harde-buiken-zwangerschap-wat-te-doen

Die harde buiken zullen wel meevallen, dacht Kek Mama’s Malu aan het begin van haar zwangerschap. Maar toen ze na een paar maanden iets te veel van zichzelf vroeg en haar buik op knappen stond, piepte ze wel anders. 

‘Ik ben nog jong, gezond, heb lichamelijk geen zwaar beroep (ik kan als tekstschrijver de hele dag horizontaal als ik wil) en voel me goed. Dus harde buiken? Nee joh, overkomt mij niet…’ Dit is ongeveer wat ik dacht toen ik las dat je in het tweede/derde trimester van je zwangerschap last kunt krijgen van dit bijzondere verschijnsel. En dus ging ik gewoon door met waar ik die maanden ervoor al mee bezig was: op m’n knieën om met de stofzuiger onder de bank te komen, bed verschonen en van hot naar her om boodschappen te doen. 

 

'Vermoeider dan normaal'

Nu moet ik eerlijk zeggen dat mijn zwangerschap (op een paar hormoonuitspattingen na - toegegeven) verloopt volgens het boekje. Een reden om het rustiger aan te doen, zag ik dus niet. Zelfs niet doen meerdere mensen mij erop wezen. Ik was misschien wat vermoeider dan normaal, maar soit…

 

'Waggelen als een eend'

Tot ik op een zaterdag met flinke pas door het centrum liep en mijn buik ineens strak trok. Alsof ik een baksteen had ingeslikt, zo hard was-ie. Ik begon te waggelen als een eend en moest echt even zitten. Niet veel later voelde ik die harde buik opnieuw opkomen toen ik moest plassen én toen ik merkte dat de beste man in m’n buik ineens een koprol wilde maken. 

 

Lees ook
Vluchttas voor de bevalling inpakken? Dit moet er zeker in >

 

'Behoorlijk irritant'

Het was geen helse pijn, maar wel behoorlijk irritant, dus ik besloot de verloskundige te bellen. Gelukkig stelde zij me al snel gerust: een harde buik is normaal, maar het moet niet te vaak voorkomen. En ja, ik moest toch echt wat vaker mijn rust pakken.

 

'Sorry, schat...'

Door haar liet ik mij dat natuurlijk geen twee keer zeggen: elke avond slaap ik met een warme kruik op m’n buik, ik hang veel op de bank, maak geregeld stops op terrasjes tijdens het winkelen en ik pieker er niet over een zware boodschappentas naar binnen te dragen. De box, het ledikant en de commode? Mag m’n vriend allemaal in elkaar zetten. Sorry schat, nog een paar weken…

 

Op het moment dat je een harde buik hebt, trekt je baarmoeder zich samen doordat de baarmoeder wordt geprikkeld. Dit kan komen door stress of drukke tijden, maar ook door plotseling opstaan of bukken, een volle blaas, orgasme of beweging van je kind.

Ook last van harde buiken? Dit kun je ertegen doen: 

  • Ga even liggen met een kruik tegen je onderbuik aan
  • Pak wat vaker je rust
  • Gebruik je ademhalingsoefeningen van de zwangerschapscursus. Deze kunnen je harde buik sneller verhelpen en voorkomen
  • Een zwangerschapssteunslip kan ook helpen. Deze ondersteunt je baarmoeder en verlicht de druk, bandenpijn en rugpijn
  • Neem een warme douche of bad

Een harde buik komt vaak voor en is niet iets om je zorgen over te maken. Maar wanneer schakel je de verloskundige in?

  • Bij bloedverlies of vruchtwaterverlies
  • Als plassen pijn doet
  • Als de harde buik niet na een paar minuten afneemt
  • Als je zes tot zeven harde buiken per uur hebt
  • Als je je er niet fijn bij voelt

Bron: mamaenzo.nl

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

BN'er-moeders op Instagram

Van lampionnen tot rockster: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kleine beer

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍂🐻

Een bericht gedeeld door DOCHTER DRE (@roxeannehazes) op


Trots

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je begrijpt zeker wel hoe trots ik ben 😉❤

Een bericht gedeeld door Noëlle (@noellesomogyi) op


Outfit of the day

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mag ik ‘bijna weekend’ alvast droppen?! #duurtlang #kommaardoor #almostweekend #lotd #autumnlook

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Die heeft trek

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Volgens mij heb ik lekker gekookt.....

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


Moeders on tour


Minoes

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Kleine rockster

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gypsy King 🎶

Een bericht gedeeld door 𝑴𝒐𝒏𝒊𝑸𝒖𝒆 𝑵𝒐𝒆̈𝒍 (@moniquenoell) op


Sint Maarten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinte, Sinte Maarten De 🐄🐄 hebben staarten De 👭 hebben rokjes aan Daar komt Sinte Maarten aan

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >