Janine Schrijver
Janine Schrijver

Zo'n twintig basisschoolkinderen uit groep 6 en 7 fotografeerden speciaal voor een project in een Rotterdamse achterstandswijk hun eigen avondeten. Het resultaat was behoorlijk schokkend. Van tosti’s tot hamburgers en mie: dit is het avondeten van de kinderen uit Oud-Charlois.

Met de serie wilden initiatiefnemers Janine Schrijver (fotografe) en Tineke Abma (hoogleraar participatie en diversiteit bij VUmc) problemen rondom gezondheid en armoede in kaart brengen. Op een zo spontaan mogelijke manier. "Wij wonen allebei ook in deze wijk en er is zoveel potentie. Maar er zijn ook nog hardnekkige problemen", vertelt Schrijver.

Problemen

Eén van de problemen in de wijk is gezond en voldoende eten. De fotografe uit Rotterdam liet de kinderen uit de buurt daarom hun eigen eten fotograferen. Ze vond het schokkend. “Ik zag dat een aantal kinderen zonder ontbijt of lunch naar school ging. De basisschool deelde dan maar koekjes uit, echt schokkend." Met name de kwaliteit van het eten riep vragen bij haar op. “Sommige borden hadden alleen maar meelproducten en ergens nog een verdwaalde wortel. Dat vind ik geen gezond eten."

Volgens Schrijver komt de kwaliteit van het (avond)maal niet door onwetendheid: in de wijk van de kinderen wonen veel alleenstaande ouders en minima. Een gezonde maaltijd ligt daarom niet automatisch binnen handbereik: de ouders in de wijk moeten het met een stuk minder geld doen.

"Kinderen doen de boodschappen niet"

“De kinderen weten wat gezond voedsel is, maar doen zij doen de boodschappen niet, de ouders wel", zegt Schrijver. Ook de school van de kinderen besteedt tijdens de pauze aandacht aan goede voeding. Volgens Schrijver en Abma is ongezond en onvoldoende eten daarom een maatschappelijk probleem. "In Wassenaar kom je, denk ik, niet zulke foto's tegen."

Gezonde voeding

Het fotoproject krijgt nog een staartje, want een tweede (openbare) basisschool neemt binnenkort het stokje over. Na afloop van het project worden alle ouders uitgenodigd voor een kookworkshop in gezond eten: de initiatiefnemers hopen daarmee gezond eten – ook voor de kleine beurs- te promoten. "Hopelijk kunnen we dan wat verandering teweegbrengen."

Bron: RTL Nieuws

Miljuschka Witzenhausen laat op LINDA.tv zien hoe je binnen no time iets lekkers op tafel zet. Deze topper is er een voor op de zondagochtend: fluweelzachte, romige scrambled eggs die zalig smaken.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

3 smoothie recepten
Beeld: Picjumbo

Ze smaken verrukkelijk en zijn ideaal om je dag mee te beginnen. Bovendien is een smoothie zo gemaakt. Daarom: drie lekkere recepten.

1. Energieboost smoothie

Ingrediënten
*
1 granaatappel
* 1 sinaasappel
* 1 appel
* 1 banaan
* 1 handje bosbessen

Bereiding
Schil de appel en snijd hem in stukjes. Pers de sinaasappel en doe deze samen met de stukjes appel in de blender. Voeg daarna de granaatappelpitjes, de banaan en de bosbessen toe. Blend het geheel tot een gladde smoothie.
 

2. Mango-mandarijn smoothie

Ingrediënten
* 100 g knolselderij
* 200 g ananas
* 4 mandarijnen
* 2 mango's
* 1 limoen

Bereiding
Pers de limoen uit. Schil de mango's, mandarijnen, ananas en knolselderij, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees en de groente in stukken. Doe alles, plus de helft van het limoensap, in een blender. Blend het geheel tot een gladde smoothie.
 

Lees ook
Recept: Snelle tomatensoep zonder gedoe >

 

3. Groene smoothie met spinazie en maca

Ingrediënten
*
1 el macapoeder
* 3 dl amandelmelk
* 2 stukken ananas
* citroen (sap)
* 2 handjesvol spinazie
*  1 appel ongeschild, klokhuis verwijderd
* 1 bananen

Bereiding
Doe de banaan, de ananas en de spinazie in de blender. Voeg daar het sap van de halve citroen, de amandelmelk en macapoeder aan toe. Blend het geheel tot een gladde smoothie.

 

Dit artikel staat in Kek Mama magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >