Stress over sportprestaties? ‘Voetbal, ballet of hockey moet voornamelijk ‘leuk’ zijn’

07.10.2021 05:32
sport kiezen voor plezier niet prestatie Beeld: Getty Images

Vanaf ongeveer hun vierde jaar kunnen kinderen beginnen met een sport. Heel goed weten wat je leuk vindt op die leeftijd is zeldzaam, en dus probeer je eens wat. Dat kan goed uitpakken, maar ook de andere kant opvallen. En dát kan bij ouders voor de nodige stress zorgen…

Ouders willen doorgaans graag dat hun kind het goed doet: goals maken, winnen, uitblinken. Maar niet ieder kind is even talentvol of gemotiveerd. Hoe ga je daar mee om?

 

Hou je gedeisd

Natuurlijk, je kind aanmoedigen is leuk. Maar hóu het ook leuk en laat je fanatisme thuis. Te heftig juichen en blèren, verhoogt de druk voor een kind enorm, dus keep calm en hou het luchtig. Pushy gedrag komt de sportprestaties dikwijls niet ten goede.

 

Als het maar leuk is

Is vrijwel meteen duidelijk dat je kind niet per se het talent heeft voor de sport waar-ie mee begonnen is? Geeft niks. Want niet de sportprestaties, maar de lol die je kind erin heeft zijn immers het belangrijkste. Belandt elke bal naast het net en komt geen pass aan, maar heeft je kind het grootste plezier tijdens het over het veld rennen met andere kinderen? Laat hem of haar dan lekker genieten en maak je niet druk om de eindstand op het scorebord.

 

Lees ook
‘Voetbal, tennis en balletles? Eén sport is het maximum’ >

 

Wanneer is het genoeg geweest?

Zoals gezegd is het het belangrijkste dat je kind het naar z’n zin heeft. Is dat niet langer het geval, dan wordt het misschien tijd voor iets anders. Een kind dwingen tot interactie en meedoen, zorgt doorgaans niet voor betere resultaten, laat staan voor een beter gevoel bij je kind. Wellicht is een individuele sport dan meer iets voor jouw kind en dus het proberen waard.

Vindt je kind de sport zelf wel superleuk om te doen, maar kan hij of zij z’n draai niet vinden in het team? Dan kan op zoek gaan naar een ander team of een nieuwe club een prima oplossing zijn. Ook een goede les: je kunt nou eenmaal niet met iedereen beste vrienden zijn.

 

Plezier boven alles

Natuurlijk, een nieuwe sport leren is een uitdaging en de ene dag is dat leuker dan de andere. Maar zodra het stress oplevert bij je kind, weet je dat het tijd is om zélf in actie te komen. Sport moet bovenal leuk zijn en plezier brengen, want da’s pas écht winnen.

 

Helemaal ready zijn voor gymles, voetbaltraining of zwemles? Deze leuke gymtassen zijn om door eh… ‘de ringen’ te halen.
 

Bron: ScaryMommy

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >