Janine Schrijver
Janine Schrijver

Zo'n twintig basisschoolkinderen uit groep 6 en 7 fotografeerden speciaal voor een project in een Rotterdamse achterstandswijk hun eigen avondeten. Het resultaat was behoorlijk schokkend. Van tosti’s tot hamburgers en mie: dit is het avondeten van de kinderen uit Oud-Charlois.

Met de serie wilden initiatiefnemers Janine Schrijver (fotografe) en Tineke Abma (hoogleraar participatie en diversiteit bij VUmc) problemen rondom gezondheid en armoede in kaart brengen. Op een zo spontaan mogelijke manier. "Wij wonen allebei ook in deze wijk en er is zoveel potentie. Maar er zijn ook nog hardnekkige problemen", vertelt Schrijver.

Problemen

Eén van de problemen in de wijk is gezond en voldoende eten. De fotografe uit Rotterdam liet de kinderen uit de buurt daarom hun eigen eten fotograferen. Ze vond het schokkend. “Ik zag dat een aantal kinderen zonder ontbijt of lunch naar school ging. De basisschool deelde dan maar koekjes uit, echt schokkend." Met name de kwaliteit van het eten riep vragen bij haar op. “Sommige borden hadden alleen maar meelproducten en ergens nog een verdwaalde wortel. Dat vind ik geen gezond eten."

Volgens Schrijver komt de kwaliteit van het (avond)maal niet door onwetendheid: in de wijk van de kinderen wonen veel alleenstaande ouders en minima. Een gezonde maaltijd ligt daarom niet automatisch binnen handbereik: de ouders in de wijk moeten het met een stuk minder geld doen.

"Kinderen doen de boodschappen niet"

“De kinderen weten wat gezond voedsel is, maar doen zij doen de boodschappen niet, de ouders wel", zegt Schrijver. Ook de school van de kinderen besteedt tijdens de pauze aandacht aan goede voeding. Volgens Schrijver en Abma is ongezond en onvoldoende eten daarom een maatschappelijk probleem. "In Wassenaar kom je, denk ik, niet zulke foto's tegen."

Gezonde voeding

Het fotoproject krijgt nog een staartje, want een tweede (openbare) basisschool neemt binnenkort het stokje over. Na afloop van het project worden alle ouders uitgenodigd voor een kookworkshop in gezond eten: de initiatiefnemers hopen daarmee gezond eten – ook voor de kleine beurs- te promoten. "Hopelijk kunnen we dan wat verandering teweegbrengen."

Bron: RTL Nieuws

Heel weinig saus of maar een klein portie: soms is de teleurstelling groot als je iets lekkers hebt besteld. Maar er zijn restaurants die het wel héél bont maken.

Kijk maar naar deze grappige foto's van Buzzfeed.

 

1. Caesar 'salad'

grappige foodfails

 

2. 'Cheese' burger

grappige foodfails

 

Lees ook:
Fotoserie: deze moeders kunnen nog wel een kooklesje gebruiken >

 

3. Lasagne?

grappige foodfails

 

4. 'Ei' sandwich

 

5. 'Mozzarella' sticks

 

6. 'Key' beef...?

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Promotie
boodschappen
getty images

Lang leve efficiëntie, zeker wat betreft het huishouden. Hier vijf tips om het doen van je boodschappen nog slimmer aan te pakken, zodat je tijd (en geld) over houdt voor andere leuke dingen met je gezin. 

Wist je dat als je je boodschappen goed plant en alles uit je koelkast ook daadwerkelijk op je bord belandt, je zo’n € 145 per persoon per jaar kunt besparen? Tijd voor een stukje technologie. De nieuwe Receptenapp van het Voedingscentrum gaat je namelijk helpen. 

Plan de week vooruit

Dit lijkt veel werk maar als je het eenmaal hebt gedaan, ben je jezelf de rest van de week dankbaar. Je kunt in één keer boodschappen doen en je weet precies wat jullie gaan eten. Scheelt op de dag zelf enorm en zo kun je wat rustiger je kind ophalen van school of de opvang.

Check wat je nog heb liggen

Niet alleen goed voor het milieu, ook voor je portemonnee. Kijk dus wat je nog hebt liggen in de koelkast, voorraadkast of fruitschaal. Wees creatief en bedenk wat je kunt maken met deze producten. Of gebruik de Receptenapp, daar kun je eten ‘opslaan’ in de digitale koelkast. Je krijgt dan handige suggesties voor maaltijden met wat je nog in huis hebt.

Deel je boodschappenlijst met je partner

Als jullie allebei de Receptenapp hebben, dan kun je een groep aanmaken en het boodschappenlijstje met elkaar delen. Degene die onderweg is naar de supermarkt kan het gelijk zien als de ander nog een last minutetoevoeging heeft gedaan. 

Houd je aan je boodschappenlijstje

Dit kan lastig zijn, zeker als je met honger boodschappen gaat doen. Als je je aan je boodschappenlijstje houdt en je niet laat verleiden door een speciale actie, voorkom je dat je eten in huis haalt waar je uiteindelijk niets mee doet. Beetje streng, maar wel slim.

Maak gebruik van Sjef

Wie? Sjef is de handige tool in de Receptenapp waar je al je vragen over eten kunt stellen. Van ‘Waar bewaar ik een paprika?’ tot ‘Ik lust geen boontjes, waarmee kan ik die vervangen?’ Sjef is je man.  

Je downloadt de Receptenapp van het Voedingscentruhier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >