wat mag je niet eten tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, blijft er genoeg lekkers over om te eten. Er zijn alleen een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Wat mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap?

Met behulp van het Voedingscentrum zetten wij op een rij wat je beter kunt laten staan tijdens je zwangerschap. Al geldt natuurlijk wel: volg altijd je eigen gevoel.

 

Rauwe, gedroogde of gefermenteerde vleeswaren

Neem geen rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees (tartaar, carpaccio, halfdoorbakken biefstuk, filet americain, ossenworst, theeworst, boerenmetworst, chorizo, rosbief, rauwe ham, parmaham, salami, cervelaat). Hou je wel van een lekker stuk vlees? Verhit het dan door en door zodat je eventuele bacteriën doodt.

 

Leverproducten

In leverproducten (leverworst of leverpaté, bijvoorbeeld) zit veel vitamine A. Dat is goed, maar te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Neem daarom maximaal één boterham met leverworst of leverpaté op een dag. 

 

Lees ook
Bezorgde moeder Chantal: 'Ik kon geen seconde genieten van mijn zwangerschap' >

 

Vis

Het Voedingscentrum adviseert tijdens de zwangerschap één keer per week vis te eten, maar ga dan niet voor rauwe vis. Ook gerookte kant-en-klare vis uit de koeling kun je beter mijden.

Verder bevatten bepaalde vissoorten een verhoogd gehalte aan kwik en dioxine. Een teveel hiervan kan schadelijk zijn. Eet daarom geen makreel en tonijn, niet meer dan twee porties vette vis per week en varieer. Eet bij voorkeur vette vis, zoals Atlantische zalm en sardines. Zorg er verder altijd voor dat de vis goed doorbakken of verhit is geweest - vis uit blik of pot is al voldoende verhit en hoef je dus niet opnieuw te verhitten.

 

Zuivel en eieren

Eet geen producten die gemaakt zijn van rauwe melk in verband met eventuele, schadelijke bacteriën. Hoe je weet of er rauwe melk in verwerkt is? Op het etiket staat dan 'au lait cru' of 'gemaakt van rauwe melk'. Staat er alleen 'melk' op het etiket, dan kun je ervan uitgaan dat het veilig is. Rauwe eieren en producten met rauwe eieren, zoals zelfgemaakte mayonaise of zelfgemaakte tiramisu kun je ook beter laten staan.

 

Kruiden

In kruiden zitten bepaalde stoffen die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. Gebruik daarom niet te veel anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. Een snufje kan uiteraard geen kwaad.

Twijfel je over een bepaald product? Dan kun je altijd de fabrikant, verloskundige, gynaecoloog of huisarts bellen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >