Och, die tijd dat je ongestoord een nacht door kon tukken, wat kun je daar als jonge moeder naar terugverlangen. De strijd om wie van de partners z’n slaap opoffert is bij het merendeel van de ruim 560 respondenten nogal een dingetje.
Lees verder onder de advertentie
Zet een stel jonge moeders bij elkaar en een van de eerste dingen waarover ze praten – naast hun grote wondertjes natuurlijk – is hun nachtrust. Of liever gezegd: het ontbreken ervan. Hun chronisch slaapgebrek door gebroken nachten, hongerige huilbaby’s of co-sleepende kids.
Lees verder onder de advertentie
Geen wonder dat er zoveel animo was om onze Kek Mama Enquête in te vullen, toen we vroegen naar het slaapgedrag van vrouwen sinds het moederschap. Maar liefst 566 moeders met kinderen tot twaalf jaar vulden de enquête in en gaven bijna unaniem aan dat ze ’s nachts véél minder uren pakken nu ze een of meerdere kinderen hebben.
Thuissituatie
Eerst even wat achtergronden: wie zijn deze lezeressen en hoe ziet hun thuissituatie eruit? Onze Kek Mama’s zijn gemiddeld 33 jaar oud. Ongeveer de helft (49%) van hen heeft twee kinderen. Een derde heeft één kind (34%) en de rest heeft er drie of meer, tot uiterlijk zes. 87% deelt haar bed met een partner, 5% is single en 9% woont wel samen, maar slaapt alleen of met haar kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Maar op de vraag wie er ’s nachts uitgaat als het kind huilt of honger heeft, antwoordt maar liefst 59% van de vrouwen dat zij dat altijd zijn. Slechts in 7% van de gevallen is het andersom en neemt de partner de nachtelijke honneurs volledig waar. Bij 34% is het evenredig verdeeld.
7% van de partners gaat elke nacht z’n bed uit, tegenover 59% van de moeders
Bij de stellen van wie zíj er altijd uitgaat, zegt het overgrote deel hier regelmatig woorden over te hebben. Ook opvallend: 37% overlegt helemaal niet over wie die nacht verantwoordelijk is voor de kinderen. In de helft van de gevallen is er wel vooraf duidelijk besproken wie ‘de nachten op zich neemt’, maar net zo vaak is het zo gegroeid, gelopen of wordt er vanzelf van uitgegaan dat zij ‘het wel doet en regelt’. En dat laatste knaagt of zorgt voor (nachtelijke) irritaties en discussies.
Jenny (33), getrouwd met Steef (37) en moeder van dochter Jennifer (2) en zoon James (5 maanden) zegt hierover: “Mijn man zegt dat hij nooit wakker wordt, maar ik geloof echt niet dat hij door de decibellen heen slaapt die onze jongste produceert. Hij weet gewoon dat ik toch wel ga.”
Lees verder onder de advertentie
Bij Valérie, moeder van Joos en Ties (1) thuis heeft haar man amper ‘nachtdienst’: “Een van de eerste nachten met de tweeling was hij zo boos dat hij uit zijn slaap gehaald was, dat ik de hele dag een chagrijnige man had. Ook nu de jongens ouder zijn en nog maar één keer per nacht komen, gaat hij er nooit uit en het is kansloos om het hem te vragen. Hij weigert wakker te worden of draait zich heel dramatisch zuchtend om. Het kost me zoveel moeite om hem wakker te krijgen. In die tijd is alles al opgelost…”
“Ooit hadden we afgesproken dat het om de beurt zou zijn, maar hij vindt dat het meer mijn taak is”
Tess geeft haar luid snurkende vriend vaak een por of een duw als ze zuchtend opstaat om de baby te halen: “Ooit hadden we afgesproken dat het om de beurt zou zijn, maar hij vindt dat het meer mijn taak is, omdat hij meer werkt en vroeg opstaat. Meneer geeft ’s avonds om elf uur een flesje afgekolfde melk en denkt meteen dat hij daarmee vrijgesteld is van alle verdere voedingen.”
Bij Fabiënne is het juist andersom. Vriend Peter gaat eruit voor zoon Max (2): “Wij hebben er geen ruzie om. Het is simpel. Ik kan het slechtst tegen weinig slaap, dus Peter maakt ’s nachts flesjes, verschoont poepluiers of troost bij nare dromen of koorts. Ik nooit, want als ik slecht slaap ben ik zo prikkelbaar, dan heeft iedereen in huis er last van.”
Lees verder onder de advertentie
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.
Ben je hard op zoek naar een naam voor je baby die niet zo vaak voorkomt? Overweeg dan eens een botanische bloemennaam. Deze dalen namelijk flink in populariteit blijkt uit onderzoek. Positief bekeken: als jij jouw baby een van deze bloemige namen geeft, zal hij of zij weinig naamgenootjes in de klas tegenkomen.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.