost ze zo twintig minuten om je te vinden; meer dan genoeg tijd om dat ene artikel te lezen.
   
 3. Kantoor aan huis? Fake een telefonische vergadering en drink een wijntje uit de speciaal voor deze gelegenheid aangelegde stash in je bureaula.
   
 4. Die hond hè, die was er voor het hele gezin. Dus de vijf-uurwandeling is voor de kinderen, en dat vrije halfuur voor jou. Verboden om alvast lekker praktisch aan het eten te beginnen. Geen hond? Laat ze een boodschap doen en verzin iets waarvoor ze eindeloos moeten zoeken in de supermarkt. Gefermenteerde bonenpasta ofzo. Worden ze hartstikke zelfstandig van en met een beetje mazzel heb jij zelfs tijd voor een tweede drankje in stilte.
   
 5. Gordijnen dicht en kussens op de grond: bouw je eigen thuisbioscoop. Kids gekluisterd aan de buis en jij op de bank met je luiken gesloten.
   
 6. De was vouwen. Ja echt. Maar dan wel op je slaapkamer, met een koptelefoon op je hoofd of Netflix aan. Ze zoeken het maar even uit, beneden.
   
 7. Online shoppen terwijl je zegt dat je een deadline hebt. Niet storen, jongens, mama doet iets héél belangrijks.
   
 8. Wie een halfuur op zijn kamer speelt, mag helpen bij het koken! Twee vliegen in één klap, en geen kind dat merkt ‘ie zojuist bijzonder slinks gemanipu – eh, gestuurd is. Tot ‘ie twaalf is, dan.
   
 9. Zet de kinderen met een snorkel in de badkuip en laat ze antislipvissen opduiken. Vastgeplakt met zuignappen, uiteraard. Eindeloos vertier gegarandeerd, dus tijd genoeg voor jou om in de kamer ernaast precies één aflevering van je favoriete serie te kijken.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >