In het boek De goede mama: 13 visies van moeders van kleur vertelt een aantal moeders met een migratieachtergrond over het opvoeden van kinderen van kleur in Nederland. Ze delen hun strijd, ervaringen, verliezen, hoogte- én pijnpunten.
Lees verder onder de advertentie
Eén van de dertien moeders die haar verhaal deelt in het boek, is chef video Libelle, Rowan Blijd (32). Ze vertelt over de stilgeboorte van haar eerste zoon Amari, die in haar buik overleed bij 38 weken zwangerschap. Na deze afschuwelijke ervaring vocht Rowan met haar identiteit. Daarover zegt ze: “Wanneer je zwanger bent, ben je je aan het voorbereiden op het moederschap. Ook praktisch. We hadden alle spullen in huis; een box, een kinderwagen, luiers. We waren ouders geworden, maar behalve die spullen wees niets daarop. Daar had ik heel veel moeite mee. Was ik nou moeder of niet?”
Lees verder onder de advertentie
Echte verhalen
Het is voor Rowan erg belangrijk om over stilgeboorte te praten en aan dit boek mee te werken. Deels omdat ze van Surinaamse komaf is, deels omdat ze behoefte heeft aan echte verhalen van moeders: “Stilgeboorte is iets waar we het überhaupt niet graag over hebben met z’n allen, laat staan in de Surinaamse cultuur. Maar als je er nooit over praat, weet je ook niet goed hoe je ermee moet omgaan als het jezelf of iemand anders overkomt.”
Wat haar betreft mag het perspectief van zwarte vrouwen en vrouwen van kleur vaker worden verteld. Juist omdat we opgroeien in een samenleving vol ongelijkheid, op verschillende gebieden: “Huidskleur speelt daarbij een rol. Ik ben me ervan bewust dat ik een zwarte man aan het grootbrengen ben, die ik bepaalde tools zal moeten meegeven om daarmee om te kunnen gaan. Ik wil hem niet inprenten dat hij anders is, maar hem wel leren wat hij moet doen als hij te maken krijgt met racisme. Als je onderdeel bent van de grotere groep, heb je het privilege dat je je daar niet mee bezig hoeft te houden.”
Lees verder onder de advertentie
Verschillende perspectieven
Ook Rowan merkt dat de verhalen die je leest en hoort vaak mooier gemaakt worden dan ze daadwerkelijk zijn. De echte verhalen hoor je eigenlijk alleen in je directe omgeving, van familie of vriendinnen. “Het zou mooi zijn als er in het algemeen veel meer verschillende perspectieven op het moederschap te zien zouden zijn. Want het moederschap kent veel verschillende vormen, dat heb ik wel geleerd”, aldus Rowan.
Lees verder onder de advertentie
Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Jij hebt geen reden nodig om je kind te verwennen met het nieuwste van het nieuwste. Herkenbaar? Moeders met deze sterrenbeelden shoppen wel heel veel voor hun kinderen.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Sophia (30) zich af: hoe maak ik mijn schoonmoeder bewust dat mijn dochters twee verschillende kinderen zijn en niet van dezelfde cadeautjes houden?
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Lisa van den Akker (34) is moeder van vier kinderen én hoofdredacteur van Kek Mama. Regelmatig schrijft ze een column over haar avonturen en gedachtes als moeder van een gezellig, maar ook chaotisch gezin.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.