Wat je allemaal kunt verwachten in het derde trimester van je zwangerschap

21.02.2019 14:52
derde-trimester-zwangerschap.j

Je bent al dik over de helft van je zwangerschap, je buik is flink en nu kan je echt gaan aftellen. Maar wat komt er verder nog op je af in het derde trimester? Wij zetten het op een rij.

Je baby

De laatste drie maanden groeit je baby van gemiddeld 37 centimeter en 940 gram tot 51 centimeter en 3400 gram. In lengte groeit hij dus niet extreem hard, maar in gewicht wordt-ie vier keer zo zwaar – niet zo gek dat je buik zo langzamerhand wat onhandig wordt. Verder gaan de ogen van je baby open, kan hij gekke gezichten trekken, slikt en hikt hij, zuigt hij op zijn vingers en kan-ie zijn hoofd draaien. De hersenen ontwikkelen zich ook na de geboorte nog, maar andere organen zijn aan het eind van het derde trimester volledig ontwikkeld. 

Als het goed is daalt je baby nu volledig in en ligt hij in de achterhoofdsligging, maar het kan ook zijn dat hij in een stuit ligt. Is dat laatste het geval? Dan kan het zijn dat de verloskundige adviseert om in het ziekenhuis te bevallen.

 

Lees ook
Weten welke kleding goed staat tijdens je zwangerschap? Bekijk deze video >

 

Jij in het derde trimester

Waar je in het tweede trimester misschien wel nergens last (meer) van had, kan je nu wel last krijgen van zwangerschapsklachten. Bijvoorbeeld:

 

To do’s

Ook deze periode moeten jullie weer veel regelen. Per week zetten we wat tips voor je op een rij: 

Week 28: weet je al hoe je wilt bevallen? Het maken van een geboorteplan kan je hierbij helpen. Al kun je een bevalling natuurlijk nooit exáct plannen.

Week 32: als je geboortekaartjes wilt versturen, is dit een goed moment om hier alvast het een en ander voor te regelen. Door de adressen te verzamelen, bijvoorbeeld, en ontwerpen uit te zoeken.

Week 33: misschien kon jij niet wachten en lagen de babykleertjes al na het eerste trimester gewassen en wel in de la, maar de meeste mensen doen dit in het derde trimester. Tip: gebruik geen wasverzachter. Oh, en knuffels kun je wassen met het wolprogramma, dan blijven ze mooi.

Week 35: heb je alles in huis dat op de uitzetlijst stond? 

Week 37: vluchttas bij de voordeur: check. Autostoeltje in de auto bevestigd: check.

En verder…. rust zoveel mogelijk uit. ’s Middags een dutje doen? Prima – nu kan het nog ;-).

Bron: babyopkomst.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >