Nutella crêpe

    Nodig (voor 4 personen):

    • 40 g boter 
    • 250 g bloem
    • 500 ml melk 
    • snufje zout 
    • 3 eieren 
    • zakje vanillesuiker 
    • Nutella (ongeveer 1 eetlepel per pannenkoek) 
    • poedersuiker

    Klop drie eieren los. Mix de bloem, melk, vanillesuiker en het snufje zout tot beslag. Giet tijdens het mixen de losgeklopte eieren door het beslag. Laat het een half uurtje staan. Verwarm ondertussen de pot Nutella au bain-marie zodat de chocoladepasta makkelijk smeerbaar wordt. Bak de pannenkoeken ongeveer 1 minuut aan elke zijde. Besmeer de helft van de pannenkoek met chocopasta. Vouw de pannenkoek dubbel en besmeer weer de helft. Vouw nog een keer zodat je een driehoek krijgt. Strooi er dan wat poedersuiker over.

    Scones


    Nodig (16 scones):

    • 225 g zelfrijzend bakmeel 
    • 1 theelepel bakpoeder 
    • 40 g boter 
    • 25 g basterdsuiker 
    • 1 ei 
    • 125 ml melk 
    • clotted cream 
    • frambozenjam

    Zet de oven op 225 graden. Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom. Voeg een theelepel bakpoeder toe. Snijd de boter in plakjes en voeg ze ook toe. Wrijf met je vingers de boter door het meel. Voeg als laatste de suiker toe en roer dit erdoor. Klop het ei door de melk in een maatbeker. Houd twee eetlepels apart. Giet de rest al roerend door de meel tot er zacht deeg ontstaat. Kneed het deeg niet, zo blijft het luchtig. Rol het deeg met een roller uit tot een dikte van 1,5 tot 2 centimeter. Gebruik een uitstrijkring om de scones uit het deeg te drukken. Bestrijk de scones met het overgebleven ei en melk mengsel. Bak de scones ongeveer 10 minuten in de oven. Scones eet je traditioneel met frambozenjam en clotted cream. Dit is gewoon te koop in de supermarkt.

    veilig barbecue kinderen
    Beeld: Unsplash

    Heerlijk om op een mooie zomeravond die BBQ op te stoken voor een paar lekkere worstjes en hamburgers. Maar de combinatie van vuur en kleine kinderen kan gevaarlijk zijn. Hierbij tips voor een veilige (en lekkere) barbecue.

    Veilig aansteken

    Om veilig te barbecueën – zeker als er kleine kinderen in de buurt zijn – gebruik je het liefst briketten om de boel op te stoken. Briketten veroorzaken namelijk minder vonken dan houtskool, ook branden ze langer en gelijkmatiger door. Gebruik daarbij aanmaakblokjes, maar nooit spiritus of benzine. Dat kan namelijk voor steekvlammen zorgen. Zet de barbecue op een vlakke ondergrond zodat ie niet makkelijk omvalt, en hou ‘m uit de buurt van struiken en parasols.

     

    Lees ook
    DE DEUR UIT: 11x goedkoop uiteten met kinderen >

     

    Kinderen uit de buurt houden

    Wellicht ten overvloede, maar wel belangrijk om te benadrukken: hou kinderen uit de buurt van een hete barbecue. Geef ze duidelijke instructies dat ze op een andere plek moeten spelen en niet langs de BBQ mogen lopen/fietsen/springen. Maak desnoods met stoepkrijt een markering: niet over deze lijn komen. Ruim een kwart van de mensen die zich na een barbecue-ongeval melden bij de eerste hulp zijn kinderen jonger dan 5 jaar, dus je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn.  Ook een aanrader: zet een emmer water naast de BBQ. Mocht er een ongelukje gebeuren, dan kun je hiermee meteen een brandwond koelen of een brandend kledingstuk blussen. Klaar met barbecueën? Doe dan de deksel op de BBQ of bedek de smeulende briketten met zand.

     

    Aanraders voor op de bbq

    De meeste kinderen zijn gek op worstjes, speklapjes of een lekkere hamburger. Maar ook spiesjes zijn een grote favoriet. Zelfs de fanatiekste groenteweigeraar kan een kleurig stokje met champgnons, gourgette, gele paprika, zoete aardappel en rode ui moeilijk weerstaan. Vergeet ook de klassieker niet: marshmallows op een stokje, eventueel afgewisseld met wat aardbeien. Ronduit verrukkelijk.

     


     

    Nog meer Kek Mama?
    Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

    alcoholvrije cocktails
    Beeld: Unsplash

    De Tequila Sunrise, Mojito en Cosmopolitan: superlekker, maar waarom niet eens een alcoholvrije cocktail? Minstens zo verrukkelijk en ideaal voor een snikhete zomerdag. Wij zetten daarom een aantal alcoholvrije cocktails voor je op een rij.

    1. Virgin Mojito

    Snijd een limoen in partjes en verdeel ze met een paar blaadjes munt over een aantal longdrinkglazen. Strooi in elk glas wat rietsuiker en stamp met een pollepel de suiker, limoen en munt fijn, zodat de smaken vrijkomen. Hak een paar ijsblokjes in stukjes en vul de glazen met bruiswater, bijvoorbeeld 7up. Rietje erbij en drinken maar.
     

    2. Safe sex on the beach

    De zon in je glas, maar dan zonder wodka. En heel simpel te maken: vul een glas met ijsblokjes, giet er tegelijkertijd cranberry-, grapefruit- en sinaasappelsap op (van elk ongeveer 100 ml) en garneer op de rand met een opengesneden cranberry.

     

    Lees ook:
    8x leuke cocktailbars in Nederland >


     

    3. Nada Colada

    Dit is een zalige cocktail als je van kokos en ananas houdt. Open een verse kokosnoot (of handiger: koop een pakje kokosmelk), snijd 'm in stukken en rasp de kokos heel fijn. Meng de kokos (of de melk) met ananassap en klaar ben je. Gebruik je kokosmelk? Koop dan wat losse stukjes kokos in de supermarkt, rasp die fijn en strooi ze over je cocktail.


    4. Mango Martini

    Een pittige cocktail voor een hete zomerdag. Schenk 2,5 deel mangosap in een ijsshaker en mix dat met het sap van een halve limoen. Snijd een verse rode peper en voeg naar smaak toe. Of gebruik, voor iets minder spice, een paar druppels tabasco.
     

    5. Chocolata

    Verwarm 200 milliliter melk in een pan en doe er beetje voor beetje 150 gram melkchocolade bij, in stukjes. Roer goed tot de chocolade is opgelost. Laat het goed afkoelen en zet het mengsel daarna in de koelkast. Schenk het een uur later in een cocktailshaker, voeg wat vanillesiroop en stukjes ijs toe en roep je kinderen, want die gaan hier zeker weten ook van smullen.

     

     

     

    Nog meer Kek Mama?
    Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >