‘Sinds kort hangt er een zandloper in onze douchecabine’

05.10.2022 14:37
douche Beeld: Shutterstock

Kort, lang, warm, koud: er zijn flink wat discussies te voeren over het douchegedrag van je medebewoners. Want natuurlijk, beter voor de planeet om het kort te houden, maar niet voor iedereen zo makkelijk.

Mariëlle (32), moeder van Tim (3) en Niels (2):

“Als het aan mijn man ligt douchen de kinderen twee keer per week, en uit tijd- en waterbesparing bij voorkeur samen. Ze zijn al een milieubelasting op zich en te veel douchen is voor niemand goed, vindt hij. Ik gruwel bij de gedachte aan zwarte rouwranden onder hun nagels en ongewassen kruizen – al weet ik ook wel dat dat met een washand prima is op te lossen. Zelf ga ik het liefst twee keer per dag onder de douche, en poets er meteen mijn tanden.

Voor de wereld

Dat laatste is hoe dan ook verleden tijd; sinds kort hangt er een zandloper in onze douchecabine. ‘Denk aan de schildpadden’, tikt mijn man me bemoedigend op de schouders als ik het onding weer eens grommend gadesla. Ik accepteer zijn beleid morrend, wetend dat het beter is. Voor de wereld én voor onze relatie.”

Lees ook – Geld besparen? Dat doe je met deze 7 superhandige apps >

Shampoobars

Tamar (44), moeder van Mila (14), Oscar (11), Sep (8) en Otto (5):

“Vier kinderen krijgen is per definitie slecht voor het milieu, dus stapte ik een jaar geleden over op menstruatieondergoed om tampons uit te sparen en stelde een nieuwe gezinsregel in: we zouden maximaal om de dag douchen en alleen nog shampoobars gebruiken. Mijn vriend uitgezonderd dan.

“De schijn van goed bezig zijn is beter dan niets doen, concluderen we”

Die stapelt de badkamer vol met plastic flessen van de speciaalkapper, omdat ie bang is om kaal te worden. Ik mag niet zeuren zolang ik acrylnagels draag. De schijn van goed bezig zijn is beter dan niets doen, concluderen we.”

Dit artikel staat in Kek Mama 10-2022.

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.