Basisschoolleerlingen fotograferen hun avondeten

15.09.2016 19:14
Janine Schrijver Janine Schrijver

Zo’n twintig basisschoolkinderen uit groep 6 en 7 fotografeerden speciaal voor een project in een Rotterdamse achterstandswijk hun eigen avondeten. Het resultaat was behoorlijk schokkend. Van tosti’s tot hamburgers en mie: dit is het avondeten van de kinderen uit Oud-Charlois.

Met de serie wilden initiatiefnemers Janine Schrijver (fotografe) en Tineke Abma (hoogleraar participatie en diversiteit bij VUmc) problemen rondom gezondheid en armoede in kaart brengen. Op een zo spontaan mogelijke manier. “Wij wonen allebei ook in deze wijk en er is zoveel potentie. Maar er zijn ook nog hardnekkige problemen”, vertelt Schrijver.

Problemen

Eén van de problemen in de wijk is gezond en voldoende eten. De fotografe uit Rotterdam liet de kinderen uit de buurt daarom hun eigen eten fotograferen. Ze vond het schokkend. “Ik zag dat een aantal kinderen zonder ontbijt of lunch naar school ging. De basisschool deelde dan maar koekjes uit, echt schokkend.” Met name de kwaliteit van het eten riep vragen bij haar op. “Sommige borden hadden alleen maar meelproducten en ergens nog een verdwaalde wortel. Dat vind ik geen gezond eten.”

Volgens Schrijver komt de kwaliteit van het (avond)maal niet door onwetendheid: in de wijk van de kinderen wonen veel alleenstaande ouders en minima. Een gezonde maaltijd ligt daarom niet automatisch binnen handbereik: de ouders in de wijk moeten het met een stuk minder geld doen.

“Kinderen doen de boodschappen niet”

“De kinderen weten wat gezond voedsel is, maar doen zij doen de boodschappen niet, de ouders wel”, zegt Schrijver. Ook de school van de kinderen besteedt tijdens de pauze aandacht aan goede voeding. Volgens Schrijver en Abma is ongezond en onvoldoende eten daarom een maatschappelijk probleem. “In Wassenaar kom je, denk ik, niet zulke foto’s tegen.”

Gezonde voeding

Het fotoproject krijgt nog een staartje, want een tweede (openbare) basisschool neemt binnenkort het stokje over. Na afloop van het project worden alle ouders uitgenodigd voor een kookworkshop in gezond eten: de initiatiefnemers hopen daarmee gezond eten – ook voor de kleine beurs- te promoten. “Hopelijk kunnen we dan wat verandering teweegbrengen.”

Bron: RTL Nieuws