dit-wordt-duurder-in-2017

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent: financiële veranderingen. En hoewel 90% van de Nederlanders er volgens het kabinet qua koopkracht op vooruit gaat, wordt een aantal zaken (helaas) toch duurder in 2017.

Hou je vast, komt-ie: 
 

1. Zorg, zorg, zorg


Alle zorgverzekeraars verhogen hun premies. De gemiddelde basispremie in 2017 is € 109,62 per maand: een stijging van € 7,95 ten opzichte van vorig jaar. Op jaarbasis ga je dus ongeveer € 95 meer betalen: niet niks.
 

2. Jazeker, de...


Je mag bij het kopen van een huis minder lenen voor je hypotheek. Voorheen mocht je 102% van de waarde van een koophuis lenen, dat is dit jaar verlaagd met 101%.
 

3. Steek af en toe een kaarsje aan


Je gaat iets meer belasting betalen voor gas en stroom: een gemiddeld gezin betaalt in 2017 ongeveer € 17 meer energiebelasting dan in 2016. Knal je vensterbank 's avonds vol met kaarsen, laat de lichten uit en hup, het probleem is opgelost. Is trouwens nog gezellig ook.
 

4. Ploppen die kurken


De accijns op de meeste wijnen gaat iets omhoog. Hierdoor wordt een fles wijn met een alcoholpercentage van 12 procent zo'n 4 eurocent duurder in 2017. Maar, goed nieuws: de accijns op een fles champagne (0,75 liter) gaat € 1,48 omlaag.
 

5. Weg. met. diesel


Heb je een dikke bak die rijdt op diesel, dan schiet de motorrijtuigenbelasting voor jou dit jaar omhoog met 15%. Voor een gemiddelde dieselpersonenauto in de gewichtsklasse 1.350-1.450 kilo betekent dat een verhoging van 225 (!) euro per jaar. Het doel van deze extreme prijsverhoging? Dat we met z'n allen nu eens een 'schoon' autootje kopen.
 

6. Oud, maar nog lang niet gek


Geen prijsverhoging, maar toch goed om te benoemen: de AOW-leeftijd gaat omhoog naar 65 jaar + 9 maanden. (3 maanden omhoog). Dus wie weet moet je kind nu íets langer wachten voor-ie een week bij opa en oma mag logeren.
 

7. Verjaardags- en kerstkaarten? Oók duurder in 2017


Het versturen van een ouderwets kaartje wordt dit jaar minder aantrekkelijk: de prijs van een gewone postzegel is vanaf 1 januari met 5 cent omhoog gegaan. Dit betekent dat je voor zo'n plakker nu 78 cent betaalt. Ode aan de felicitaties en gelukswensen via Facebook...
 

8. Nee, friet toch niet?!


Jawel, ook friet wordt duurder. Kostte een normale portie friet in 2016 nog gemiddeld € 2,10, nu betalen we vijf tot tien cent meer. Reden hiervoor is de tegenvallende aardappeloogsten van dit jaar. 
 

Wil jij precies weten hoeveel invloed de gewijzigde regelgeving heeft op jouw portemonnee? Vul de 'Wat betekent dit voor mij?'-wijzer in: loeihandig.

schoonmaken weekend
Beeld: Pexels

Het huis opruimen en soppen: wie geen schoonmaakster heeft, moet zelf aan de slag. Blogger Mandy Roussel stelde het zo lang mogelijk uit, tot ze de troep niet langer kon aanzien.
 

‘Maar toen ik alles had schoongemaakt, voelde ik me verschrikkelijk’, schrijft ze op Scary Mommy.

 
Verdwaalde druif

Een vieze douche, stof in alle hoeken en gaten en een verdwaalde druif onder de stoel: Mandy negeerde alle tekenen dat haar huis toe was aan een flinke schoonmaak. Ze vertelt: ‘Hoewel ik er de tijd voor had – we hadden eindelijk eens een weekend zonder verplichtingen – betekende dit nog niet dat ik het ook moest doen. Toch?’
 

Lees ook:
Dit is dé tip voor moeders die rommel in huis zat zijn >

 

Vernietiging

Op vrijdag en zaterdag lukt het haar prima om door de troep heen te kijken. Ze hangt op de bank, neemt haar kinderen mee naar het park en gaat ’s avonds een potje bingewatchen. Ze verheugt zich op een regenachtige zondag voor een Harry Potter-marathon met het hele gezin, maar het loopt anders. ‘Opeens scheen de zon’, zegt Mandy, ‘en zag ik de vernietiging: overal lag speelgoed, borden van het ontbijt en de lunch nog in de woonkamer en door alle kruimels leek het alsof de druif onder de stoel zorgvuldig geplaatst was in het interieur. Ik wist: dit hou ik niet veel langer uit.’

 

‘Waarom doe ik dit?’

Mandy verzamelt moed en begint aan de schoonmaak. ‘Na drie kwartier was ik klaar en voelde ik me verschrikkelijk. Waarom deed ik dit? Waarom kon ik niet gewoon ontspannen?’ Volgens haar zijn er twee redenen: ‘Wij moeders hebben het zo druk, dat we ergens de controle over moeten houden om niet gek te worden. Of misschien is ons leven zo chaotisch dat we orde in huis moeten scheppen om wat rust te vinden. Als ik als moeder een superkracht zou kunnen kiezen, weet ik het wel: het negeren van een vies huis. Maar helaas is die superkracht alleen beschikbaar voor vaders – en ik kan me niet voorstellen dat zij het willen ruilen voor borstvoeden.’

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

foto's social media kinderen
Beeld: Pexels

Van het eerste stapje tot de eerste schooldag: we zijn apetrots op ons kind en posten bijna elke mijlpaal op social media. Blogger Lorna Rose deed dat ook, maar toen haar tweede kind werd geboren ging ze nadenken over de gevolgen.  

‘Wie geeft mij toestemming om informatie over mijn kinderen, laat staan hun privacy, online te zetten?’, schrijft ze op Scary Mommy.

 
Alles vastleggen

Toen Lorna voor het eerst moeder werd, plaatste ze allerlei foto’s van haar zoon op Facebook. ‘Zijn eerste badje, een foto dat hij sliep, de trap op kroop en voor het eerst spaghetti at: ik wilde elk moment vastleggen en het vervolgens delen op Facebook’, vertelt Lorna. ‘Ik wilde mijn moederschap naar de wereld schreeuwen.’

 

Lees ook:
'Kap eens met dat 'mooie' social media-plaatje: geen kind is perfect' >

 

Lelijke pony

Tweeënhalf jaar later werd haar dochter geboren. Na een tijdje merkte Lorna dat ze minder over haar dochter op social media postte. ‘Ik ging erover nadenken: was het omdat dit de tweede ronde van het moederschap was en ik niet de behoefte voelde om het van de daken te schreeuwen? Was het omdat zij een meisje was?’ Lorna realiseerde zich dat ze zelf als kind ook niet op internet stond. ‘Mijn lelijke pony van toen ik 12 jaar oud was en de dikke onderlip die ik als tiener had stonden niet op Facebook, want dat bestond toen niet. En daar ben ik nu opgelucht om. Dus waarom doe ik dat mijn kinderen nu wel aan?’

 

'Denk eerst na'

Lorna kwam tot de conclusie dat het posten van een kwetsbaar moment van haar kinderen, hoe eng of gedenkwaardig ook, niet langer alleen hun gezinsmoment is. ‘Het wordt onderdeel van de Facebook-machine’, zegt ze. ‘Ik heb niet langer controle over wie het ziet, wie het gebruikt en met welk doel.’ Ze wil nog steeds foto’s en video’s delen om verre vrienden en familieleden op de hoogte te houden en steun te ontvangen als het niet goed gaat met haar kinderen. Maar ze denkt nu goed na vóórdat ze iets post: ‘Ik vraag mezelf steeds af: zou dit mijn kind op een dag in verlegenheid kunnen brengen? Of is er een andere manier dan Facebook om steun van mijn omgeving te ontvangen?’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >