In samenwerking met Kek Mama

8x handige bespaartips voor gezinnen

16.03.2018 14:41
handige-bespaartips-voor-gezinnen

Dat je bankrekening nagenoeg leeg is aan het einde van de maand, is niet zo gek als je kinderen hebt. Gelukkig zijn er genoeg bespaartips zodat je meer geld kunt overhouden om leuke dingen te doen – of om op de spaarrekening te zetten.

1. Luieraanbiedingen

Je kind verbruikt in z’n eerste levensjaar zo’n 2500 luiers: een behoorlijke kostenpost dus, maar gelukkig kun je veel besparen als je de aanbiedingen in de gaten houdt. Pak bijvoorbeeld de folders van supermarkten en drogisterijen erbij of check online de beste deals. En vergeet niet om meteen groots in te slaan.

 

2. Tweedehands babyuitzet

Een baby groeit en ontwikkelt zich de eerste maanden zo snel dat je veel spullen maar kort nodig hebt. Je zou daarom prima voor tweedehands spul kunnen gaan: er zijn veel babyproducten te krijgen die nog in goede (soms zelfs nog ongebruikte) staat zijn. Bespaar je flink wat euro’s mee. Tip: bij sommige tweedehands aankopen, zoals een autostoeltje, is het wel belangrijk om te checken of ze nog voldoen aan de veiligheidsvoorschriften.

 

3. Lenen, waarom niet?

Veel spullen heb je maar kort nodig, denk bijvoorbeeld aan een autostoeltje voor het eerste jaar. Misschien kun je die tijdelijk lenen van een vriendin? Ook een wipstoel is prima om eerst te lenen, want niet alle baby’s zijn er dol op. Zo voorkom je dat je een ongebruikt stoeltje in de kamer hebt staan.

 

4. Kleding voor een prikkie

Vast herkenbaar: ongedragen babypakjes. Niet gek, want vooral de eerste maanden groeien de meeste baby’s in een mum van tijd uit hun kleding. Soms slaan ze zelfs een maat over en dan blijf jij zitten met allemaal nieuwe shirtjes in maat 68. Tweedehands kleding kopen is daarom een goed alternatief. En vaak zijn deze kledingstukken maar een paar keer gedragen.

 

5. Denk vooruit bij je aankopen

Heeft je oudste een (nieuwe) fiets nodig? Probeer vooruit te denken: is het model tijdloos en is de kleur ook geschikt voor eventueel een tweede, derde of vierde kind? Ook goed onderhoud is belangrijk, zodat je jaren plezier hebt van je aankoop.

 

6. Maatje groter

Sommige kledingstukken kunnen best prijzig zijn, denk aan schoenen en een winterjas. Tijdens de sale kom je vaak nog leuke items tegen. Omdat het seizoen dan vaak al bijna voorbij is, en je kind het dus niet lang meer kan dragen, kun je ook gewoon een maat groter kopen. Heb je die winterjas voor volgend jaar maar alvast in de kast hangen.

 

7. Vakantie slim plannen

Een vakantie is een behoorlijke uitgave, maar ook daar kun je flink op besparen door je aan te melden voor speciale aanbiedingswebsites, zoals Ticketspy. Ook als je buiten de schoolvakanties en het hoogseizoen een vakantie boekt, scheelt dat al gauw heel wat euro’s. Uiteraard is dat vaak alleen haalbaar als je kinderen nog niet naar school gaan.

Wil je bijna helemaal niets kwijt zijn aan een vakantie, dan is huizenruil een optie. Misschien heb je wel een vriendin of familielid wonen in Limburg en woon je zelf in de Randstad, of andersom. Ook bestaan er websites voor huizenruil in het buitenland.

 

8. Meer huismerken

Een klassieke bespaartip: ga voor huismerken in plaats van A-merken. Hiermee wordt het bedrag op de kassabon aanzienlijk lager. En: doe een keer in de week boodschappen.

 

Grip op je geld: doe de Goed met Geld-test

Als je een kind hebt (of krijgt), wil je dat alles zo goed mogelijk geregeld is. Een gezonde financiële basis is daar onderdeel van. De Goed met Geld-test van Aegon is een leuke check om inzicht te krijgen in je financiën. Hoe sta je er financieel voor? Wat zijn je inkomsten en uitgaven? Hoeveel pensioen bouw je op? Zijn alle verzekeringen nog up-to-date en hoeveel ruimte heb je over om te sparen? Doe hier de test.