dit-wordt-duurder-in-2017

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent: financiële veranderingen. En hoewel 90% van de Nederlanders er volgens het kabinet qua koopkracht op vooruit gaat, wordt een aantal zaken (helaas) toch duurder in 2017.

Hou je vast, komt-ie: 
 

1. Zorg, zorg, zorg


Alle zorgverzekeraars verhogen hun premies. De gemiddelde basispremie in 2017 is € 109,62 per maand: een stijging van € 7,95 ten opzichte van vorig jaar. Op jaarbasis ga je dus ongeveer € 95 meer betalen: niet niks.
 

2. Jazeker, de...


Je mag bij het kopen van een huis minder lenen voor je hypotheek. Voorheen mocht je 102% van de waarde van een koophuis lenen, dat is dit jaar verlaagd met 101%.
 

3. Steek af en toe een kaarsje aan


Je gaat iets meer belasting betalen voor gas en stroom: een gemiddeld gezin betaalt in 2017 ongeveer € 17 meer energiebelasting dan in 2016. Knal je vensterbank 's avonds vol met kaarsen, laat de lichten uit en hup, het probleem is opgelost. Is trouwens nog gezellig ook.
 

4. Ploppen die kurken


De accijns op de meeste wijnen gaat iets omhoog. Hierdoor wordt een fles wijn met een alcoholpercentage van 12 procent zo'n 4 eurocent duurder in 2017. Maar, goed nieuws: de accijns op een fles champagne (0,75 liter) gaat € 1,48 omlaag.
 

5. Weg. met. diesel


Heb je een dikke bak die rijdt op diesel, dan schiet de motorrijtuigenbelasting voor jou dit jaar omhoog met 15%. Voor een gemiddelde dieselpersonenauto in de gewichtsklasse 1.350-1.450 kilo betekent dat een verhoging van 225 (!) euro per jaar. Het doel van deze extreme prijsverhoging? Dat we met z'n allen nu eens een 'schoon' autootje kopen.
 

6. Oud, maar nog lang niet gek


Geen prijsverhoging, maar toch goed om te benoemen: de AOW-leeftijd gaat omhoog naar 65 jaar + 9 maanden. (3 maanden omhoog). Dus wie weet moet je kind nu íets langer wachten voor-ie een week bij opa en oma mag logeren.
 

7. Verjaardags- en kerstkaarten? Oók duurder in 2017


Het versturen van een ouderwets kaartje wordt dit jaar minder aantrekkelijk: de prijs van een gewone postzegel is vanaf 1 januari met 5 cent omhoog gegaan. Dit betekent dat je voor zo'n plakker nu 78 cent betaalt. Ode aan de felicitaties en gelukswensen via Facebook...
 

8. Nee, friet toch niet?!


Jawel, ook friet wordt duurder. Kostte een normale portie friet in 2016 nog gemiddeld € 2,10, nu betalen we vijf tot tien cent meer. Reden hiervoor is de tegenvallende aardappeloogsten van dit jaar. 
 

Wil jij precies weten hoeveel invloed de gewijzigde regelgeving heeft op jouw portemonnee? Vul de 'Wat betekent dit voor mij?'-wijzer in: loeihandig.

BN'er-moeders op Instagram

Van stedentrips tot klussen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Prachtige foto


Het gouden uurtje meepakken


Wandelen met papa

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots aan de wandel met papa 💙 #inlove #dadandson #otis @jonkarthaus #perfectsaturday

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Ah, daar is de make up

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oooow ok.... daar is mijn Make Up! #trendsetter #wenkies

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 


Aan het klussen

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klussen klussen klussen💪🏻🙌🏻 #familiehuis #verbouwen

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Nieuw familielid

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verliefd! 🖤🐾🖤 @luckysmit1

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op


Genieten in New York

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onwijs aan het genieten in NY! The big 🍏 Samen met m’n lieve zus @jettekevanlexmond

Een bericht gedeeld door Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) op


En softijs in Tokio

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Softijs in Japan is niet gewoon🍦Zoals met alles in dit land masteren ze alles tot in perfectie. De baguette is hier beter dan in Frankrijk, de pizza beter in Italië en de vis bij de supermarkt verser dan bij onze viswinkel. Dit ijsje is van rauwe melk gemaakt maar ze hebben ook smaken zoals cheesecake. De smaak en structuur is off the ying yang. Ik heb hier softijs gegeten met 35% vet wat het zou moeten classificeren als slagroom. Het soms bijna stressvol hoeveel goed eten er is. Je kan nooit alles eten🤦🏻‍♀️ Maar ik zal proberen zoveel mogelijk te eten en te laten zien aan je. Binnenkort op @24kitchen_nl 😘 #japan #softserve #cheesecake #milk #tokyo #icecream

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

column-malu
Beeld: Marco Kolanus

De kinderarts van het consultatiebureau vindt dat Mack qua spierkracht achterloopt ten opzichte van andere baby’s, maar als ze ons vervolgens naar de fysio doorverwijst, blijkt er niets met ‘m aan de hand…

Ik schrik me kapot als we op het consultatiebureau een brief vol ingewikkelde Latijnse benamingen in onze handen gedrukt krijgen. “Extra oefeningen heeft-ie echt nodig hoor”, zegt de arts. “Dat nekje wiebelt mij te veel. En trouwens, vanuit liggende positie neemt hij z’n hoofd nog niet mee en dat zou hij wel al moeten kunnen.” Mijn vraag of dit niet te maken heeft met het feit dat Mack met 37 weken geboren is, wuift ze vluchtig weg.

 

Goed, fysio. ‘Kan vast geen kwaad’, denk ik maar zodra we weglopen.

 

'Te lage spierspanning'

Eenmaal thuis kom ik er na wat speurwerk achter dat de niet-te-ontcijferen termen in de verwijsbrief zoveel betekenen als ‘slappe baby’ en ‘te lage spierspanning’. En toegegeven: ik hoef nog net niet aan de zuurstof. Mankeert hij nu iets ernstigs? Moeten we hem dagelijks uitputten met lastige oefeningen? En wat nu als hij op z’n eerste verjaardag nog niet zelfstandig kan zitten? Gelukkig heb ik een vriend die, ook al zou ons complete appartementencomplex in de hens vliegen, de kalmte bewaart: hij stelt me gerust en maakt een afspraak met een fysiotherapeut in de buurt.

 

Vakantiefoto's op Facebook

Een paar dagen later zitten we met Mack bij Eline. Ze stelt zich voor, vertelt wat ze doet, waar ze vandaan komt (wat ik overigens al lang weet, want een uur eerder bladerde ik nog door haar vakantiefoto’s op Facebook - ik móet immers weten wie er aan de ledematen van m’n kind gaat sjorren…) en legt Mack op de behandeltafel. Na nog geen drie minuten stelt ze ons gerust: “Geen zorgen, ik zie niets geks bij ‘m. Hij doet het prima.”

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over de bezoekjes aan het consultatiebureau >

 

'Geef 'm de tijd'

Hoor ik dit nu goed? Niets geks? Prima? En waar kwam dat ‘slappe baby’- en ‘lage spierspanning’-verhaal dan vandaan? Eline legt uit: “Je moet Mack even de tijd geven om te doen wat je van ‘m vraagt en die tijd hebben ze op het consultatiebureau nu eenmaal niet. Na één keer tillen denken ze misschien dat-ie het niet kan, maar kijk: hij tilt z’n hoofd gewoon op hoor, zonder hulp.”

 

Bezorgd voor niets

Vriend knikt tevreden en ik haal opgelucht adem. En als Eline vervolgens oppert een brief naar het consultatiebureau te sturen met daarin háár bevindingen, kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Zie je wel: dagenlang bezorgd voor niets. Maar goed, ook daar ben je moeder voor…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >