Als je zwanger bent, blijft er genoeg lekkers over om te eten. Er zijn alleen een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Wat mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap?
Lees verder onder de advertentie
Met behulp van het Voedingscentrum zetten wij op een rij wat je beter kunt laten staan tijdens je zwangerschap. Al geldt natuurlijk wel: volg altijd je eigen gevoel.
Rauwe, gedroogde of gefermenteerde vleeswaren
Neem geen rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees (tartaar, carpaccio, halfdoorbakken biefstuk, filet americain, ossenworst, theeworst, boerenmetworst, chorizo, rosbief, rauwe ham, parmaham, salami, cervelaat). Hou je wel van een lekker stuk vlees? Verhit het dan door en door zodat je eventuele bacteriën doodt.
Lees verder onder de advertentie
Leverproducten
In leverproducten (leverworst of leverpaté, bijvoorbeeld) zit veel vitamine A. Dat is goed, maar te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Neem daarom maximaal één boterham met leverworst of leverpaté op een dag.
Het Voedingscentrum adviseert tijdens de zwangerschap één keer per week vis te eten, maar ga dan niet voor rauwe vis. Ook gerookte kant-en-klare vis uit de koeling kun je beter mijden.
Verder bevatten bepaalde vissoorten een verhoogd gehalte aan kwik en dioxine. Een teveel hiervan kan schadelijk zijn. Eet daarom geen makreel en tonijn, niet meer dan twee porties vette vis per week en varieer. Eet bij voorkeur vette vis, zoals Atlantische zalm en sardines. Zorg er verder altijd voor dat de vis goed doorbakken of verhit is geweest – vis uit blik of pot is al voldoende verhit en hoef je dus niet opnieuw te verhitten.
Lees verder onder de advertentie
Zuivel en eieren
Eet geen producten die gemaakt zijn van rauwe melk in verband met eventuele, schadelijke bacteriën. Hoe je weet of er rauwe melk in verwerkt is? Op het etiket staat dan ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’. Staat er alleen ‘melk’ op het etiket, dan kun je ervan uitgaan dat het veilig is. Rauwe eieren en producten met rauwe eieren, zoals zelfgemaakte mayonaise of zelfgemaakte tiramisu kun je ook beter laten staan.
Lees verder onder de advertentie
Kruiden
In kruiden zitten bepaalde stoffen die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. Gebruik daarom niet te veel anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. Een snufje kan uiteraard geen kwaad.
Twijfel je over een bepaald product? Dan kun je altijd de fabrikant, verloskundige, gynaecoloog of huisarts bellen.
Pubers worden groter, zelfstandiger en soms ook een tikje onhandelbaar. De ene dag hebben ze je totaal niet nodig en de volgende dag wél, maar dan graag op hun voorwaarden. Dat kan botsen.
Als je op vakantie gaat met een groot gezin, weet je één ding zeker: het blijft nooit bij alleen zonnebrand en zand tussen je tenen. In de nieuwste aflevering van Grote Gezinnen, Grote Vakanties liep de spanning onverwacht hoog op.
Het Sinterklaasjournaal zorgde afgelopen week voor de nodige ophef onder ouders. Toch is er iets waarvoor veel moeders het Sinterklaasjournaal wél aanzetten. Hint: niet alleen voor hun kinderen. De Hoofdpiet is onverwachts het gespreksonderwerp onder moeders geworden.
In veel huiskamers ging afgelopen week een collectieve “huh?!” door het land. Terwijl ouders nog druk bezig zijn met het bewaren van hét grote decembergeheim, komt Het Sinterklaasjournaal met scènes waarbij je als ouder spontaan je hand voor de tv wilt gooien.