Vanaf ongeveer hun vierde jaar kunnen kinderen beginnen met een sport. Heel goed weten wat je leuk vindt op die leeftijd is zeldzaam, en dus probeer je eens wat. Dat kan goed uitpakken, maar ook de andere kant opvallen. En dát kan bij ouders voor de nodige stress zorgen…
Lees verder onder de advertentie
Ouders willen doorgaans graag dat hun kind het goed doet: goals maken, winnen, uitblinken. Maar niet ieder kind is even talentvol of gemotiveerd. Hoe ga je daar mee om?
Hou je gedeisd
Natuurlijk, je kind aanmoedigen is leuk. Maar hóu het ook leuk en laat je fanatisme thuis. Te heftig juichen en blèren, verhoogt de druk voor een kind enorm, dus keep calm en hou het luchtig. Pushy gedrag komt de sportprestaties dikwijls niet ten goede.
Als het maar leuk is
Is vrijwel meteen duidelijk dat je kind niet per se het talent heeft voor de sport waar-ie mee begonnen is? Geeft niks. Want niet de sportprestaties, maar de lol die je kind erin heeft zijn immers het belangrijkste. Belandt elke bal naast het net en komt geen pass aan, maar heeft je kind het grootste plezier tijdens het over het veld rennen met andere kinderen? Laat hem of haar dan lekker genieten en maak je niet druk om de eindstand op het scorebord.
Zoals gezegd is het het belangrijkste dat je kind het naar z’n zin heeft. Is dat niet langer het geval, dan wordt het misschien tijd voor iets anders. Een kind dwingen tot interactie en meedoen, zorgt doorgaans niet voor betere resultaten, laat staan voor een beter gevoel bij je kind. Wellicht is een individuele sport dan meer iets voor jouw kind en dus het proberen waard.
Lees verder onder de advertentie
Vindt je kind de sport zelf wel superleuk om te doen, maar kan hij of zij z’n draai niet vinden in het team? Dan kan op zoek gaan naar een ander team of een nieuwe club een prima oplossing zijn. Ook een goede les: je kunt nou eenmaal niet met iedereen beste vrienden zijn.
Plezier boven alles
Natuurlijk, een nieuwe sport leren is een uitdaging en de ene dag is dat leuker dan de andere. Maar zodra het stress oplevert bij je kind, weet je dat het tijd is om zélf in actie te komen. Sport moet bovenal leuk zijn en plezier brengen, want da’s pas écht winnen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…