Niets in het leven is zwart of wit, en opvoeden brengt altijd dilemma’s met zich mee. Zelfs al lijkt de keuze op sommige momenten nog zo helder.
Lees verder onder de advertentie
Miranda (32) is getrouwd met Mark (34) en fulltime moeder van Mila (6), Mats (5) en Tibbe (2).
“Leven en laten leven, is mijn motto. Iets wat ik wel leerde toen ik voor het eerst moeder werd en van alle kanten ongevraagde adviezen en oordelen kreeg. Iedereen vult het ouderschap op eigen wijze in, en uiteindelijk groeien de meeste kinderen veilig groot. Ook ik ben niet onfeilbaar, en klungel bij tijd en wijle maar wat aan – en niet alleen in de opvoeding.
Lees verder onder de advertentie
Toch: als mijn kind zonder uitkijken de straat oversteekt en bijna wordt gegrepen door een auto, ben ik blij als iemand ingrijpt. En als mijn kind zich in een onveilige omgeving begeeft, hoop ik dat iemand me daarop wijst.
Halve liter bier
Nu kom ik al maanden bijna dagelijks een thuisblijfvader uit de buurt tegen als ik overdag de hond uitlaat. Hij achter de wandelwagen met zijn dochter van nog geen jaar, ik met Tibbe aan mijn hand. We groeten elkaar vriendelijk, maken soms een praatje. Alleen, altijd – of het nu tien uur ’s ochtends is of twee uur ’s middags – loopt hij met een halve liter bier in zijn hand.
“Altijd – of het nu tien uur ’s ochtends is of twee uur ’s middags – loopt hij met bier in zijn hand”
Lees verder onder de advertentie
De laatste keren dat we een praatje maakten keek ik er veelbetekenend naar en sindsdien heb ik hem al een paar keer snel de straat zien oversteken als hij Tibbe en mij zag aankomen. Snap ik, waar bemoei ik me in hemelsnaam mee, maar ik maak me zorgen.
Zijn dochter ziet er gezond en goed verzorgd uit, haar moeder is een leuke vrouw die fulltime werkt. Ik vraag me af of zij weet heeft van het drankgebruik van haar man. Tegelijk weet ik natuurlijk niet of dat drankgebruik echt problematisch is, al lijken minimaal twee halve liters voor tweeën me een veeg teken.
Lees verder onder de advertentie
‘Ja, en jij en je vriendinnen dan, met jullie proseccoborrels, daar lopen de kinderen toch ook tussen? Of bij onze etentjes met een fles wijn?’, wierp mijn man tegen toen ik hem vertelde over mijn dilemma. Ik wil ook niet wroeten in andermans privézaken, maar nu heb ik onlangs tijdens een praatje pot in de supermarkt toch voorzichtig tegen de moeder opgemerkt: ‘Poe, ik vind het pittig hoor, fulltime zorgen, ik zou soms bij de lunch al wel een wijntje willen om even bij te komen – hoe bevalt jouw man het?’
Ze reageerde met een stalen blik dat hij het heerlijk vindt, en gelijk had ze, dus ik kon niet anders dan het daarbij laten. Ondertussen bekijk ik hem toch met argusogen, al is het maar om in te kunnen grijpen als onder mijn ogen iets met zijn kind gebeurt.”
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.