Je ziet het steeds vaker: ouders die een verlanglijstje sturen voor een kinderverjaardag. Handig, want zo krijgt een kind iets wat-ie graag wil én voorkom je dubbele cadeaus. Maar niet iedereen is enthousiast over de verlanglijstjes, blijkt uit onze stelling op social media.
Lees verder onder de advertentie
Een greep uit de – nogal uiteenlopende – reacties.
Verlanglijstje voor een kinderverjaardag: ja of nee?
Jessica: “Nope, vooropgelegd iets. Het gaat om het gebaar, het initiatief wat iemand voor je neemt. Een lijstje legt druk op. Als men het vraagt kun je altijd wensen aangeven. Een kinderhand is snel gevuld!”
Denise: “Ja, anders krijg je kind van die onzinnige dingen die niet gebruikt gaan worden. Zonde toch.”
Lisa: “Snap het wel maar ik vind dat ze blij moeten zijn met wat ze krijgen.”
Steph: “Ik vind dat je door een lijstje te maken verwacht dat je wat krijgt. Daar krijg ik altijd de kriebels van. En op die lijstjes staan soms spullen met prijzen waar je u tegen zegt! Ik vind het leuk als mensen iets kopen (als ze al iets willen kopen want dat is naar mijn mening helemaal niet verplicht) wat ze zelf leuk vinden om te geven.”
Anita: “Ideaal zo’n lijstje. Dan weet je zeker dat ze het leuk vinden en ermee spelen”
Karita: “Als er voor alle soorten prijzen iets op staat; handig!”
Alexandra: “Een digitaal lijstje vind ik superhandig! Want soms weet je gewoon niet wat je voor een kindje moet kopen. Als ik een lijstje stuur zeg ik erbij hier een lijstje met ideeën voor cadeautjes. Wil niet zeggen dat je perse uit het lijstje moet kopen. Wil niemand iets opdringen.”
Brenda: “Ja! Ik haaaat het als ik geen tips of wensen krijg, zo zonde van mijn tijd (want: random zoeken) én vaak een teleurstelling bij m’n kind dat het cadeautje gaf (‘hij had het al’).”
Lieke: “Ik vind het superhandig, beide kanten op. Cadeaus die niet op het lijstje staan zijn net zo welkom, maar zo heeft iedereen in elk geval een idee!”
Margo: “Zolang het geen verplichting is om er gebruik van te maken, prima.”
Nicole: “Ik wilde het niet doen, maar toen kreeg ik van iedereen ineens de vraag wat ze wilde. Ik heb er toen voor gekozen om een lijstje te maken met cadeautjes tot €10 en deze alleen te delen als er iemand om vroeg.”
Kim: “Hier werkt het heel goed, geen dubbele legosetjes en teleurgesteld kindje meer! Keerzijde is dat hij minder flexibel is voor cadeaus die net anders zijn dan op z’n lijstje…”
Michelle: “Nee vind het zelfs onbeschoft. Laat iedereen lekker zelf kiezen wat hij wil kopen en er voor uit wil geven.”
Anne-Karen: “Ik ben denk ik heel ouderwets. Vind het ontzettend irritant als mijn kinderen een kaartje voor een feestje krijgen met daarop kadotips. Ik vind het zo hebberig lijken. Er is niks mis met af en toe iets krijgen wat je niet leuk vindt. Dan geef je dat aan iemand die het wel leuk vindt en leer je meteen om te gaan met teleurstellingen. En het is ook goed voor kinderen om zich in de ander te verplaatsen: wat zou … willen hebben?”
Online makkelijk een verlanglijstje maken en versturen doe je hier.
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).