Uitwaaien op z’n best: 15x de mooiste stranden van Nederland

15.08.2022 11:20
strand8

Een lekker lange strandwandeling maken of je picknickkleed uitslaan? Daarvoor hoef je echt niet helemaal naar de Middellandse Zee te rijden. Dit zijn de mooiste stranden van Nederland op een rij.

Met dank aan reiszoekmachine Skyscanner.

 

Zandvoort

Lekker loungen met een tapas picknick, een portie kibbeling afhalen of een pizza uit de houtoven van dit kindvriendelijke strandpaviljoen: in Zandvoort vind je voor ieder wat wils. Het strand is negen kilometer lang en je kunt er naast zonnen en zwemmen ook leren surfen, kiten of suppen wanneer de surfscholen open zijn.

Schiermonnikoog

Het Noordzeestrand van Schiermonnikoog behoort tot het breedste van Europa. Naast een mooi uitgerekt zandstrand vind je in dit gebied ook veel kleine duinen die begroeid zijn met verschillende planten. Dus schaf een bolderkar aan, prop ‘m vol met lekkers (en vergeet de kinderen niet) en geniet van een mooie wandeling.

Bergen aan Zee

Zonnen, zwemmen, (kite)surfen of gewoon een strandwandeling maken: in het gemoedelijke Bergen aan Zee zit je altijd goed. Het zandstrand is drie kilometer lang en lekker schoon.

Ameland

Met een kustlijn van 27 kilometer vind je hier altijd wel een fijn plekje. Bijvoorbeeld bij het strand in Hollum, één van de vier dorpen op Ameland, van waar je een fraai uitzicht hebt op Terschelling. Vergeet ook niet de mooie zonsondergang hier mee te pikken.

Wassenaar

Ideaal voor een fijne wandeling, fietstocht of rondje met de hond. Want naast het acht kilometer lange strand, vind je er ook een ruig duingebied waar jij en je gezin lekker tot rust kunnen komen.

Lees ook
Zo raak je je kind niet kwijt op het strand (en zo vind je ‘m terug) >

Vlissingen

Combineer stad en strand met een fiks aantal zonuren en je krijgt de stranden bij Vlissingen. Tip: de slaapstrandhuisjes op het Nollestrand. Zeker de moeite waard.

Zoutelande, Zeeland

Inmiddels bekend door het nummer van BLØF, maar wist je dat dit strand op Walcheren zeer geschikt is voor gezinnen met kinderen? Het heeft namelijk de blauwe vlag en dat betekent dat het er schoon en hygiënisch is. Extra voordeel: Zeeland scoort altijd hoog als het om het aantal zonuren gaat en je kunt er veel leuke wandelingen maken met kinderen.

Waddenkust Werelderfgoed

Hier geen typische zandstranden, strandtenten en hordes mensen, maar rust en natuur. De Waddenzee is UNESCO werelderfgoed en een uniek natuurgebied. Haal je kaplaarzen uit de kast, ga wadlopen, spot -tig verschillende vogels en zeehonden of loop met een professionele gids mee.

Kijkduin, Den Haag

Mooi, rustig duingebied met kilometers lange stranden en schelpenfietspaadjes door de duinen. En als je er toch bent tijdens het strandseizoen, bezoek dan De Staat: een veel geroemd strandpaviljoen verstopt achter de duinen.

Cadzand

De meest zuidelijke badplaats van Nederland met een zandstrand van elf kilometer lang en omgeven door duinen. Dit deel van de Zeelandse kust staat bekend om z’n slikken, schorren en oude polders. Vooral populair bij kinderen, want je kunt veel haaientanden vinden op het strand.

Texel

Met ruim 30 kilometer zand heeft Texel genoeg mooie stranden om je te vermaken. Zoek je complete rust, dan kun je het beste naar het meest zuidelijke puntje van het eiland gaan. Tot paal 9 voert de natuur de boventoon.

Vlieland

Nog zo’n pareltje: de stranden op Vlieland zijn uitgestrekt, schoon en vooral rustig. Je vindt er maar twee strandpaviljoens, dus neem ook wat lekkers mee in een koelbox of picknickmand. Leuk voor de kinderen is de Vliehors Expres. Met deze bus rijd je langs het strand, spot je zeehonden en bezoek je het reddingshuisje. Lees hier wat er nog meer te doen is op Vlieland.

Terschelling

Dit Waddeneiland heeft zo’n 30 kilometer aan zandstrand waar je altijd wel een plekje voor jezelf vindt. Er zijn meerdere strandovergangen vanuit de duinen en je hebt er enkele van de mooiste en rustigste stranden van heel Nederland binnen handbereik. Midsland aan Zee heeft een mooi breed strand, een gezellig strandpaviljoen en (hoewel een fiets een beter vervoermiddel is) goede parkeermogelijkheden. Het strand bij Formerum is ook een aanrader, met Zandzeebar, een leuk strandpaviljoen.

Egmond aan Zee

Het strand van Egmond aan Zee is lekker breed en er is altijd wel een tafeltje vrij in een van de vele strandtenten. Dankzij de schone stranden en aanwezigheid van reddingsbrigade en een EHBO-post, is het bovendien een geliefde plek onder gezinnen met kinderen. Het letterlijke hoogtepunt van je bezoek aan Egmond aan Zee is een bezoek aan de historische vuurtoren, waar ’s zomers op vrijdagavond een rondleiding wordt gegeven.

Noordwijk

Tien minuten buiten het centrum vind je het strand van Langevelderslag. Door de ligging, omgeven door de duinen, is de sfeer er heel anders dan op de drukke stranden bij de boulevards. Bij eb ontstaat er een grote binnenzee, dus zeker voor kleine kinderen is dit een ideale plek.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.