Dit doe je als je kind verbrand is door de zon

15.07.2019 14:12
kind-verbrand-door-zon

Heerlijk, de hele dag spelen en spetteren in het water. Maar dan blijkt je kind te zijn verbrand in de zon. Wat doe je dan?


Wat is het precies?

De zon straalt ultraviolet-licht uit (UV-straling). Deze straling is de boosdoener voor het verbranden van de huid. De ernst hiervan hangt af van het huidtype, of er ingesmeerd is en hoe lang je kind aan de straling heeft blootgestaan. Je herkent een verbrande huid aan de rode kleur. De huid voelt pijnlijk en trekkerig aan – vaak merk je dit als je je kind aankleedt en hij het ineens uitgilt, maar als de huid ernstiger is verbrand doet het ook al pijn zonder aanraking. Beruchte plekken om te verbranden zijn schouders, borstbeen, neus, rug en oren.

                                                       

Hoe voorkom je het?

Een verbande huid voorkom je door je kind goed in te smeren met een hoge beschermingsfactor (boven de 30, liefst 50). Smeer je kind regelmatig opnieuw in, vooral na het zwemmen en ook als het bewolkt is. Ook handig zijn speciale zwempakjes en – shirtjes gemaakt van stof die beschermt tegen UV-straling. Zoek regelmatig de schaduw op en blijf vooral tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon, dan is de straling het krachtigst.

 

LEES OOK
Dit moet je weten over een zonnesteek bij kinderen >

 

Hoe koel je de huid?

Leg een vochtige doek op de verbrande huid, maar wrijf niet, want dat doet pijn. De doek moet ook niet té koud zijn, dat zorgt voor rillingen. Droog de huid voorzichtig af en smeer het in met een vochtinbrengende crème of speciale after sun met verkoelende en verzorgende bestanddelen zoals aloë vera. Strakke kleren zitten nu niet lekker dus laat je kind ruime, katoenen kleding dragen. Laat je kind veel water drinken en let op verschijnselen als duizeligheid, braken, koorts en blaren. Waarschuw dan de huisarts.

 

De gevolgen

De huid zal vanzelf weer herstellen aan de oppervlakte, toch is zonverbranding op jonge leeftijd iets om erg alert op te zijn. Bij een verbrande kinderhuid is de kans groot dat er beschadigde cellen achterblijven die blijvende schade aanrichten. En dit kan op latere leeftijd zelfs leiden tot een verhoogde kans op huidkanker. 

 

Nog meer zomertips?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >