Zo maak je een geboorteplan

08.03.2019 10:52
geboorteplan schrijven Beeld: Pexels

Tegen het eind van je zwangerschap krijg je ongetwijfeld van je verloskundige of gynaecoloog het verzoek om een geboorteplan te schrijven. Maar hoe pak je dat aan? Lees hier hoe je zo’n plan maakt, en wat er wel (of niet) in moet staan. 

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan is een document waarin je jouw wensen wat betreft de bevalling vastlegt. Dan kan in een paar zinnen, tot maximaal twee A4-pagina’s gedaan worden. Waarom wordt dit eigenlijk van je gevraagd? De reden is vrij simpel: het geboorteplan wordt gebruikt als communicatiemiddel tussen jou en degene die jou tijdens de bevalling begeleidt. Zo weet de desbetreffende gynaecoloog of verloskundige meteen wat jouw eventuele angsten zijn, wat je graag wel of juist niet wilt en waar rekening mee gehouden moet worden. Handig, dan hoef je dat dus niet tussen het hijgen en puffen door duidelijk te maken. Het plan schept helderheid tussen alle betrokkenen en is een houvast voor het medisch personeel.
 

Wat zet je erin?

Allereerst: jouw wensen. Die zijn het belangrijkste, dus daar begin je mee. Werk puntsgewijs en hou het overzichtelijk. Wil je graag in het ziekenhuis of thuis bevallen? Wie wil je daarbij hebben? En wat verwacht je van diegene? Je kunt het heel gedetailleerd maken: in welke houding je wilt bevallen, welke muziek er op moet staan, of er foto’s en video’s gemaakt mogen worden (en door wie) en of stagiaires welkom zijn. Ook kun je je wensen wat betreft pijnbestrijding vastleggen. Net als wie de beslissingen neemt tijdens de bevalling als jij daar niet meer toe in staat bent. En wat wil je na de bevalling? Moet de placenta bewaard worden, wil je je baby meteen aan je borst, wanneer en door wie wordt de navelstreng doorgeknipt? Schrijf je wensen puntsgewijs op en begin met wat het allerbelangrijkste voor je is, en werk zo je lijstje af.

 

Angsten

Naast je wensen kun je ook je angsten in het geboorteplan zetten. Niet alleen werkt het voor jezelf verhelderend en therapeutisch om deze gedachten eens op papier te zetten, voor je verloskundige is het ook fijn om te weten waar jij eventueel bang voor bent. Misschien kan er al iets van jouw angst worden weggenomen, waardoor je meer ontspannen de bevalling in gaat.
 

Wat hoeft er niet in?

Het heeft geen zin om er irreële verwachtingen in te zetten, zoals: ‘Ik wil helemaal geen pijn voelen’ of ‘Ik wil absoluut geen keizersnee’. Soms loopt een bevalling nu eenmaal anders dan verwacht en moeten artsen overgaan tot een vacuümverlossing of spoedkeizersnee. Wel kun je je wensen over zulke ingrepen ook papier zetten, voor in het geval dát. Bijvoorbeeld dat je na de keizersnee graag je baby bij je wilt hebben op de verkoeverkamer – mits dat medisch verantwoord is.

 

En bij een geplande keizersnee?

Ook als je een geplande keizersnee krijgt is het nuttig om je wensen vast te leggen in een geboorteplan. Zoals wie er bij de ingreep aanwezig mag zijn (meestal is dit maar één persoon), of je er een professionele geboortefotograaf bij wilt hebben (hier moet je van te voren toestemming voor krijgen van het ziekenhuis). Maar ook wat er na de keizersnee gebeurt: wil je meteen huid op huid contact, dus dat je kindje niet meteen gewassen en aangekleed wordt? Wie blijft er bij de baby als jij gehecht wordt? Ook afspraken over borstvoeding kun je hierin opschrijven. 

 

Lees ook
Dit zijn de fasen van een bevalling >

 

Wat wordt ermee gedaan?

Allereerst bespreek je nog tijdens je zwangerschap het geboorteplan met je verloskundige of gynaecoloog. In dit gesprek wordt dan meteen duidelijk hoe haalbaar jouw wensen zijn, en of er misschien nog iets ontbreekt in je plan. Vervolgens gaat dit plan in jouw dossier. Zorg voor de zekerheid voor extra printjes: eentje in je ziekenhuistas en eentje voor thuis.
 

Let op!

Een geboorteplan biedt geen garantie dat jouw bevalling ook zo gaat verlopen, zoals gezegd laat een geboorte zich niet honderd procent voorspellen en lopen de dingen soms anders. Dat betekent ook dat jij óók altijd van gedachten mag veranderen. Misschien heb je opgeschreven dat je graag in het ziekenhuis wilt bevallen, maar voelt het thuis zo fijn en vertrouwd dat je het klusje toch liever daar afmaakt. Of heb je gezegd dat je zo natuurlijk mogelijk wilt bevallen, maar schreeuw je na 24 uur weeën om een ruggenprik. Het geboorteplan is een leidraad, maar hou je er niet te krampachtig aan vast.

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >