dit-wordt-duurder-in-2017

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent: financiële veranderingen. En hoewel 90% van de Nederlanders er volgens het kabinet qua koopkracht op vooruit gaat, wordt een aantal zaken (helaas) toch duurder in 2017.

Hou je vast, komt-ie: 
 

1. Zorg, zorg, zorg


Alle zorgverzekeraars verhogen hun premies. De gemiddelde basispremie in 2017 is € 109,62 per maand: een stijging van € 7,95 ten opzichte van vorig jaar. Op jaarbasis ga je dus ongeveer € 95 meer betalen: niet niks.
 

2. Jazeker, de...


Je mag bij het kopen van een huis minder lenen voor je hypotheek. Voorheen mocht je 102% van de waarde van een koophuis lenen, dat is dit jaar verlaagd met 101%.
 

3. Steek af en toe een kaarsje aan


Je gaat iets meer belasting betalen voor gas en stroom: een gemiddeld gezin betaalt in 2017 ongeveer € 17 meer energiebelasting dan in 2016. Knal je vensterbank 's avonds vol met kaarsen, laat de lichten uit en hup, het probleem is opgelost. Is trouwens nog gezellig ook.
 

4. Ploppen die kurken


De accijns op de meeste wijnen gaat iets omhoog. Hierdoor wordt een fles wijn met een alcoholpercentage van 12 procent zo'n 4 eurocent duurder in 2017. Maar, goed nieuws: de accijns op een fles champagne (0,75 liter) gaat € 1,48 omlaag.
 

5. Weg. met. diesel


Heb je een dikke bak die rijdt op diesel, dan schiet de motorrijtuigenbelasting voor jou dit jaar omhoog met 15%. Voor een gemiddelde dieselpersonenauto in de gewichtsklasse 1.350-1.450 kilo betekent dat een verhoging van 225 (!) euro per jaar. Het doel van deze extreme prijsverhoging? Dat we met z'n allen nu eens een 'schoon' autootje kopen.
 

6. Oud, maar nog lang niet gek


Geen prijsverhoging, maar toch goed om te benoemen: de AOW-leeftijd gaat omhoog naar 65 jaar + 9 maanden. (3 maanden omhoog). Dus wie weet moet je kind nu íets langer wachten voor-ie een week bij opa en oma mag logeren.
 

7. Verjaardags- en kerstkaarten? Oók duurder in 2017


Het versturen van een ouderwets kaartje wordt dit jaar minder aantrekkelijk: de prijs van een gewone postzegel is vanaf 1 januari met 5 cent omhoog gegaan. Dit betekent dat je voor zo'n plakker nu 78 cent betaalt. Ode aan de felicitaties en gelukswensen via Facebook...
 

8. Nee, friet toch niet?!


Jawel, ook friet wordt duurder. Kostte een normale portie friet in 2016 nog gemiddeld € 2,10, nu betalen we vijf tot tien cent meer. Reden hiervoor is de tegenvallende aardappeloogsten van dit jaar. 
 

Wil jij precies weten hoeveel invloed de gewijzigde regelgeving heeft op jouw portemonnee? Vul de 'Wat betekent dit voor mij?'-wijzer in: loeihandig.

BN'er-moeders op Instagram

Van groupies, een onesie tot Valentijnsdag met voetbal: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Goeiemorgen...


 

Lief


 

Prachtige foto


 

Samen de wereld ontdekken


 

Jubileum


 

Op standje lam dan maar...


 

Maandag onesiedag


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

oude-versleten-bank-koesteren

Lauren Eberspacher belooft haar partner dat ze ooit die mooie witte bank uit de woonmagazines zullen kopen. Maar zolang er nog kinderen door het huis springen, kunnen ze hier alleen van dromen.

Op Facebook schrijft ze een ode aan de witte bank (én aan haar oude, versleten exemplaar).

 

Sapvlekken

'Lieve man', zo begint Lauren haar bericht. 'Je weet wel, die witte bank uit dat woonmagazine, ooit gaan we hiervoor sparen en kopen we er een. En hij zal schoon zijn. Niet vies van de sapvlekken, appelschillen en melk. Oh, en wanneer er mensen op bezoek komen, hoeven we niet al het speelgoed eraf te gooien: geen barbiearmpjes die in onze rug porren. We gaan gewoon met z'n allen zitten en genieten van het comfort van onze witte bank.'

 

Lees ook
Moet je zien: man stuurt z'n vrouw 'uitdagende' foto's terwijl hij schoonmaakt >

 

'Prachtige stof'

De moeder vervolgt: 'Op een dag voelen we aan de prachtige stof waar we jarenlang van hebben gedroomd en voor hebben gespaard. En dan zullen we de vlekken missen, want geen vlekken betekent dat onze kinderen niet zo klein meer zijn. De armleuningen zijn stevig en de kussens lekker donzig. Ik weet zeker dat het zo comfortabel zal zijn als we dachten, maar toch zullen we terugdenken aan de momenten dat onze kinderen van onze bank afsprongen, deden alsof ze superhelden waren of 'op avontuur' gingen. Ik denk dat we op die dag onze versleten bank missen.'

 

'De mooiste jaren van ons leven'

Daarom wil Laura haar oude bank koesteren, nu het nog kan. 'Laten we de vlekken blijven schrobben en de dekens blijven gebruiken. Laten we blijven knuffelen met onze kinderen en kijken hoe ze op avontuur gaan in onze woonkamer. Omdat de jaren die we met deze versleten bank hebben, ongetwijfeld de meest kostbare, vermoeiende en mooiste jaren van ons leven zullen zijn.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >