Jazeker. En da’s (naast soms best pijnlijk) handig, want zo weet je precies wanneer je het vruchtbaarst bent.
Lees verder onder de advertentie
Maar wat is de oorzaak van ovulatiepijn?
Die is niet bekend, maar wel is er een hoop te verklaren. Bij de ovulatie (eisprong) barst in de eierstok namelijk een rijp eiblaasje (ook wel follikel genoemd) open en komt er een eicel vrij. Doordat de follikel eerst groeit voordat-ie openbarst, geeft dit mogelijk spanning of pijn op je eierstok. Bij het vrijkomen van de eicel komt het vocht uit de follikel ook vrij in je buik. Dit kan je buikvlies wat prikkelen en daarmee ook pijn geven.Verlies je een beetje bloed? Dat is niet zo gek: bij een eisprong en het opengaan van de follikel kan er soms ook een klein bloedvaatje springen.
Zeker als je graag zwanger wil worden, ben je bewuster van elk pijntje in je buik. Heb je zo’n veertien dagen voor je volgende menstruatie wat pijn in je onderbuik, dan kan dat zomaar ovulatiepijn zijn. Vaak voelt het als een stekend gevoel ter hoogte van één van de twee eierstokken, dus laag in de onderbuik – te vergelijken met pijn als je ongesteld moet worden.
Als vrouw heb je tussen de 400 en 500 eisprongen in je leven.
Ongeveer één op de vijf vrouwen geeft aan dat ze haar eisprong kan voelen.
Per cyclus komt er in één van de eierstokken een eicel (een enkele keer twee of meer eicellen) tot rijping die vervolgens springt. Vervolgens kan deze worden bevrucht door een zaadcel.
Een warme kruik of een paracetamol kan de ovulatiepijn verlichten.
Ongeveer veertien dagen na de ovulatie word je ongesteld. Tenzij je zwanger bent.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).