Moet mijn kind wel zo vaak onder de douche?

21.12.2021 05:52
dilemma hoe vaak douchen kind Beeld: Unsplash

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Ruth (34) is getrouwd met Pieter (35) en moeder van Mink (5) en Boaz (4).

“Mijn schoonzus kreeg vier jaar eerder kinderen dan ik. Ideaal om de tips en tricks van af te kijken. Zo douchte ze haar kinderen alleen na zwemles, zei ze na een paar jaar moederen monter. Scheelde bergen verzet en in de overige zes dagen werden ze heus niet vies. Wat zweet een zesjarige nou, vond ze.
 

Douchen

Nou, ik vond het nogal onhygiënisch. Want die kinderen zitten in allerlei bacillen en tussen niet-gedesinfecteerde Lego-blokken op school, elke dag. Alleen, Mink en Boaz zijn nu bijna zwemgerechtigd, en net als hun neven niet tot douchen te vermurwen. Zo gek klinkt die tip dus opeens niet meer.

Mijn moeder is op haar beurt groot voorstander van de drie R’en. Vooral de Reinheid draagt ze hoog in het vaandel. Schoolgaande jongens dagenlang niet douchen? Ze zette nog net niet de staalborstel op hun ruggen toen ik het voorzichtig opperde. Om de dag in bad; oké. Daarna worden de rouwranden onder hun nagels en broeiende boxershorts verwaarlozing, stelt ze.
 

Lees ook
26x subtropische zwembaden voor kinderen >

 

Compromis

Ondertussen vecht ik om de dag een hels gevecht. Want mijn jongens willen geen shampoo en gesop, die willen hooguit tandenpoetsen en een warme washand. Als dat laatste een compromis kan zijn, en ze dagelijks handen en kruizen wassen, zie ik niet zo waarom één keer uitgebreid onder de douche na zwemmen te weinig is. Móéten kinderen wel zo vaak onder de douche?”

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.