aanschaf-autostoeltje

Elk jaar komen er zo'n 200 kinderen op de spoedeisende hulp terecht na een auto-ongeval. Om je kind zo veilig mogelijk te vervoeren, is een goed autostoeltje dus een must.

Maar waar moet je precies op letten? Alsjeblieft: een handige checklist. 

Makkelijke installatie met ISOFIX

Een autostoeltje kan een hoop letsel voorkomen bij een aanrijding. Al moet je er niet aan denken, het is uiteindelijk het autostoeltje dat je kindje beschermt tijdens een auto-ongeval. Daarom is het gebruik ervan voor kinderen tot een lengte van 1,35 meter verplicht. De stoeltjes moeten een van deze twee Europese keurmerken bezitten: de nieuwe i-Size goedkeuring (ECE-R129) of de ‘oudere’ ECE-R44 norm. Autostoelen met de i-Size goedkeuring doorstaan strengere crashtesten en bieden daardoor een verbeterde hoofd- en nekbescherming. Baby’s en peuters moeten volgens i-Size tot minimaal 15 maanden verplicht achterwaarts reizen. Daarnaast sluiten I-Size autostoeltjes aan bij de lengte van je kind in plaats van de leeftijd of het gewicht. Heb je ISOFIX-punten op de achterbank van je auto? Dat brengt een hoop gemak, deze punten zorgen er namelijk voor dat je een autostoeltje snel en direct goed vastgeklikt aan het chassis van je auto. Een hele veilige basis dus.  

Verder goed om op te letten…

Als je de keuze voor het autostoeltje hebt gemaakt, zijn er daarna nog een aantal belangrijke punten om in de gaten te houden. 

  1. Probeer het autostoeltje te allen tijde op de achterbank te monteren. Mocht dit echt geen optie zijn, dan kan de autostoel ook op de voorstoel geplaatst worden - mits zich daar geen airbag bevindt (of deze is uitgeschakeld).
  2. Vervoer je kind tot 15 maanden het liefst tegen de rijrichting in, dus achterstevoren: bij een frontale aanrijding wordt het lichaam door het achterwaarts gerichte autostoeltje volledig ondersteund en maakt het hoofd een minder harde klap naar voren. Is je kind al wat ouder, dan kan hij of zij prima voorwaarts vervoerd worden. Om de veiligheid ook in die positie te garanderen, heeft Maxi-Cosi aan het nieuwe model, de AxissFix Air, airbags toegevoegd. Deze zorgen ervoor dat bij een botsing het hoofd en nekje altijd worden opgevangen.
  3. Misschien niet de belangrijkste tip, maar wel fijn om rekening mee te houden: kijk naar de bekleding van het stoeltje. Je kind knoeit ongetwijfeld van alles en nog wat en dan is het wel zo handig als je de bekleding gewoon hup, in de wasmachine kunt stoppen.
  4. Zorg ervoor dat er niet te veel ruimte zit tussen het lichaam van je kind en de gordel: houd maximaal twee vingers dik aan. De dagen worden langzamer weer kouder. Let er op dat je de winterjas van je kind uitdoet tijdens de autorit. Een winterjas zorgt er namelijk voor dat je de gordel van de autostoel niet goed en strak genoeg kan afstellen.   
  5. Je kunt het beste als richtlijn aanhouden dat het hoofdje niet boven de rand van de stoel mag uitsteken. Zodra het hoofd buiten de beschermde omgeving valt, is het tijd voor een nieuwe autostoel.

De nieuwste uitvinding: een autostoel met airbag
De AxissFix Air van Maxi-Cosi is de eerste autostoel ter wereld met geïntegreerde airbags. Hierdoor wordt er bij een botsing, in vergelijking met andere voorwaarts gerichte autostoelen, tot 55 procent minder kracht op de nekwervels van het kind uitgeoefend. Daarnaast schiet het hoofdje minder door naar voren, waardoor de kans veel kleiner is dat het hoofdje de stoel daarvoor raakt. Het stoeltje voldoet aan de i-Size norm, kan 360° draaien, achterwaarts én voorwaarts vervoerd worden. Meer info vind je hier.

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >