Voetballen, tennissen, hockeyen: het liefst wil je kind het allemaal, maar dat wordt een dure grap. Daarom zochten wij voor je uit: wat zijn de goedkoopste sporten?
Lees verder onder de advertentie
Tennis en voetbal
Wil je kind graag de nieuwe Frenkie de Jong worden of in de voetsporen treden van Rafael Nadal? Kleine kans dat het lukt, maar moedig ‘m vooral aan om het te proberen. Want volgens onderzoek van het Mulier Instituut uit 2017/2018 zijn voetbal en tennis namelijk de goedkoopste sporten.
Lees verder onder de advertentie
Voor een jaar voetballen betaal je voor een kind gemiddeld 116 euro. Niet voor niets is het dan ook de meest populaire sport in Nederland. Wil je kind z’n best gaan doen op de tennisbaan, dan ben je gemiddeld 80 euro aan contributie kwijt.
Rugby, dat in Nederland niet heel bekend is, is een andere sport die niet zo duur is: gemiddeld betaal je aan lidmaatschap voor je kind dan 115 euro. Voor een jaar korfballen ben je 126 euro kwijt.
De duurste sporten zijn volgens het onderzoek basketbal (177 euro) en hockey (255 euro).
Jeugdfonds Sport & Cultuur
Volgens eerder onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat gezinnen gemiddeld 316 euro per jaar uitgeven aan sportlidmaatschappen voor de kinderen.
Sommige ouders hebben het niet zo breed en kunnen hun kind niet op een sportclub doen. Voor die gezinnen is er het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Zij betalen de contributie voor kinderen die niet op voetbal, zwemmen, judo of een andere sport kunnen.
Lees verder onder de advertentie
Ouders kunnen hiervoor zelf geen aanvraag doen voor een bijdrage, dat gaat via bijvoorbeeld een leerkracht of hulpverlener. Hier lees je daar meer over.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…