‘De thuisblijfvader uit de straat loopt altijd met blikjes bier achter de kinderwagen’

19.06.2023 06:11
thuisblijfvader drinkt kinderwagen Beeld: Getty Images

Niets in het leven is zwart of wit, en opvoeden brengt altijd dilemma’s met zich mee. Zelfs al lijkt de keuze op sommige momenten nog zo helder.

Miranda (32) is getrouwd met Mark (34) en fulltime moeder van Mila (6), Mats (5) en Tibbe (2).

“Leven en laten leven, is mijn motto. Iets wat ik wel leerde toen ik voor het eerst moeder werd en van alle kanten ongevraagde adviezen en oordelen kreeg. Iedereen vult het ouderschap op eigen wijze in, en uiteindelijk groeien de meeste kinderen veilig groot. Ook ik ben niet onfeilbaar, en klungel bij tijd en wijle maar wat aan – en niet alleen in de opvoeding.

Toch: als mijn kind zonder uitkijken de straat oversteekt en bijna wordt gegrepen door een auto, ben ik blij als iemand ingrijpt. En als mijn kind zich in een onveilige omgeving begeeft, hoop ik dat iemand me daarop wijst.

Halve liter bier

Nu kom ik al maanden bijna dagelijks een thuisblijfvader uit de buurt tegen als ik overdag de hond uitlaat. Hij achter de wandelwagen met zijn dochter van nog geen jaar, ik met Tibbe aan mijn hand. We groeten elkaar vriendelijk, maken soms een praatje. Alleen, altijd – of het nu tien uur ’s ochtends is of twee uur ’s middags – loopt hij met een halve liter bier in zijn hand.

“Altijd – of het nu tien uur ’s ochtends is of twee uur ’s middags – loopt hij met bier in zijn hand”

De laatste keren dat we een praatje maakten keek ik er veelbetekenend naar en sindsdien heb ik hem al een paar keer snel de straat zien oversteken als hij Tibbe en mij zag aankomen. Snap ik, waar bemoei ik me in hemelsnaam mee, maar ik maak me zorgen.

Lees ook – Liever geen alcohol: ‘Ik moet steeds uitleggen waarom ik niet drink’ >

Een veeg teken

Zijn dochter ziet er gezond en goed verzorgd uit, haar moeder is een leuke vrouw die fulltime werkt. Ik vraag me af of zij weet heeft van het drankgebruik van haar man. Tegelijk weet ik natuurlijk niet of dat drankgebruik echt problematisch is, al lijken minimaal twee halve liters voor tweeën me een veeg teken.

‘Ja, en jij en je vriendinnen dan, met jullie proseccoborrels, daar lopen de kinderen toch ook tussen? Of bij onze etentjes met een fles wijn?’, wierp mijn man tegen toen ik hem vertelde over mijn dilemma. Ik wil ook niet wroeten in andermans privézaken, maar nu heb ik onlangs tijdens een praatje pot in de supermarkt toch voorzichtig tegen de moeder opgemerkt: ‘Poe, ik vind het pittig hoor, fulltime zorgen, ik zou soms bij de lunch al wel een wijntje willen om even bij te komen – hoe bevalt jouw man het?’

Ze reageerde met een stalen blik dat hij het heerlijk vindt, en gelijk had ze, dus ik kon niet anders dan het daarbij laten. Ondertussen bekijk ik hem toch met argusogen, al is het maar om in te kunnen grijpen als onder mijn ogen iets met zijn kind gebeurt.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.