Bijzondere fobieën: ‘Houten stokjes? Ik kan ze niet zien, laat staan aanraken’

21.09.2022 12:11
altijd bang hyperventileren Beeld: Shutterstock

Angst voor brand of haaien, dat snapt iedereen wel. Maar sommige moeders zijn panisch voor een ijsstokje. Of een motorrijder.

Monique (43), moeder van drie kinderen van 16, 14 en 12:

“Spinnen en wormen pak ik met blote handen op. Ik ga in allerlei enge achtbanen, verschoon de vieste poepluiers en ruim hondenkots op, maar er is één ding waar ik van gruwel: natte theezakjes. Van die vieze klammige dingen op schotels, in de gootsteen of op een lepel.

Theezakjes

Het ergste is als iemand op mijn werk een theezakje op een papiertje op het bureau zet. Dan houd ik stiekem in de gaten waar het heeft gestaan en maak de plek later schoon met een chloordoekje.

“Bij het idee dat ik zo’n nat theezakje moet aanraken, ga ik rillen”

Heeft iemand thuis thee gedronken en het zakje op een lepel gelegd, dan probeer ik die lepel bij het uiterste punt te pakken. Bij het idee dat ik zo’n nat, klam zakje moet aanraken, ga ik rillen.”

Voeten

Fatima (34), moeder van een zoon van 14, een dochter van 11 en een zoon van 6:

“Voeten. Ik kan ze niet aanzien. Babyvoetjes zijn wel schattig en die van mijn jongste kan ik nog best verdragen, maar daarna vind ik voeten echt supervies.”

Lees ook – ‘Mijn dochter weigerde de hele vakantie te plassen, omdat er een spin zat’ >

Motorrijders

Desiree (30), moeder van een dochter van 8 en twee zoons van 6 en 4:

“Ik heb een enorme angst voor tegemoetkomende motorrijders. Ik heb ooit een film gezien waarin iemand werd vermoord door een motorrijder en sindsdien vind ik ze doodeng. Mijn man lacht me uit, maar ik houd elke keer mijn adem in. Ik vind het niet fijn dat je niet ziet wie er achter de helm zit en meestal zijn ze nog helemaal in het zwart gekleed ook. Bah.”

Houten stokjes

Charlotte (40), moeder van een dochter van 9 en een zoon van 5:

“Houten stokjes: ik kan ze niet zien, laat staan aanraken. Ik krijg er kriebels van die ik in mijn hele lijf voel. IJsstokjes, latjes om verf te roeren of houten staafjes voor in de koffie: de hel.

“IJsstokjes, latjes om verf te roeren of houten staafjes voor in de koffie: de hel”

Als kind was ik vaak ziek en moest ik regelmatig naar het ziekenhuis. Ik kan het nog voelen: koud, in mijn ondergoed, en dan zo’n grote houten lat in mijn mond waarmee de dokter mijn tong naar beneden drukte tot ik moest kokhalzen.

Knutselwerk

Als ik nu een ijsje eet, vouw ik altijd het papiertje om het stokje heen. Het laatste hapje ijs schuif ik eraf met mijn lippen, of ik verwijder het met mijn vingers, of ik gooi het gewoon weg. Alles om dat gevoel van hout in mijn mond te voorkomen.

Mijn kinderen eten ijsjes bij het leven, gelukkig zonder ook maar enige vorm van terughoudendheid. Als ze in een dolle bui zijn, willen ze me nog wel eens plagen door provocerend op hun stokje te kauwen, maar over het algemeen sparen ze me. Behalve die keer dat mijn dochter op de kleuterschool een boot had geknutseld, van, jawel ijsstokjes.”

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.