geboorteplan
Beeld: Pexels

En dan krijg je ‘huiswerk’ van je verloskundige of gynaecoloog: je moet een geboorteplan gaan opstellen. Maar hoe maak je zo’n plan, en wat moet er wel (of niet) in staan?

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan is een document waarin je jouw wensen wat betreft de bevalling vastlegt. Dan kan in een paar zinnen, tot maximaal twee A4-pagina’s gedaan worden. Waarom wordt dit eigenlijk van je gevraagd? De reden is vrij simpel: het geboorteplan wordt gebruikt als communicatiemiddel tussen jou en degene die jou tijdens de bevalling begeleidt. Zo weet de desbetreffende gynaecoloog of verloskundige meteen wat jouw eventuele angsten zijn, wat je graag wel of juist niet wilt en waar rekening mee gehouden moet worden. Handig, dan hoef je dat dus niet tussen het hijgen en puffen door duidelijk te maken. Het plan schept helderheid tussen alle betrokkenen en is een houvast voor het medisch personeel.
 

Wat zet je erin?

Allereerst: jouw wensen. Die zijn het belangrijkste, dus daar begin je mee. Wil je graag in het ziekenhuis of thuis bevallen? Wie wil je daarbij hebben? En wat verwacht je van diegene? Je kunt het heel gedetailleerd maken: in welke houding je wilt bevallen, welke muziek er op moet staan, of er foto’s en video’s gemaakt mogen worden (en door wie) en of stagiaires welkom zijn. Ook kun je je wensen wat betreft pijnbestrijding vastleggen. Net als wie de beslissingen neemt tijdens de bevalling als jij daar niet meer toe in staat bent. En wat wil je na de bevalling? Moet de placenta bewaard worden, wil je je baby meteen aan je borst, wanneer en door wie wordt de navelstreng doorgeknipt? Schrijf je wensen puntsgewijs op en begin met wat het allerbelangrijkste voor je is, en werk zo je lijstje af.

Naast je wensen kun je ook je angsten in het geboorteplan zetten. Niet alleen werkt het voor jezelf verhelderend en therapeutisch om deze gedachten eens op papier te zetten, voor je verloskundige is het ook fijn om te weten waar jij eventueel bang voor bent. Misschien kan er al iets van jouw angst worden weggenomen, waardoor je meer ontspannen de bevalling in gaat.
 

Wat hoeft er niet in?

Het heeft geen zin om er irreële verwachtingen in te zetten, zoals: ‘Ik wil helemaal geen pijn voelen’ of ‘Ik wil absoluut geen keizersnee’. Soms loopt een bevalling nu eenmaal anders dan verwacht en moeten artsen overgaan tot een vacuümverlossing of spoedkeizersnee. Wel kun je je wensen over zulke ingrepen ook papier zetten, voor in het geval dát. Bijvoorbeeld dat je na de keizersnee graag je baby bij je wilt hebben op de verkoeverkamer – mits dat medisch verantwoord is.

 

Lees ook
Dit zijn de fasen van een bevalling >

 

Wat wordt ermee gedaan?

Allereerst bespreek je nog tijdens je zwangerschap het geboorteplan met je verloskundige of gynaecoloog. In dit gesprek wordt dan meteen duidelijk hoe haalbaar jouw wensen zijn, en of er misschien nog iets ontbreekt in je plan. Vervolgens gaat dit plan in jouw dossier. Zorg voor de zekerheid voor extra printjes: eentje in je ziekenhuistas en eentje voor thuis.
 

Let op!

Een geboorteplan biedt geen garantie dat jouw bevalling ook zo gaat verlopen, zoals gezegd laat een geboorte zich niet honderd procent voorspellen en lopen de dingen soms anders. Dat betekent ook dat jij óók altijd van gedachten mag veranderen. Misschien heb je opgeschreven dat je graag in het ziekenhuis wilt bevallen, maar voelt het thuis zo fijn en vertrouwd dat je het klusje toch liever daar afmaakt. Of heb je gezegd dat je zo natuurlijk mogelijk wilt bevallen, maar schreeuw je na 24 uur weeën om een ruggenprik. Het geboorteplan is een leidraad, maar hou je er niet te krampachtig aan vast.

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Zo fijn als je kind lekker in z'n vel zit op school. Heeft jouw kind een juf of meester die je graag extra in het zonnetje wilt zetten? Doe dan vooral mee met deze winactie in samenwerking met Fleurop.

Ook bij Kek Mama weten we hoe belangrijk juffen of meesters zijn. Kek Mama's Marieke is daarom klassenmoeder: ‘Mijn zoon Jelte heeft twee topjuffen die samen les geven in groep 5: de kinderen gaan altijd met heel veel plezier naar school en zitten lekker in hun vel. Dat is al genoeg reden om ze in het zonnetje te zetten. Er zijn drie momenten in het jaar waarop ik ze wil bedanken: op de dag van de leerkracht, op hun verjaardagen en natuurlijk tijdens het Grote Bedankmoment op de laatste schooldag. De weken voor deze dag zijn altijd hectisch, en ik bedenk altijd te laat dat ik als klassenmoeder iets moet organiseren om de juffen te bedanken. Een mooie bos bloemen biedt dan uitkomst, want een groot succes en snel geregeld. Ik laat de kinderen allemaal een labeltje met een bedankje schrijven en deze bevestig ik aan de bloemen. Niet alleen heel persoonlijk, maar het staat ook feestelijk. En dat dus maal twee.’

 

Mooie traditie

Op sommige scholen herhalen klassenouders hun successen. Hoofdredacteur Sara van Gorp: ‘Aan het eind van het jaar neemt elk kind altijd één bloem mee. Daar wordt een geweldig boeket van gemaakt door de klassenouders, mooie traditie. En terecht, want zonder juffen en meesters zijn we nergens.’ Ook bij de school van Kek Mama's Jorinde houden ze van tradities: ‘Ze hebben mijn kind dit jaar echt gezíen, waardoor hij meer bloeit dan ooit tevoren. Een bedankje is dus wel op z'n plek. Vlak voor de zomervakantie zamelt onze klassenmoeder geld in bij alle ouders, voor één mooi cadeau voor de juf of meester. Theaterkaartjes bijvoorbeeld, of iets leuks voor op reis. Leuker dan 27 flesjes badschuim, denken wij.’

Beeldredacteur en stylist Maureen maakt echt werk van het afscheid van de meesters en juffen. ‘We zijn onlangs verhuisd van het westen naar het oosten van het land. Een spannende periode voor mijn dochter, maar mede dankzij het warme welkom van haar juffen voelt ze zich helemaal thuis in onze nieuwe woonplaats. Ik laat mijn dochter daarom op de zijkanten van een dik memoblok iets schrijven en tekenen. Grappige pen erbij en strik eromheen. Zo hebben haar juffen alvast een vers notitieblok voor het begin van het nieuwe schooljaar voor op hun bureau.’
En vormgever Karen duikt altijd de keuken in: ‘Onze zoon gaat elke dag met zoveel plezier naar school omdat hij een veelzijdig aanbod krijgt waar hij uit mag kiezen - natuurlijk wel in overleg met zijn meester en juf. Hij wordt heel goed begeleid en we zijn de leerkrachten dankbaar voor hun inzet. Daarom geven we ze aan het eind van het jaar altijd een zelfgebakken taart.’

 

Doe mee en maak kans

Je kind brengt enorm veel tijd op school door – fijn en belangrijk dus, dat-ie daar lekker in z’n vel zit. Hoe geweldig is het dan als je een juf of meester hebt bij wie jouw kind een goede tijd heeft gehad, of die je kind extra heeft geholpen in periodes dat het lastiger was dan je zou wensen.

Wil jij de juf of meester van jouw kind graag bedanken? Klik hier. Wie weet gaat Kek Mama's Sara samen met Fleurop die juf of meester dan in het zonnetje zetten en krijgt hij of zij een spectaculaire verrassing met bloemen. En dat is nog lang niet alles: als extraatje krijgt de juf of meester ook een jaar lang een mooi boeket voor in de klas. Leuk: degene die de winnende juf of meester heeft opgegeven, krijgt ook een boeket van Fleurop. 


Zelf nog op zoek naar een cadeau? Fleurop heeft een speciale selectie van mooie boeketten gemaakt om juffen en meesters te bedanken. 

 

fotoserie leven van jongensmoeder

Klimmen, klauteren, fietsen door regenplassen en wroeten in de modder: het geldt niet voor iedereen, maar de meeste jongens houden wel van een beetje actie. Dat bewijst deze fotoserie van de zoons (4, 7 en 9) van Sara Liz op Bored Panda wel.

Als jongensmoeder moet je niet vies zijn van modder...

jongensmoeder

jongensmoeder

 

Natte kleding...

jongensmoeder

jongensmoeder

jongensmoeder

 

Of verf.

jongensmoeder

 

Lees ook
Lieve fotoserie: 10x jongens met een pop >

 

En vergeet ook niet dat je kind jou, z'n vader...

jongensmoeder

 

Of z'n broertje...

jongensmoeder

 

Kan gebruiken als klimrek.

jongensmoeder

 

Maar verder zijn ze vooral heel erg lief.

jongensmoeder

jongensmoeder

jongensmoeder


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >