kosten-van-zwangerschap

Op de eerste plaats is een zwangerschap natuurlijk prachtig, maar het brengt ook de nodige (medische) kosten met zich mee. De meest voorkomende uitgaven zetten we op een rij.

Het is voor en tijdens je zwangerschap slim om naar je zorgverzekering te kijken: veel wordt vanuit de basis vergoed, maar voor een aantal kosten heb je een aanvullend pakket nodig - en dat verschilt echt per verzekering.

 

Echo's

Het basispakket geeft recht op verloskundige zorg (denk aan afspraken met de verloskundige tijdens je zwangerschap of verloskundige hulp bij de bevalling) en kraamzorg. Ook vergoedt de basisverzekering de algemene termijnecho (twaalfwekenecho), het structureel echoscopisch onderzoek (twintigwekenecho) en de thuisbevalling. 

 

Lees ook
9x originele zwangerschapsaankondigingen van celebs

 

En kraamzorg?

De basisverzekering vergoedt minimaal 24 en maximaal 80 uur kraamzorg vanaf de geboorte, verdeeld over 10 dagen. Het aantal uur dat je vergoed krijgt, is afhankelijk van je situatie. Standaard ontvang je 49 uur aan kraamzorg (bij borstvoeding) of 45 uur aan kraamzorg (bij flesvoeding). Maar welke kosten worden niet automatisch door de verzekering betaald? Voor de bedragen gebruiken wij cijfers van het CBS.

 • Ziekenhuisbevalling (zonder medische indicatie) - Wil je liever in het ziekenhuis bevallen zonder dat daar een medische noodzaak voor is, dan ontvang je hiervoor een vergoeding van € 208. De rest van de kosten betaal je zelf: in een geboortecentrum bedraagt de eigen bijdrage € 356,90.
 • Combinatietest - Hiermee kan het risico op een chromosoomafwijking bij je baby worden ingeschat. Zonder medische indicatie betaal je hiervoor € 168.
 • NIPT-test (zonder medische indicatie) - Deze test laat zien of je ongeboren baby of mogelijk het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Bij een medische indicatie of een positieve combinatietest wordt de NIPT vergoed vanuit het basispakket. Zwangere vrouwen zonder medische indicatie betalen € 175. 
 • Zwangerschapskleding - Gemiddeld € 200.
 • Zwangerschapscursus - Kost vaak nog geen € 100, maar wordt lang niet bij alle zorgverzekeraars vergoed.
 • Kraampakket - Dit is een doos met medische artikelen die nodig zijn tijdens de bevalling en bij de verzorging na de bevalling, denk aan een flesje alcohol, een matrasbeschermer, watten en gaasjes. Ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen, moet je dit pakket in huis hebben. Kosten? Zo'n € 30.
 • Geboortekaartjes - Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt (of helemaal geen kaartjes sturen), maar het CBS heeft berekend dat je hier gemiddeld € 100 aan kwijt bent.
 • Babyuitzet - Waarschijnlijk koop je een groot deel al voordat je baby geboren is. De kosten hiervoor zijn volgens het CBS gemiddeld € 617,90.

 

Bron: Consumentenbond

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

blaren kinderen
Beeld: Pixabay

En dan ineens zit er zo’n gemene blaar op de hiel of teen van je kind. Zo pak je dit euvel aan.

Zo ontstaan blaren bij kinderen

Iedereen heeft weleens last van een blaar op z’n voet. Blaren ontstaan als er te veel druk of wrijving op de voet komt (meestal op de hiel of onder de voet). Vaak is een slechtzittende schoen de boosdoener: bijvoorbeeld een nieuwe schoen die nog moet worden ingelopen en in het begin nog knelt. Maar ook te grote schoenen kunnen voor problemen zorgen: doordat de voet steeds schuift in de schoen, ontstaat er wrijving en dus een risico op blaren.

 

Hoe voorkom je blaren?

Blaren voorkom je door te zorgen voor goed passende schoenen. Zoals gezegd: niet te klein en niet te groot. Koop schoenen dus niet ‘op de groei’. Laat je kind nieuwe schoenen rustig inlopen. Eerst een paar uur, dan pas de hele dag.

 

Lees ook
Dit moet je weten over een zonnesteek bij kinderen >

 

Doorprikken of niet?

In principe hoeven blaren niet behandeld te worden. Laat de blaar dus gewoon zitten als je kind er geen last van heeft. Maak ‘m wel goed schoon met water en zeep, spoel dat af en maak alles goed droog met een tissue. Plak er een grote pleister op die de hele blaar bedekt. Er zijn ook speciale blaarpleisters te koop. Deze verzachten de pijn en hebben een vocht absorberende werking.

Heeft je kind wel last van de blaar? Dan kun de blaar doorprikken. Dat doe je zo:

 • Was je handen grondig
   
 • Maak de blaar en de huid eromheen schoon met een huidreinigingsmiddel (bijvoorbeeld jodium)
   
 • Pak een steriele naald en prik de blaar op twee plekken open: in de boven- en onderkant. Duw met een schoon watje of gaasje het vocht uit de blaar. Laat in verband met infectiegevaar de rest van de huid zitten.
   
 • Desinfecteer opnieuw de huid.
   
 • Dek de plek af met een pleister om te voorkomen dat er vuil of bacteriën bij komen.

 

Blaren op vakantie

Door de warmte, het dragen van knellende waterschoentjes en meer/langer lopen dan normaal, kunnen zeker op vakantie ook blaren ontstaan. Handel zoals bovenstaand, en raadpleeg een arts als je het in verband met infectiegevaar niet vertrouwt.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

jaloerse peuter
Beeld: Unsplash

Ja, ook peuters kunnen last hebben van het groene monster. Dit zijn de oorzaken van hun jaloezie en zo ga je daarmee om.

Waarom jaloers?

Niets menselijks is onze peuters vreemd. Dus logischerwijs kunnen ze soms flink jaloers worden. Het is een normale menselijke emotie, net als blijdschap of verdriet. Bovendien zijn peuters nog erg op zichzelf gericht. Empathie ontwikkelt zich meestal pas later, peuters kunnen zich nog moeilijk in een ander verplaatsen en gunnen een ander nog niet echt iets. En dus pakken sommige peuters rustig een nieuwe Barbie af van een vriendinnetje, simpelweg omdat ze die mooi vinden en ook willen hebben. Maar jaloezie bij peuters richt zich vooral op de aandacht van ouders. Of eigenlijk: als die aandacht naar een ander kind gaat, bijvoorbeeld als er een nieuw broertje of zusje wordt geboren. Dan kan er een ware concurrentiestrijd losbarsten.

 

Lees ook
KIND: Zo beleeft een peuter verstoppertje >

 

Zo herken je het

Een peuter die geplaagd wordt door jaloezie om jouw aandacht of liefde zal dat soms letterlijk zeggen: ‘Mijn mama! Afblijven!’ Of ze duwen hun concurrenten weg. Maar er zijn ook kinderen die dit minder duidelijk uiten. Sommige peuters gaan zich ineens lastiger gedragen: ze maken iets stuk, huilen om niets of gooien ineens hun theeserviesje door de kamer. Allemaal tekenen aan de wand die erop kunnen wijzen dat er sprake is van het groene monster.

 

Omgaan met jaloezie

Vermoed je jaloezie bij jouw peuter? Ga het gesprek aan en neem deze gevoelens serieus. Want ook jij bent soms een tikkie jaloers op je buurvrouw die voor de vierde keer dit jaar op vakantie gaat, of op die collega die een week na haar bevalling weer maat 36 had. Benoem het gedrag van je peuter: ‘Ik zie dat je het niet leuk vindt dat een ander met jouw speelgoed speelt/ik jouw zusje de fles geef.’ Dan voelt jouw kind zich al gezien en gehoord. Probeer als het enigszins kan je aandacht goed te verdelen en iets leuks in het vooruitzicht te stellen: ‘Straks maak ik een puzzel met jou.’ En realiseer je dat jaloezie een nuttige emotie is. Zo leert jouw peuter rekening te houden met een ander en dingen te delen. Wijze levenslessen, kortom.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >