dit-regelen-zwangerschap

De eerste twaalf weken van haar zwangerschap waren voor Kek Mama's Malu vooral spannend. Nu ze een paar maanden verder is, geniet ze volop. Én realiseert ze zich ineens hoeveel er nog geregeld moet worden voordat de baby er is.

Inlezen

'Noem me wereldvreemd, maar werkelijk niemand had mij verteld dat ik al op zoek moest gaan naar een kinderopvang nog voordat mijn embryo überhaupt armpjes en beentjes had. Helemaal als je in een stad als Rotterdam woont. Dus toen een zwangere vriendin me met vijftien weken nonchalant vertelde dat ze al een plek bij een opvang om de hoek had geclaimd, kreeg ik het Spaans benauwd.'

 

'Tig verschillende checklists'

'Hoogste tijd om me in te lezen, maar God mag weten waar ik moest beginnen. Ik bedoel: Google 'wat moet ik regelen tijdens de zwangerschap' en je komt op -tig verschillende checklists waar steeds iets anders staat. Tuurlijk, adviezen als het aanvragen van gratis kraampakketten (prima tip, overigens), het regelen van kraamzorg, zwangerschapsverlof en nadenken over fles- of borstvoeding lees je overal terug. Maar kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag berekenen? Het meeverzekeren van de babyuitzet? Overlijdensverzekering afsluiten? Heb je effe?'

 

'Ik liep over'

'Toen de verloskundige me nog ook vroeg te checken of mijn zorgverzekering alles wel dekte en kennissen mij scheef aankeken als ik zei dat we nog niets aan de kinderkamer hadden gedaan, liep ik over. En omdat iedereen weet dat zwangerschapshormonen en stress moeilijk samengaan (plus je ineens beseft hoe snel negen maanden voorbijvliegen), gingen we op zoek naar een schema waar wél alles opstond.'

 

Financiële Kraamlijst

'Voilà, daar was-ie dan: de Financiële Kraamlijst. Van kinderbijslag checken, verzekeringen controleren tot het ongeboren kind erkennen en zelfs een voogd benoemen: alles wat je voor/kort na de geboorte moet regelen staat hier uitgelegd. Alsjeblieft, scheelt je de nodige stress. En ik kan weer ademen.'

 

Met een gezin is het vaak rennen en vliegen. Logisch dus dat sommige dingen er weleens bij inschieten zoals het regelen van je geldzaken. De Financiële Kraamlijst helpt ouders graag op weg zodat ze het niet alleen nu goed hebben met hun gezin, maar óók in de toekomst.

huiduitslag kinderen
Beeld: Pexels

Roodheid, bultjes, jeuk: daar wordt niemand blij van. Dit moet je weten als je kind last heeft van huiduitslag.

Hoe ziet huiduitslag eruit?

Huiduitslag herken je aan rode vlekken en bultjes over een groter gedeelte van de huid. Soms is het één rode plek en soms meerdere. Soms komt de uitslag slechts op één lichaamsdeel voor, maar in andere gevallen kan het hele lichaam er last van hebben. Huiduitslag kan samen gaan met klachten als pijn, jeuk of koorts. De uitslag trekt vaak vanzelf na een paar dagen weg, maar er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn.

 

Lees ook
Zo verandert jouw huid tijdens de zwangerschap >

 

Wat is de oorzaak?

Huiduitslag bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo is er de typische rode luieruitslag als je kind te lang natte billetjes heeft gehad of niet tegen een bepaald merk luier kan.  Ook kan er sprake zijn eczeem, iets wat vaak voorkomt onder kinderen. Deze droge, schilferige uitslag zie je veel in knieholtes, ellebogen en het gezicht. Een eczeemuitbraak kan te maken hebben met bepaalde voedingsstoffen. Het is altijd slim om een arts hiernaar te laten kijken. De huiduitslag kan ook met kinderziektes te maken hebben, zoals waterpokken, de vijfde of zesde ziekte of roodvonk.

 

Hoe te behandelen?

De behandeling van huiduitslag hangt uiteraard samen met de diagnose. In de meeste gevallen verdwijnt de huiduitslag vanzelf binnen een paar dagen. Tot die tijd kun je de huid hydrateren met een vettige, neutrale crème. Voor veel aandoeningen, zoals de waterpokken, zijn speciale crèmes bij de drogist te koop die meteen de jeukklachten te lijf gaan. Gaat de uitslag niet weg of vertrouw je het niet? Ga dan langs de huisarts.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

vijf kinderen fotoserie vrije tijd

Als moeder van vijf kinderen houdt Brenda weinig tijd over voor zichzelf. Maar als dat wel zo is, maakt ze geweldige foto's van haar kinderen die ze deelt op Instagram.

Wie is er weer wakker...


In de wolken


Tarzan is er niks bij


Zijn zusjes optillen is ook geen probleem


Lees ook
6x de meest magische plekken in Nederland >

 

Feestelijk


Net een sprookje


Het meisje op de maan


Spelen met bellenblaas

Bron: BoredPanda

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >