Column Malu: ‘Alsof ik een baksteen had ingeslikt, zo hard was mijn buik’

11.04.2018 08:48
harde-buiken-zwangerschap-wat-te-doen

Die harde buiken zullen wel meevallen, dacht Kek Mama’s Malu aan het begin van haar zwangerschap. Maar toen ze na een paar maanden iets te veel van zichzelf vroeg en haar buik op knappen stond, piepte ze wel anders. 

‘Ik ben nog jong, gezond, heb lichamelijk geen zwaar beroep (ik kan als tekstschrijver de hele dag horizontaal als ik wil) en voel me goed. Dus harde buiken? Nee joh, overkomt mij niet…’ Dit is ongeveer wat ik dacht toen ik las dat je in het tweede/derde trimester van je zwangerschap last kunt krijgen van dit bijzondere verschijnsel. En dus ging ik gewoon door met waar ik die maanden ervoor al mee bezig was: op m’n knieën om met de stofzuiger onder de bank te komen, bed verschonen en van hot naar her om boodschappen te doen. 

 

‘Vermoeider dan normaal’

Nu moet ik eerlijk zeggen dat mijn zwangerschap (op een paar hormoonuitspattingen na – toegegeven) verloopt volgens het boekje. Een reden om het rustiger aan te doen, zag ik dus niet. Zelfs niet doen meerdere mensen mij erop wezen. Ik was misschien wat vermoeider dan normaal, maar soit…

 

‘Waggelen als een eend’

Tot ik op een zaterdag met flinke pas door het centrum liep en mijn buik ineens strak trok. Alsof ik een baksteen had ingeslikt, zo hard was-ie. Ik begon te waggelen als een eend en moest echt even zitten. Niet veel later voelde ik die harde buik opnieuw opkomen toen ik moest plassen én toen ik merkte dat de beste man in m’n buik ineens een koprol wilde maken. 

 

Lees ook
Vluchttas voor de bevalling inpakken? Dit moet er zeker in >

 

‘Behoorlijk irritant’

Het was geen helse pijn, maar wel behoorlijk irritant, dus ik besloot de verloskundige te bellen. Gelukkig stelde zij me al snel gerust: een harde buik is normaal, maar het moet niet te vaak voorkomen. En ja, ik moest toch echt wat vaker mijn rust pakken.

 

‘Sorry, schat…’

Door haar liet ik mij dat natuurlijk geen twee keer zeggen: elke avond slaap ik met een warme kruik op m’n buik, ik hang veel op de bank, maak geregeld stops op terrasjes tijdens het winkelen en ik pieker er niet over een zware boodschappentas naar binnen te dragen. De box, het ledikant en de commode? Mag m’n vriend allemaal in elkaar zetten. Sorry schat, nog een paar weken…

 

Op het moment dat je een harde buik hebt, trekt je baarmoeder zich samen doordat de baarmoeder wordt geprikkeld. Dit kan komen door stress of drukke tijden, maar ook door plotseling opstaan of bukken, een volle blaas, orgasme of beweging van je kind.

Ook last van harde buiken? Dit kun je ertegen doen: 

  • Ga even liggen met een kruik tegen je onderbuik aan
  • Pak wat vaker je rust
  • Gebruik je ademhalingsoefeningen van de zwangerschapscursus. Deze kunnen je harde buik sneller verhelpen en voorkomen
  • Een zwangerschapssteunslip kan ook helpen. Deze ondersteunt je baarmoeder en verlicht de druk, bandenpijn en rugpijn
  • Neem een warme douche of bad

Een harde buik komt vaak voor en is niet iets om je zorgen over te maken. Maar wanneer schakel je de verloskundige in?

  • Bij bloedverlies of vruchtwaterverlies
  • Als plassen pijn doet
  • Als de harde buik niet na een paar minuten afneemt
  • Als je zes tot zeven harde buiken per uur hebt
  • Als je je er niet fijn bij voelt

Bron: mamaenzo.nl