Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Geesje (34) woont samen met Theo (37) en is moeder van Mats (9) en Milan (6).
“Teamspirit. Samenwerken en sociaal gedrag. Leren omgaan met teleurstellingen én excelleren. Mijn vriend Theo weet het wel, waarom onze jongens op voetbal zouden moeten. Of op hockey, of handbal, voor zijn part. Als het maar een sport is, en bij voorkeur een teamsport. Zelf voetbalt hij al sinds zijn vijfde. Ondenkbaar dat dat als man geen onderdeel is van je leven, vindt hij.
Lees verder onder de advertentie
Sporten
Maar Mats en Milan willen niet. Ze willen knutselen en knuffelen en afspreken met andere kinderen – maar graag buiten sportverband. Met dat samenwerken en sociaal gedrag zit het dus wel prima. We fietsen elke dag naar school, Milan heeft nog zwemles; bewegen doen ze ook voldoende. Ik zie de noodzaak van sport dus niet, en wil mijn kinderen al helemaal niet pushen iets te doen waar ze doodongelukkig van worden.
Lees verder onder de advertentie
Theo ziet het met lede ogen aan. In het weekend probeert hij regelmatig een balletje met ze te trappen in de achtertuin. Maar binnen twee seconden vlucht Milan weer naar binnen, en heeft Mats het stoepkrijt gevonden en zit alweer te kleuren.
Voor een potje stoeien zijn ze altijd te porren. Dus is dat elke avond na het eten vaste prik. Ook allemaal sociaal gedrag en lichaamsbeweging, houd ik Theo voor. Die heeft zich ondertussen maar bij de situatie neergelegd. Tegelijkertijd wroegt het in mijn geweten: is sport nu echt zo belangrijk voor kinderen als we ze alternatieven bieden?”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.