Is je kind verbrand door de zon? Dít moet je doen

23.06.2023 22:21
kind verbrand zon

Warm weer, volop zon, eindeloos buitenspelen en afkoelen met ijsjes. De zomer is een waar feest voor kinderen en dat maakt het makkelijk om te verbranden door de felle zon. Wat doe je dan?

De zonkracht in Nederland ligt in de zomermaanden tussen de 4 en 7. Vanaf zonkracht 7 à 8 verbrandt de huid al na tien minuten. Zonder (voldoende) bescherming kan het dus snel fout gaan. Wat te doen als je kind verbrand is door de felle zon?

Huidverbranding bij kinderen

Uit eerder onderzoek van TNS Nipo in opdracht van KWF Kankerbestrijding bleek dat 90 procent van de ouders zegt er alles aan te doen om hun kinderen niet te laten verbranden.

Toch heeft bijna één op de zeven Nederlandse kinderen tussen de 4 en 11 jaar al eens een ernstig verbrande huid gehad. Een felrode huid, soms zelfs met blaren. De helft van de ouders denkt er niet altijd aan te denken om hun kind in te smeren, een kwart van alle ouders heeft geen zonnebrand bij zich als ze zomers met de kinderen buiten de deur zijn.

Vergrote kans op huidkanker

Verbranding van de huid bij kinderen kan zeer ernstige gevolgen hebben. Een kinderhuid is immers extra kwetsbaar en verbranding geeft een dubbel zo groot risico op huidkanker op latere leeftijd. Kinderen die voor hun achttiende verbranden, hebben twee keer zoveel kans om later huidkanker te ontwikkelen, iets wat 43 procent van de moeders en 63 procent van de vaders niet weten.

UV-feitjes

  • Twee op de drie Nederlanders weten niet dat je ook op een bewolkte dag kunt verbranden. Wolken laten tachtig procent van de uv-straling door. Op een bewolkte dag gebruikt maar vijftien procent een zonnebrandcrème.
  • Ruim 35 procent weet niet dat ook achter glas uv-straling invloed heeft op de huid.
  • Dat je moet insmeren ruim voordat je de zon ingaat, weet 57 procent niet. Het duurt immers een half uur voordat zonnebrandcrème beschermt.
  • Bijna de helft (46%) weet niet dat de huid diep in de huid littekens aanmaakt iedere keer dat de huid verbrandt. Het risico op het krijgen van huidkanker, neemt hierdoor toe.

Wat te doen als je kind verbrand is?

Het is goed om de verbrande huid te koelen, bijvoorbeeld door een vochtige doek op de huid te leggen. Wrijf hier absoluut niet mee, want dat doet zeer. Ook moet de doek niet te koud zijn, om rillen te voorkomen.

Droog de huid voorzichtig af en smeer het in met een vochtinbrengende crème of speciale after sun met verkoelende en verzorgende bestanddelen, zoals aloë vera. Strakke kleren zitten nu niet lekker dus laat je kind ruime, katoenen kleding dragen. Laat je kind tevens veel water drinken.

Ernstige zonverbranding

Bij een ernstige zonverbranding kan de huid niet alleen rood worden, maar kunnen er ook blaren ontstaan en zwellingen optreden. Je kind kan daarnaast ook last krijgen van hoofdpijn, koorts, duizeligheid, koude rillingen, braken en hartkloppingen. Raadpleeg in dat geval altijd een arts.

Het is dan ook belangrijk dat je kind sowieso een paar dagen helemaal uit de zon blijft, zodat de huid rustig kan herstellen. Probeer je kind verder duidelijk te maken dat hij in het geval van blaren niet aan de plekken mag krabben, om infecties te voorkomen.

Lees ook – Kind insmeren met zonnebrand: dit zijn de do’s en don’ts

Zonverbranding voorkomen

Het KWF heeft de vier belangrijkste zontips voor kinderen op een rij gezet.

  1. Gebruik zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30.
  2. Smeer elke twee uur in en smeer ruim: gebruik minstens zeven (!) theelepels.
  3. Zoek de schaduw op tussen 12 en 15 uur als de zon het meest schadelijk is.
  4. Laat kinderen met zonnebrilletje of petje in de zon spelen.

‘Smeren, kleren, weren’

Het motto van het KWF luidt: “Smeren, kleren, weren”. Maak het insmeren van je kind onderdeel van de routine en doe dit bijvoorbeeld ’s morgens na het tandenpoetsen en vóór het aankleden. Je vergeet zo geen plekjes en randjes die half onder kleding verdwijnen én je geeft de zonnebrand zo goed te tijd om in te trekken.

Je kind laten spelen en zwemmen in UV-werende kleding en zwempakjes is daarnaast zeker verstandig. Hou er wel rekening mee dat deze pakjes écht geen zon doorlaten. Gaat het pakje uit, dan is de huid daaronder extra gevoelig voor verbranding dan huid die al in aanraking is geweest met de zon.

Bron: KWF & Stichting Melanoom

Benieuwd waarmee je je kind nu het beste kunt insmeren? Met déze crèmes komt jouw kroost goed beschermd de zomer door.