aanschaf-autostoeltje

Elk jaar komen er zo'n 200 kinderen op de spoedeisende hulp terecht na een auto-ongeval. Om je kind zo veilig mogelijk te vervoeren, is een goed autostoeltje dus een must.

Maar waar moet je precies op letten? Alsjeblieft: een handige checklist. 

Makkelijke installatie met ISOFIX

Een autostoeltje kan een hoop letsel voorkomen bij een aanrijding. Al moet je er niet aan denken, het is uiteindelijk het autostoeltje dat je kindje beschermt tijdens een auto-ongeval. Daarom is het gebruik ervan voor kinderen tot een lengte van 1,35 meter verplicht. De stoeltjes moeten een van deze twee Europese keurmerken bezitten: de nieuwe i-Size goedkeuring (ECE-R129) of de ‘oudere’ ECE-R44 norm. Autostoelen met de i-Size goedkeuring doorstaan strengere crashtesten en bieden daardoor een verbeterde hoofd- en nekbescherming. Baby’s en peuters moeten volgens i-Size tot minimaal 15 maanden verplicht achterwaarts reizen. Daarnaast sluiten I-Size autostoeltjes aan bij de lengte van je kind in plaats van de leeftijd of het gewicht. Heb je ISOFIX-punten op de achterbank van je auto? Dat brengt een hoop gemak, deze punten zorgen er namelijk voor dat je een autostoeltje snel en direct goed vastgeklikt aan het chassis van je auto. Een hele veilige basis dus.  

Verder goed om op te letten…

Als je de keuze voor het autostoeltje hebt gemaakt, zijn er daarna nog een aantal belangrijke punten om in de gaten te houden. 

  1. Probeer het autostoeltje te allen tijde op de achterbank te monteren. Mocht dit echt geen optie zijn, dan kan de autostoel ook op de voorstoel geplaatst worden - mits zich daar geen airbag bevindt (of deze is uitgeschakeld).
  2. Vervoer je kind tot 15 maanden het liefst tegen de rijrichting in, dus achterstevoren: bij een frontale aanrijding wordt het lichaam door het achterwaarts gerichte autostoeltje volledig ondersteund en maakt het hoofd een minder harde klap naar voren. Is je kind al wat ouder, dan kan hij of zij prima voorwaarts vervoerd worden. Om de veiligheid ook in die positie te garanderen, heeft Maxi-Cosi aan het nieuwe model, de AxissFix Air, airbags toegevoegd. Deze zorgen ervoor dat bij een botsing het hoofd en nekje altijd worden opgevangen.
  3. Misschien niet de belangrijkste tip, maar wel fijn om rekening mee te houden: kijk naar de bekleding van het stoeltje. Je kind knoeit ongetwijfeld van alles en nog wat en dan is het wel zo handig als je de bekleding gewoon hup, in de wasmachine kunt stoppen.
  4. Zorg ervoor dat er niet te veel ruimte zit tussen het lichaam van je kind en de gordel: houd maximaal twee vingers dik aan. De dagen worden langzamer weer kouder. Let er op dat je de winterjas van je kind uitdoet tijdens de autorit. Een winterjas zorgt er namelijk voor dat je de gordel van de autostoel niet goed en strak genoeg kan afstellen.   
  5. Je kunt het beste als richtlijn aanhouden dat het hoofdje niet boven de rand van de stoel mag uitsteken. Zodra het hoofd buiten de beschermde omgeving valt, is het tijd voor een nieuwe autostoel.

De nieuwste uitvinding: een autostoel met airbag
De AxissFix Air van Maxi-Cosi is de eerste autostoel ter wereld met geïntegreerde airbags. Hierdoor wordt er bij een botsing, in vergelijking met andere voorwaarts gerichte autostoelen, tot 55 procent minder kracht op de nekwervels van het kind uitgeoefend. Daarnaast schiet het hoofdje minder door naar voren, waardoor de kans veel kleiner is dat het hoofdje de stoel daarvoor raakt. Het stoeltje voldoet aan de i-Size norm, kan 360° draaien, achterwaarts én voorwaarts vervoerd worden. Meer info vind je hier.

nipt-zwangere-vrouwen

Door de NIPT kun je tijdens je zwangerschap zien hoe groot de kans is dat jouw baby het down-, edwards- of parausyndroom heeft. Maar hoe werkt zo'n test precies? Wanneer kun je 'm doen? En wordt-ie ook vergoed? Wij zochten het voor je uit. 

Want waar de test lange tijd alleen beschikbaar was voor zwangeren met een verhoogde kans op een kind met een chromosoomafwijking, mag sinds april 2017 iedere vrouw er gebruik van maken. Als je er behoefte aan hebt, dan. En als je betaalt, want vrijwillige deelname kost € 175 en wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

 

DNA

NIPT betekent 'Niet-Invasieve Prenatale Test' en is een onderzoek dat bestaat uit het afnemen van een paar buisjes bloed. Hierin zit erfelijk materiaal (DNA) van de placenta dat bijna altijd hetzelfde is als dat van je kind. Zo kan het laboratorium dus, veilig én zonder het risico op een miskraam, onderzoeken of jouw baby het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Wel goed om te weten: je kunt de test pas laten doen vanaf elf weken zwangerschap. 

 

Nevenbevindingen

Het laboratorium kan terwijl ze de NIPT uitvoeren ook zien of je kind andere (zeldzame) chromosoomafwijkingen heeft: die worden nevenbevindingen genoemd. Je mag zelf beslissen of je deze wilt weten en kunt dan ook kiezen uit twee mogelijkheden:

  1. Je wilt je kind alleen laten screenen op down-, edwards- en patausyndroom. Het laboratorium weet dan ook niet of er nevenbevindingen zijn.
  2. Je wilt je kind laten screenen op down-, edwards- en patausyndroom én je wil weten of het laboratorium nevenbevindingen heeft gevonden.

 

Lees ook
Extreme zwangerschapsmisselijkheid: ‘Zelfs een slokje water kwam er meteen weer uit’ >

 

Uitslagen

Na tien dagen krijg je de uitslag van je gynaecoloog of verloskundige. Als je ervoor hebt gekozen ook nevenbevindingen te willen horen en het laboratorium heeft deze gevonden, dan word je meestal gebeld door het Centrum voor Prenatale Diagnostiek of een polikliniek klinische genetica van een universitair ziekenhuis. De uitslagen die je kunt krijgen zijn: 

 

‘U bent waarschijnlijk niet zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom.’

Deze uitslag klopt bijna altijd: minder dan één op de duizend zwangere vrouwen blijkt achteraf toch zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom. Bij deze uitslag krijg je geen vervolgonderzoek.

 

‘U bent mogelijk zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom.’

  • Bij 75 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met downsyndroom, klopt dat inderdaad; 25 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met downsyndroom.
  • Bij 24 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met edwardssyndroom, klopt dit inderdaad; 76 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met edwardssyndroom.
  • Bij 23 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met patausyndroom, klopt dit inderdaad; 77 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met patausyndroom.

Als je echt zekerheid wilt hebben, kun je alsnog een vlokkentest of vruchtwateronderzoek laten doen.

 

‘Er is een nevenbevinding gevonden.’

Je krijgt dan uitleg over wat precies er is gevonden en wat dit mogelijk voor jou en/of voor je kind betekent. Je krijgt hiervoor een uitnodiging voor een gesprek op een polikliniek klinische genetica van een universitair ziekenhuis, waarin je meer informatie over de nevenbevinding krijgt en wat de mogelijkheden zijn.

 

‘Er is geen nevenbevinding gevonden.’

Als er in de uitslag niets staat over nevenbevindingen, dan betekent dit dat er ook geen nevenbevindingen zijn gevonden.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
longontsteking-kinderen-symptomen-behandeling

In Nederland krijgen elk jaar gemiddeld 25.000 kinderen een longontsteking. Vaak is die na een week of twee wel genezen, maar het kan ook maanden duren voordat een kind weer de oude is.

'Op tijd behandelen voorkomt erger', zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. In onderstaande antwoorden lees je hoe.

 

Wat is een longontsteking? 

Longontsteking is een ontsteking van de longen door een virus of bacterie en komt bij kinderen redelijk vaak voor. De kans om het te krijgen is het grootst bij baby's jonger dan één jaar, omdat hun afweer nog in ontwikkeling is. Zowel één als beide longen kunnen ontstoken zijn: wanneer beide longen ontstoken zijn, spreek je van een dubbele longontsteking.

 

Wat is de oorzaak? 

Meestal een virus of bacterie. Een gewone griep of verkoudheid, bijvoorbeeld. Tegenwoordig worden kinderen op het consultatiebureau ingeënt voor de pneumokokken bacterie. Hierdoor is de kans op een longontsteking door deze bacterie veel kleiner geworden. Wel heeft je kind meer kans op een longontsteking als hij een afweerstoornis, cystic fibrosis, PCD, een ontwikkelingsachterstand of last van spierzwakte heeft.

Oh, en dat je ziek kunt worden van kou is trouwens een fabel: virussen en bacteriën zijn altijd actief, of het nu warm of koud is, maar in de wintermaanden zitten we veel meer binnen (met ramen gesloten) en dichter op elkaar. De kans dat virussen aan elkaar worden overdragen, is daardoor groter.

 

Lees ook
VIDEO: dit is het verschil tussen griep en verkoudheid >

 

Wat zijn de symptomen? 

Eigenlijk krijgen kinderen vergelijkbare klachten als bij griep, maar dan een tikkie heftiger. Een paar voorbeelden: benauwd, kortademig, ophoesten van slijm (soms met wat bloed), moe, rillen en koorts.

 

Hoe behandel je een longontsteking?

Vermoed je dat je kind een longontsteking heeft, neem dan contact op met de huisarts. In de meeste gevallen schrijft hij of zij dan een antibioticakuur voor. Althans, als de oorzaak een bacteriële infectie is. Aan een virale infectie kan de huisarts weinig doen en dan is het een kwestie van uitzieken. Bij koorts of pijn mag je doorgaans gerust een pijnstiller geven.

Zijn de klachten na drie dagen antibiotica nog niet minder of wordt je kind steeds zieker? Bel dan de huisarts nog een keer. Bij een ernstige longontsteking wordt een kind opgenomen in het ziekenhuis. Daar krijgt-ie een hogere dosis antibiotica toegediend via pillen of een infuus.

 

Wat kun je zelf doen?

De kuur afmaken, je kind goed laten uitrusten én veel laten drinken: voor baby's tot zes maanden geldt ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht per dag, borstvoeding kan op verzoek. Baby's van zes maanden en ouder hebben per dag ongeveer 100 ml nodig per kilo lichaamsgewicht. Kinderen vanaf één jaar zes tot zeven bekertjes per dag van ongeveer 75 ml. Gaat drinken moeizaam? Probeer eens thee zonder suiker, diksap of dunne pap - dan krijgen ze toch het nodige vocht binnen.

 

Bron: Longfonds

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >