vluchttas bevalling
Beeld: 123RF

Het kamertje is klaar, de kleertjes zijn gewassen, de wandelwagen blokkeert alvast heel onhandig je gang. Kortom: alles is gereed voor de kleine. Maar vergeet vanaf 37 weken niet de ziekenhuistas in te pakken met de volgende hoogst onmisbare items, aldus Kek Mama’s Anne.

 1. Een lang nachthemd met knopen
  Dus eigenlijk zo’n soort oversized overhemd, liefst van flanel. Waarom dit allemaal zo nauw komt? Dat zit als volgt: een pyjama met broek ligt niet zo lekker onder de dekens (is mijn bescheiden mening). Bovendien komen artsen bij een ziekenhuisbevalling nogal vaak je ‘onderkantje’ checken, ook ná de geboorte, dus dan is een broek niet zo handig. Een kort shirt is geen aanrader want dan loop je in je blote gat naar de wc als je moet plassen, en die knoopjes komen van pas als je je newborn gaat aanleggen. Dan lig je niet met een blote buik, terwijl je nachthemd in je nek is gepropt. Vooruit denken, heet dat.
   
 2. Een elastiekje
  Bevallen staat gelijk aan het lopen van een marathon, qua inspanning. Dat zei een arts ooit tegen mij, niet dat ik ook maar enige ervaring heb met zo’n onmenselijke sportieve prestatie. Hoe dan ook: je gaat zweten als een otter, en dan wil je geen irritante plakharen in je gezicht. Gooi een elastiekje in die vluchtkoffer en dit leed wordt jou bespaard.
   
 3. Een tijdschrift
  Eerlijk is eerlijk: ik had geen weeën (want geplande keizersnede), en moest best lang wachten tot ik de o.k. in mocht. Een stapeltje tijdschriften in de vluchttas bood uitkomst. Tot ik werd weggereden voor de ruggenprik, heb ik heerlijk het wel en wee van beroemd Nederland tot me genomen. Ook na de bevalling, toen ik nog vijf dagen in het ziekenhuis lag, kwamen de bladen van pas: voor een boek had ik geen tijd noch de concentratie (hallo mommy brain), maar een tijdschrift tussendoor was reuze fijn.
   
 4. De Mady
  Ah, waar zouden we zijn zonder de Mady-onderbroek, te koop bij de Zeeman. Hun site zegt hierover: ‘Als iets goed is, veranderen we het niet. Kijk naar onze Mady. Al jaren populair dankzij z'n comfortabel hoge model en rekbare ribgebreide stof.’ Heb ik aandelen in de Zeeman en is dit stiekeme sluikreclame? Welnee. Ben ik fan? Absoluut. Deze onderbroeken zijn briljant, zeker als je een keizersnede hebt gehad. Het elastiek van gewone slipjes valt dan namelijk precies in je pijnlijke, rauwe litteken. Maar niet de good old Mady, die valt er ruimschoots boven. Ik draag ze nog steeds en daar schaam ik me niet voor. Meestal.
   
 5. Gezichtsdoekjes
  Fijn voor tijdens de bevalling (even het zweet van je kop vegen), maar ook voor daarna. Als je geen puf hebt om naar de badkamer te gaan fris je hiermee snel even je gezicht en oksels op, voordat er bezoek komt.
   
 6. Eigen kussen
  Wat is dat toch met die ziekenhuiskussens? Ze zijn altijd te hoog en te hard. Prop je eigen kussen van thuis in je vluchttas, zeker als je verwacht dat jullie wel een tijdje in het ziekenhuis moeten blijven.
   
 7. Niet alleen maat 50
  Voor een pasgeboren baby is maat 50 inderdaad de meest gangbare maat. Maar shocker: baby’s verschillen enorm van elkaar. Het kan zijn dat je een kleiner exemplaar krijgt, of juist een grotere. Zorg voor verschillende maatjes, dan heeft kleine Youandi sowieso iets wat past.
   
 8. Chips
  En dan doel ik natuurlijk op paprika-ribbelchips. Maar het kán zijn dat dit laatste punt een puur persoonlijke tip is van een zeker iemand die tijdens de laatste weken een hoge bloeddruk kreeg en daarom van de gynaecoloog geen chips meer mocht eten. En dus helemaal los ging toen haar kind er eenmaal was.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Zo fijn als je kind lekker in z'n vel zit op school. Heeft jouw kind een juf of meester die je graag extra in het zonnetje wilt zetten? Doe dan vooral mee met deze winactie in samenwerking met Fleurop.

Ook bij Kek Mama weten we hoe belangrijk juffen of meesters zijn. Kek Mama's Marieke is daarom klassenmoeder: ‘Mijn zoon Jelte heeft twee topjuffen die samen les geven in groep 5: de kinderen gaan altijd met heel veel plezier naar school en zitten lekker in hun vel. Dat is al genoeg reden om ze in het zonnetje te zetten. Er zijn drie momenten in het jaar waarop ik ze wil bedanken: op de dag van de leerkracht, op hun verjaardagen en natuurlijk tijdens het Grote Bedankmoment op de laatste schooldag. De weken voor deze dag zijn altijd hectisch, en ik bedenk altijd te laat dat ik als klassenmoeder iets moet organiseren om de juffen te bedanken. Een mooie bos bloemen biedt dan uitkomst, want een groot succes en snel geregeld. Ik laat de kinderen allemaal een labeltje met een bedankje schrijven en deze bevestig ik aan de bloemen. Niet alleen heel persoonlijk, maar het staat ook feestelijk. En dat dus maal twee.’

 

Mooie traditie

Op sommige scholen herhalen klassenouders hun successen. Hoofdredacteur Sara van Gorp: ‘Aan het eind van het jaar neemt elk kind altijd één bloem mee. Daar wordt een geweldig boeket van gemaakt door de klassenouders, mooie traditie. En terecht, want zonder juffen en meesters zijn we nergens.’ Ook bij de school van Kek Mama's Jorinde houden ze van tradities: ‘Ze hebben mijn kind dit jaar echt gezíen, waardoor hij meer bloeit dan ooit tevoren. Een bedankje is dus wel op z'n plek. Vlak voor de zomervakantie zamelt onze klassenmoeder geld in bij alle ouders, voor één mooi cadeau voor de juf of meester. Theaterkaartjes bijvoorbeeld, of iets leuks voor op reis. Leuker dan 27 flesjes badschuim, denken wij.’

Beeldredacteur en stylist Maureen maakt echt werk van het afscheid van de meesters en juffen. ‘We zijn onlangs verhuisd van het westen naar het oosten van het land. Een spannende periode voor mijn dochter, maar mede dankzij het warme welkom van haar juffen voelt ze zich helemaal thuis in onze nieuwe woonplaats. Ik laat mijn dochter daarom op de zijkanten van een dik memoblok iets schrijven en tekenen. Grappige pen erbij en strik eromheen. Zo hebben haar juffen alvast een vers notitieblok voor het begin van het nieuwe schooljaar voor op hun bureau.’
En vormgever Karen duikt altijd de keuken in: ‘Onze zoon gaat elke dag met zoveel plezier naar school omdat hij een veelzijdig aanbod krijgt waar hij uit mag kiezen - natuurlijk wel in overleg met zijn meester en juf. Hij wordt heel goed begeleid en we zijn de leerkrachten dankbaar voor hun inzet. Daarom geven we ze aan het eind van het jaar altijd een zelfgebakken taart.’

 

Doe mee en maak kans

Je kind brengt enorm veel tijd op school door – fijn en belangrijk dus, dat-ie daar lekker in z’n vel zit. Hoe geweldig is het dan als je een juf of meester hebt bij wie jouw kind een goede tijd heeft gehad, of die je kind extra heeft geholpen in periodes dat het lastiger was dan je zou wensen.

Wil jij de juf of meester van jouw kind graag bedanken? Klik hier. Wie weet gaat Kek Mama's Sara samen met Fleurop die juf of meester dan in het zonnetje zetten en krijgt hij of zij een spectaculaire verrassing met bloemen. En dat is nog lang niet alles: als extraatje krijgt de juf of meester ook een jaar lang een mooi boeket voor in de klas. Leuk: degene die de winnende juf of meester heeft opgegeven, krijgt ook een boeket van Fleurop. 


Zelf nog op zoek naar een cadeau? Fleurop heeft een speciale selectie van mooie boeketten gemaakt om juffen en meesters te bedanken. 

 

fotoserie leven van jongensmoeder

Klimmen, klauteren, fietsen door regenplassen en wroeten in de modder: het geldt niet voor iedereen, maar de meeste jongens houden wel van een beetje actie. Dat bewijst deze fotoserie van de zoons (4, 7 en 9) van Sara Liz op Bored Panda wel.

Als jongensmoeder moet je niet vies zijn van modder...

jongensmoeder

jongensmoeder

 

Natte kleding...

jongensmoeder

jongensmoeder

jongensmoeder

 

Of verf.

jongensmoeder

 

Lees ook
Lieve fotoserie: 10x jongens met een pop >

 

En vergeet ook niet dat je kind jou, z'n vader...

jongensmoeder

 

Of z'n broertje...

jongensmoeder

 

Kan gebruiken als klimrek.

jongensmoeder

 

Maar verder zijn ze vooral heel erg lief.

jongensmoeder

jongensmoeder

jongensmoeder


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >