Liever geen alcohol: ‘Ik moet steeds uitleggen waarom ik niet drink’

13.10.2022 12:12
bankrekening bekostig alcoholverslaving moeder Beeld: Getty Images

Als Diana Park op een feestje cola bestelt in plaats van een glas wijn, krijgt ze steevast de vraag waarom ze geen alcohol drinkt. En dat mag weleens afgelopen zijn, vindt ze.

“De eerste keer dat iemand vroeg waarom ik geen alcohol drink, was op de eerste verjaardag van mijn zoon”, schrijft Diana in haar blog. “We vierden een feestje in de tuin en na een paar minuten vroeg een vriend van mijn man waar het drinken stond. Ik wees naar een tafel met appelsap, water, frisdrank en koffie, maar dat bedoelde hij niet. Hij wilde iets met alcohol. Toen ik vertelde dat ik dat niet in huis had, vroeg hij wie er nu een kinderverjaardag geeft zonder alcohol.”

Vreselijke katers

Diana had er geen seconde aan gedacht om alcohol te halen. Haar zoon werd één jaar, ze waren bezig opnieuw zwanger te raken en ze kon zich niet herinneren wanneer ze voor het laatst een drankje had gehad. Ook in de jaren daarna, toen ze nog twee kinderen kreeg, dronk ze maar heel af en toe een glas wijn. “Naarmate ik ouder werd, voelde het alsof alcohol meer invloed op mij had dan op anderen. Ik sliep slecht en de volgende dag had ik een vreselijke kater. Ik was chagrijnig, moe en futloos. Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik alcohol niet lekker genoeg vond om mijn goede nachtrust daarvoor op te geven.”

Lees ook: Proosten zonder kater: 8x de lekkerste alcoholvrije cocktails

Steeds weer die uitleg

Hoewel Diana haar keuze om alcohol te laten staan niet per se aan de grote klok wilde hangen, kreeg ze er continu vragen over. “Op feestjes was ik vaak de enige die niets dronk, en iedereen wilde weten waarom. Ze vroegen of ik soms een drankprobleem had of allergisch was. Ook tipten ze allerlei drankjes waar je geen kater van zou krijgen. Het antwoord dat ik geen alcohol dronk omdat ik het gevoel dat het me gaf niet fijn vond, was niet genoeg voor ze.”

Buitenbeentje

Dat Diana geen alcohol drinkt, betekent niet dat ze oordeelt over mensen die wél genieten van een glas wijn. “Ik genoot daar vroeger ook van, maar dat is niet meer het geval. Toch voel ik me constant het buitenbeentje, omdat iedereen er commentaar over heeft.” Ze sluit haar blog af met wat advies. “Zie je iemand die niet drinkt? Vraag niet waarom. Zeg niet dat ze los moet komen en probeer haar ook niet over te halen om toch iets te drinken.”

Bron: Scary Mommy

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.