Gáááp! Na de bevalling verliezen moeders vier keer zoveel slaap als mannen (en dit kun je eraan doen)

04.05.2023 14:34
door slaapcoach nachtrust terug Beeld: Getty Images

Na de komst van een baby zijn de geslapen uren in een nacht soms op één hand te tellen. Als het om nachtrust gaat, trekken moeders vaak aan het kortste eind, blijkt uit onderzoek. Ze verliezen na de bevalling gemiddeld vier keer zoveel slaap als mannen.

Onderzoek toont aan dat zestig procent van de moeders pas na zes jaar weer op haar oude slaapniveau is. Daarmee leveren vrouwen na hun bevalling veel meer waardevolle slaapuren in dan mannen.

Mama versus papa

Voor de moeder met de wallen tot de tenen, springen nu matrassenmerk Emma Sleep & Mom Inc., een community voor werkende moeders, in de bres. Sanne Nout, oprichtster van Mom Inc., vertelt aan LINDA.nl: “Moeders vinden het vaak moeilijk om slaap in te halen. In hun nieuwe rol als moeder trekken ze allerlei taken naar zich toe, vaak zonder met hun partner te overleggen wie verantwoordelijk is voor welke onderdelen in de zorg van het kind en het huishouden. Daardoor ontstaat vaak het verschil in slaapgebrek.”

Lees ook: 5x herkenbare quotes over slaapgebrek

Plannen, plannen, plannen

Met de campagne ‘Slaap is heilig’ en ontwikkelden Emma Sleep en Mom Inc. een slaapplan. En daaruit blijkt vooral: Communication is key. Bespreek vooral met elkaar wie wat doet. Wie houdt bij wat wat er gekocht moet worden en wie kookt er? Maar ook: wie houdt het overzicht van financiële zaken bij? En wie plant de afspraken – van consultatiebureau tot kinderverjaardag? Het doen van de taak kost vaak minder energie, dan het overzicht houden en plannen.

Noodplan

En ook niet onbelangrijk: Maak een noodplan waarin duidelijk staat wat jij echt nodig hebt als je te weinig slaap hebt en hoe je van elkaar weet dat je op je tandvlees loopt. Spreek daarvoor een stopwoord af samen zodat de ander direct weet hoe laat het is.

Naast het slaapplan geven ze ook nog enkele tips.

1. Denk aan jezelf

De liefde voor je baby is onvoorwaardelijk, maar vergeet niet om jezelf ook wat liefde te geven. Creëer een routine die voor jullie werkt en houd rekening met je eigen gezondheid. Plan bijvoorbeeld elke dag een moment voor jezelf in zoals een yogales, wandeling of iets anders wat ervoor zorgt dat je tot rust komt.

2. Vermijd ‘night terrors’

Probeer dingen die de slaap van je kind kunnen verstoren te beperken en ontwikkel een routine om je kindje te helpen ontspannen voordat hij of zij gaat slapen. Denk bijvoorbeeld aan geen beeldschermen, niet afwijken vastgestelde bedtijden en zo min mogelijk eten of drinken vlak voor het slapen.

3. Time to say goodbye

Volgens onderzoek is het goed om de eerste 6 maanden samen te slapen. Maar overweeg om – wanneer je baby zelfstandig slaapt – in een eigen kamer te laten slapen. Doe dit alleen als je je daar veilig en comfortabel genoeg bij voelt. Ander raak je alsnog gestrest waardoor je niet kunt slapen.

Lees ook: Met deze tips help je jouw kind om in z’n eigen bed te slapen

Bron: ‘Slaap is Heilig’ van Mom Inc. & Emma Sleep, LINDA.nl