‘Mijn vriendinnen kunnen, sinds ze moeder zijn, over niets anders praten dan hun nageslacht’

02.11.2023 05:12
pauzehappen leraar school Beeld: Unsplash

Eindelijk weer eens een middagje weg met vriendinnen, blijken ze meer bezig met het thuisfront dan met lol maken. Waar is dat ouderwets in de lampen hangen gebleven?

Annelies (40), moeder van Lou (11) en Kai (9):

“Van alle meiden in ons oude hockeygroepje is vriendin Silke de betweter. Wij hebben allemaal kinderen, maar die van haar zijn zo gewéldig. Tenminste, dat beweert ze keer op keer. Ze kunnen ook alles even goed. Je kunt amper iets vertellen over je eigen kind, of zij tettert er meteen tussendoor: háár zoon kan pas echt foutloos zwemmen/tafels uit zijn hoofd leren/Engels spreken/knutselen enzovoorts.

“Je kunt amper iets vertellen over je eigen kind, of zij tettert er meteen tussendoor”

In onze vriendengroep vindt iedereen dat opscheppen irritant. Achter Silkes rug om wordt zelfs flink geroddeld. ­Niemand durft het te zeggen, maar eigenlijk willen we haar er niet meer bij hebben. Omdat we allemaal te laf zijn, pakken we het anders aan. We verzinnen soms de meest idiote prestaties van onze kinderen, puur om haar uit haar tent te lokken. Hoe goed is haar zoon in fierljeppen? Mandala’s tekenen? Of origamizwaantjes vouwen?”

Lees ook – BFF’s maar toch niet forever: ‘Terwijl mijn leven overhoop lag, hing zij alweer in de lampen’ >

Dan maar niet subtiel

Naima (32), moeder van Sami (11) en Noura (9):

“Zelf typeer ik mezelf als een echte moederhen die gek is op haar kuikens, maar dat betekent niet dat ik mezelf alleen nog als moeder identificeer. Ik ben daarnaast ook geliefde, eigen ondernemer, zus en vriendin. Ik vind het best leuk om even over de kinderen te praten, maar na een halfuurtje stap ik graag over op een ander gespreksonderwerp.

“Zo, wie nu nog een keer de naam van haar zoon of dochter noemt, betaalt de ­rekening”

Daar denken mijn zus Fatima en beste vriendin Evelien anders over. We spreken wekelijks af om ergens te lunchen of eten met elkaar, maar ze kunnen sinds ze moeder zijn over niets anders meer praten dan hun nageslacht. Als alle subtiele pogingen van mij om te switchen van thema mislukken, pak ik het ­rigoureuzer aan: ‘Zo, wie nu nog een keer de naam van haar zoon of dochter noemt, betaalt de ­rekening’. Meestal helpt dat. Ik hoef in ieder geval nooit te trakteren.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.