Nieuwe zwemkleding voor je kind shoppen? Híer moet je op letten

12.06.2023 15:00
tips zwemkleding kind kopen

Vakantie voor de boeg of gaan de zwemlessen weer beginnen? Dan is een leuk badpak bij je kind of hippe zwembroek handig om te shoppen. Maar waar let je nou precies op bij het aanschaffen van nieuwe zwemkleding, behalve dat het er een beetje leuk uitziet?

UV-pakjes, badpakken, bikini’s, broekjes, zwemshorts; er zijn verschillende details om rekening mee te houden. Wij helpen je op weg.

Waar ga je zwemmen?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten waar er gezwommen gaat worden. Is dat het zwembad een fietsritje van je huis, het Hollandse strand of een fijne plas, of vertrek je richting een warm land voor een zonnige vakantie? Voor zwemlessen is een UV-pakje – vaak met pijpjes en mouwen, en UV-bescherming UPF 50+ – niet nodig. Je zwemt binnen, dus de zon vormt geen gevaar voor je kind. Daarnaast is het in zwembaden vaak warm, waardoor zo’n dicht pakje niet zo comfortabel zit. Een gewone zwembroek, badpak of bikini leent zich hier perfect voor.

Op het strand is dergelijke beschermende zwemkleding wél een goed plan, zeker wanneer de zonkracht erg hoog is. In Nederland kan deze variëren van 0 tot 8, maar in landen dichter bij de evenaar en in de bergen kan de zonkracht een waarde van 15 of zelfs hoger halen. Ter verbeelding: bij een matige zonkracht van 5 of 6, kun je onbeschermd al met een kwartier verbranden. Daarnaast is de zonkracht doorgaans het hoogst tussen 12 en 15 uur ’s middags. Zéker iets om rekening mee te houden bij het shoppen.

Lees ook
Zoveel zonnebrandcrème of -spray moet je nu écht smeren

Wie gaat er zwemmen?

Voor baby’s zijn deze UV-pakjes ideaal, omdat hun huidje extra gevoelig is voor zonlicht. Het is sowieso goed om je baby in de schaduw te houden, maar ook daar kun je verbranden en dan is zo’n pakje met ‘factor 50’ niets dan fijn. Voor kids die het water in- en uitrennen, is een UV-pakje misschien ook niet geheel onverstandig. Niet bedekte lichaamsdelen met zonnebrand insmeren moet sowieso om de twee uur, maar zwemmen is – óók bij water resistant-zonnebrand – niet bevorderlijk voor de werking van een crème. Dit soort beschermende zwemkleding, daar valt in zo’n geval simpelweg niet tegenop te smeren.

Het enige nadeel: na het zwemmen zit zo’n nat, plakkerig pak niet bepaald fijn en het kan even duren voor het droog is. Een tweede pakje meenemen als (droge) backup, is dan ook altijd handig. Ook zullen er kinderen zijn die zo’n pakje helemaal niet fijn vinden en gewoon lekker als papa of mama bij willen lopen: in badpak of zwembroek, met een goede laag zonnebrand. Ook dit is natuurlijk helemaal prima, maar hou er rekening mee dat je de hele dag alle hoekjes en gaatjes moet blijven insmeren, en je kind op tijd uit de zon moet halen.

Hoe vaak ga je zwemmen?

Wie de keren dat-ie een zwembad of de zee ziet op één hand kan tellen, hoeft niet de allerduurste zwemkleding aan te schaffen. Natuurlijk, een UV-pakje moet wel doen waar het voor bedoeld is. Maar als een badpak of zwembroek bijvoorbeeld verkleurt door de zon, gaat pillen of gaat lubberen na intensief gebruik, is dat voor de niet regelmatige badgasten geen regelrechte ramp. Je kind heeft er even plezier van en voor de volgende vakantie (als je kind waarschijnlijk toch alweer een andere maat heeft), shop je dan gewoon een nieuw item voor een klein prijsje.

Ben je vaker aan het strand of in het zwembad te vinden met je gezin, dat is een kwalitatief iets betere zwemoutfit verstandig. Een badpakje weg moeten gooien omdat het na twee weken vakantie al niet meer om aan te gluren is, is dan doodzonde. Iets meer uitgeven voor iets van sterker materiaal dat meer kan hebben, kan op de lange termijn lonen. Je kind heeft plezier van de zwemkleding tot het niet meer past, en niet tot het uit elkaar valt. En wellicht zit er dan zelfs nog een tweede leven in voor een jonger gezinslid, of je verkoopt het item via een tweedehands platform. Kun jij van ‘de winst’ weer op zoek naar een waardige opvolger.

Ben je er uit welke zwemkleding je het beste kunt aanschaffen? Wij zetten vast de leukste UV-pakjes, badpakken en bikini’s op een rij.

Bron: KNMI, Radar

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.