6 tips om sneller zwanger te worden

19.02.2018 08:11
sneller zwanger worden

Hoe snel en of je überhaupt wel zwanger kunt worden, heb je uiteraard niet voor het kiezen. Maar je kunt de boel wel een handje helpen – bijvoorbeeld met onderstaande tips om sneller zwanger te worden. 

Zorg dat je gezond bent

Een inkopper misschien, maar zorg ervoor dat je gezond bent en probeer zo min mogelijk te stressen – stress heeft een negatieve invloed op je hormoonhuishouding. Probeer niet te roken, zo min mogelijk alcohol te drinken, voldoende te bewegen en je gewicht een beetje in de gaten te houden. Je hoeft heus niet ineens aan een crashdieet bij een beetje overgewicht, maar om een goed beeld te krijgen: bij een BMI tussen 18,5 en 25 heb je een normale kans op een zwangerschap, ben je (veel) te zwaar of te licht, kan het moeilijker zijn om zwanger te worden.

 

Eet gezond en gevarieerd

En bij gezond leven hoort uiteraard gezond (en gevarieerd) eten. Eet genoeg groente en fruit eet en wissel ook af tussen vis, vlees, peulvruchten, eieren en noten. Je kunt er als aanvulling ook voor kiezen om vitaminetabletten voor zwangere vrouwen te slikken. Hierin zit, naast verschillende vitaminen, ook foliumzuur. Dit verkleint de kans op bijvoorbeeld een open ruggetje of hazenlip bij het ongeboren kind.

 

Weet wanneer je het meest vruchtbaar bent

Als vrouw ben je maar een paar dagen in de maand echt vruchtbaar: goed dus om te weten om welke dagen dit bij jou gaat. De één voelt precies wanneer er een eisprong aankomt of ziet het aan de afscheiding, weer een ander heeft geen idee. Om wat houvast te bieden, kun je daarom verschillende ovulatie-apps downloaden. Hier vul je je menstruatiedata in en je telefoon doet de rest. Of ga voor ‘ouderwets’ en schaf een ovulatietest aan. Deze meet het LH-gehalte (het hormoon dat ervoor zorgt dat de eicel rijpt, loslaat en ‘springt’) in je urine en geeft aan wanneer jouw LH-gehalte piekt.

 

Lees ook
VIDEO: dit doen zwangerschapshormonen met Saar Koningsberger >

 

(Efficiënte) seks

Logisch, zonder seks geen zwangerschap, maar om de kansen te vergroten, is het aan te raden om in de week voor je eisprong om de dag te vrijen en rond en op de dag van je eisprong dagelijks. Zaadcellen kunnen wel tot vier dagen overleven in de baarmoeder, in afwachting van de eicel. Nog wat sekstips: blijf na de seks nog even op je rug liggen om de zwaartekracht een handje te helpen en kies voor het beste standje – als vrouw kun je beter niet bovenop zitten, dan stroomt een deel van het sperma zo weer terug.

 

Glijmiddel

Glijmiddel nodig? Gebruik liever geen gewoon glijmiddel maar ‘vruchtbaarheidsvriendelijk’ glijmiddel. Glijmiddel is namelijk slecht voor de zaadcellen, ze worden er minder beweeglijk van en kunnen zelfs vroegtijdig doodgaan. 

 

Let it go

Niet iedereen is binnen een paar maanden zwanger, dus probeer het los te laten als het bij jou niet in één keer lukt. Makkelijk gezegd misschien, maar stress bevordert de boel niet. En duurt het voor jouw gevoel toch echt te lang? Neem dan gewoon contact op met je huisarts en praat erover. Er zijn diverse behandelingen die de vruchtbaarheid van jou en je partner kunnen onderzoeken.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >