19x fijne meren en plassen in Nederland

14.09.2023 13:24
plassen meren nederland

Een vakantie in Nederland is zo gek nog niet: breng een bezoek aan een van deze meren of plassen en je zet die hagelwitte baai op de Malediven zo uit je hoofd.

1. Vlietland – Zuid-Holland

‘De Riviera van de Randstad’, noemt Recreatiegebied Vlietland zichzelf, en met enig recht: het gebied beslaat drie meren van in totaal 130 hectare. Er zijn bossen, kreken en ligweiden, en ’s zomers drijft er een spectaculair waterpark, waar je tegen betaling gebruik van kunt maken. Natuurlijk kun je hier ook surfen, waterfietsen en kanoën naar hartenlust. Of kijk er gewoon lekker naar, vanaf één van de horecapaviljoens.
Waar: tussen Leidschendam en Leiden.

2. Duinmeer Het Wed – Noord-Holland

Net buiten Haarlem, middenin de duinen, ligt Het Wed. Het strandje doet qua zomersfeer nauwelijks onder voor het Noordzeestrand even verderop, maar heeft een paar grote voordelen. Het ligt beschut, er is geen gevaarlijke stroming in het water, en het barst er ’s zomers van de kinderen. Eén nadeel: strandtentjes zijn er niet aan het meer, je moet dus je eigen picknickmand meenemen.
Waar: Bloemendaal

3. Brielse Meer – Zuid-Holland

Het is nog nét geen Zeeland, maar aan recreatieplas het Brielse Meer ben je even helemaal buiten. Het is er heerlijke watersporten, maar fietsen en wandelen kan ook heel goed, in de buurt van het meer. Ook leuk: op een steenworp afstand ligt het vestingstadje Brielle, met één van de best bewaarde forten van Nederland.
Waar: vlakbij Europoort.

4. Maarsseveense plassen – Utrecht

Ruime ligweiden, zandstranden en een waterspeeleiland met een glijbaan en slangenmuur: in Utrecht kunnen kinderen hun lol op. Zin om een rondje te lopen om het strandbad? Om de plas loopt een 5 kilometer lang geasfalteerd voet- en fietspad.
Waar: tussen Utrecht en Maarssen.

Ontdek ook: De leukste deals voor een dagje weg

5. Tjeukemeer – Friesland

Het Tjeukemeer is één van de rustigste meren van Friesland met een prachtige natuur.  Er zijn schommels, een zandbak, een klimhuisje met glijbaan en een zandstrand. Of huur een zeilboot, ook leuk.
Waar:  De Friese Meren.

6. Leekstermeer – Drenthe

Het Leekstermeer is gelegen in de kop van Drenthe en is het grootste meer van deze provincie. Je kunt er wandelen, zeilen, varen en op fietsafstand ligt familiepark Nienoord met diverse glijbanen, klimkastelen, springkussens en draaimolens.
Waar: Noordenveld.

7. Het Lageveld – Overijssel

Snelheidsduivels kunnen hier fly- of hoverboarden. Houdt jouw kind van klimmen? In de buurt van het paviljoen is een leuk speelbos. Ook worden er geregeld leuke wateractiviteiten georganiseerd.
Waar: Vriezenveenseweg 57, Wierden.

8. Zandenplas – Gelderland

Niet alleen voor wandelaars, fietsers, ruiters en zwemmers is dit een fijne plas, ook kinderen kunnen hier goed vertoeven. Er zijn veel speeltoestellen en voor iets lekkers kun je terecht bij de kiosk (met groot terras) aan het water.
Waar: Eperweg, Nunspeet.

9. Geestmerambacht – Noord-Holland

Tussen Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk vind je recreatiegebied Geestmerambacht: een grote plas waar je kunt zwemmen, zonnen en surfen. Of steek je barbecue aan op het daarvoor bestemde veldje.
Waar: Klaregroetweg 1, Noord-Scharwoude.

Lees ook: Dit zijn de leukste wateruitjes bij warm weer

10. Duynenwater – Noord-Brabant

Luieren in de zon, relaxen op het strand of op de ligweiden: Duynenwater (voorheen het E3-strand) is met het helderwitte zand een unieke plek. In de zomer worden er verschillende (dance)festivals gehouden, dus regel de oppas maar alvast.
Waar: Buivensedreef 10, RN Eersel.

11. Zevenhuizerplas – Zuid-Holland

In dit gebied vind je volop watersport, maar kun je ook gewoon genieten aan het meer. Een rondje wandelen brengt je naar een rustig gedeelte met veel watervogels. Verrekijker mee en je kind heeft de dag van z’n leven.
Waar: Rotterdam / Zuidplas.

12. Veerse Meer – Zeeland

Ooit een woelige zeearm, nu een watersportparadijs voor surfers, kanoërs, zeilers, waterskiërs, duikers en vissers. Door de ondiepe oevers is het Veerse Meer ideaal voor gezinnen met kinderen.
Waar: Walcheren en omgeving.

13. Henschotermeer – Utrechtse Heuvelrug

Middenin de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, bij het Henschotermeer, kun je je urenlang vermaken. Ga lekker dobberen op een luchtbed of speel een potje beachvolleybal op het langgerekte zandstrand. Voor kinderen zijn er houten speeltoestellen zoals een piratenschip en verschillende speelweides en -heuvels. Ook leuk: in het midden van het meer ligt een eiland dat met houten voetbruggen verbonden is met het strand. Genoeg te ontdekken!
Waar: Heygraeff 2, Woudenberg

14. Toolenburgerplas – Hoofddorp

Bij deze recreatieplas kun je heerlijk zwemmen, zonnen en watersporten. Ook voor de kinderen is er genoeg te doen met een trapveldje, basketbalveld en een speel- en uitzichtheuvel. Sportievelingen kunnen rondom de plas hardlopen of skeeleren. Er is een TimePointsysteem aanwezig zodat je via een chip je rondetijden kunt laten meten.
Waar: bij de wijk Toolenburg in Hoofddorp

15. Grevelingenmeer – Zeeland

Dit meer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa. De mogelijkheden zijn er eindeloos: neem een duik, dobber op je luchtbed of ga surfen, suppen, kanovaren of zeilen. Maar een heerlijke wandeling maken naar de vuurtoren of het haventje van Bommenede kan natuurlijk ook.
Waar: tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland

16. Hemelriek – Drenthe

Door het tropisch gekleurde water voel je je hier net op vakantie. Hemelriek ligt middenin het Drentse natuurgebied de Hondsrug en is een heerlijke plek om je een paar uur te vermaken. Voor kinderen is er een speelweide en je vindt er een kiosk voor wat lekkers.
Waar: Houtvester Jansenweg 1, Gasselte

Lees ook: 4x avontuurlijke waterparken in Nederland

17. Uitgeestermeer – Noord-Holland

Kies één van de strandjes uit, leg je handdoek neer en geniet. Bij dit meer kun je ook surf- en zeillessen nemen of een bootje huren. Kinderen vanaf zes jaar kunnen speciaal les krijgen in een Kindervalk, een bootje. Blijf je er de hele dag? Overweeg dan een barbecue op één van de strandjes. Vanaf de waterkant heb je een prachtig uitzicht op de bootjes op het water.
Waar: Lagendijk 33, Uitgeest

18. Spokeplas – Friesland

De ideale plek om met het hele gezin naartoe te gaan, want er is genoeg speelplezier voor jong en oud. Voor drinken en een snackje kun je terecht bij de kiosk (op warme dagen), maar je kunt natuurlijk ook je eigen picknickkleed uitgooien. Tip: het strand is schaduwvrij, dus smeer je goed in.
Waar: Friese Wouden

19. Kralingse Plas – Zuid-Holland

De Kralingse Plas, grenzend aan het Kralingse Bos, is een heerlijk recreatiegebied op fietsafstand van het centrum van Rotterdam. Met ruim 200 hectare is dit het grootste recreatiegebied van de omgeving en er is van alles te doen voor kinderen: van zwemmen en hardlopen tot skaten, wandelen, paardrijden of zeilen.
Waar: Langepad 9, Rotterdam

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.