Eindelijk weer eens een middagje weg met vriendinnen, blijken ze meer bezig met het thuisfront dan met lol maken. Waar is dat ouderwets in de lampen hangen gebleven?
Lees verder onder de advertentie
Annelies (40), moeder van Lou (11) en Kai (9):
“Van alle meiden in ons oude hockeygroepje is vriendin Silke de betweter. Wij hebben allemaal kinderen, maar die van haar zijn zo gewéldig. Tenminste, dat beweert ze keer op keer. Ze kunnen ook alles even goed. Je kunt amper iets vertellen over je eigen kind, of zij tettert er meteen tussendoor: háár zoon kan pas echt foutloos zwemmen/tafels uit zijn hoofd leren/Engels spreken/knutselen enzovoorts.
“Je kunt amper iets vertellen over je eigen kind, of zij tettert er meteen tussendoor”
Lees verder onder de advertentie
In onze vriendengroep vindt iedereen dat opscheppen irritant. Achter Silkes rug om wordt zelfs flink geroddeld. Niemand durft het te zeggen, maar eigenlijk willen we haar er niet meer bij hebben. Omdat we allemaal te laf zijn, pakken we het anders aan. We verzinnen soms de meest idiote prestaties van onze kinderen, puur om haar uit haar tent te lokken. Hoe goed is haar zoon in fierljeppen? Mandala’s tekenen? Of origamizwaantjes vouwen?”
“Zelf typeer ik mezelf als een echte moederhen die gek is op haar kuikens, maar dat betekent niet dat ik mezelf alleen nog als moeder identificeer. Ik ben daarnaast ook geliefde, eigen ondernemer, zus en vriendin. Ik vind het best leuk om even over de kinderen te praten, maar na een halfuurtje stap ik graag over op een ander gespreksonderwerp.
“Zo, wie nu nog een keer de naam van haar zoon of dochter noemt, betaalt de rekening”
Lees verder onder de advertentie
Daar denken mijn zus Fatima en beste vriendin Evelien anders over. We spreken wekelijks af om ergens te lunchen of eten met elkaar, maar ze kunnen sinds ze moeder zijn over niets anders meer praten dan hun nageslacht. Als alle subtiele pogingen van mij om te switchen van thema mislukken, pak ik het rigoureuzer aan: ‘Zo, wie nu nog een keer de naam van haar zoon of dochter noemt, betaalt de rekening’. Meestal helpt dat. Ik hoef in ieder geval nooit te trakteren.”
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.