Lilian (36), moeder van Nanne (7) en Niels (3), wilde koste wat kost bevallen met pijnbestrijding. Dus hing haar man bij de eerste wee aan aan de lijn bij de verloskundige.
Lees verder onder de advertentie
“Wat er ook gebeurt, ik beval niet thuis, wist ik vanaf het moment dat ik de positieve zwangerschapstest in handen hield. Ik wilde pijnbestrijding. Bij de geboorte van Nanne was dat uitermate goed bevallen, ik zag geen reden het nu anders te doen.
Lees verder onder de advertentie
Mijn eerste bevalling duurde drie uur. Reden om alert te zijn, waarschuwde de verloskundige. Dat knoopte ik in mijn oren, dus bij de eerste wee hing mijn man al bij haar aan de lijn. ‘Ik meld dat je eraan komt’, zei ze, waarop ik liggend op mijn zij – de enige mogelijke houding – op de achterbank kroop, waarna mijn man over de vluchtstrook van de snelweg stoof.
De rit ging als een waas aan me voorbij. Ik kreeg geen lucht, voelde mijn armen en benen niet meer. Alles zat me in de weg, zelfs al was het enige wat ik droeg een kingsize nachthemd en een zwangerschapsonderbroek.
Lees verder onder de advertentie
Aan de kant, gilde ik, terwijl we onder de slagboom van de ziekenhuisparkeerplaats door reden. De verloskundige – al die tijd via de speaker aan de lijn, maar daarvan had ik niets meegekregen – stond al klaar. Op de achterbank van onze Toyota beviel ik van onze Niels. Hij had de navelstreng om zijn nek, dus wat was ik blij dat we voor de ingang van het ziekenhuis stonden.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.