spelletjes achterbank vakantie
Beeld: Unsplash

‘We zijn er bijna, maar nog niet helemaal.’ Die ‘helemaal’ kan weleens heel lang duren, wanneer je reist met kinderen. Daarom: de 10 leukste spelletjes voor op de achterbank, die níet op de iPad hoeven.

 1. Gekke-woorden-nummerplaten. Verveling uit, fantasie aan: maak woorden van de nummerplaten op de weg. Een 1 is een I, een 3 een E, een 8 een B – of wat voor iedereen maar begrijpelijk is. En natuurlijk mag je sjoemelen met tussenletters. 4-LKK-11 wordt op die manier zomaar ‘Vier lekkere eenden’. Lol gegarandeerd.
   
 2. Achterbankbingo. Geen zorgen: hoef je niet eerst voor te knutselen. De bingokaarten kun je gewoon gratis downlaoden en uitprinten op de site van de ANWB. Waarom moeilijk doen, nietwaar?
   
 3. Woordenslang. Bedenk een thema en verzin een woord met de laatste letter van de vorige deelnemer. Is het thema ‘landen’? Als de vorige deelnemer ‘Nederland’ bedacht, kan de volgende ‘Duitsland’ maken, en degene daarna ‘Denemarken’. Doe het met kleuren of dieren voor kleine kinderen, of met hoofdsteden voor de grotere. Geef toe: kan ook geen kwaad voor jóuw hersentraining.
   
 4. Rekenslang. Want dat kan natuurlijk ook: begin met een som en degene die het antwoord geeft, voegt een vervolgsom toe. Begin je met ‘1+2’, dan zegt de volgende: ‘3+6’ – enzovoorts. Ook handig om sneaky nog even de tafels te oefenen met je bovenbouwer.
   
 5. Jeugdsentiment. Niks zo leuk als je eigen herinneringen overdragen op je kinderen. Dus: 'Tel de rode auto’s', ‘Ik ga op reis en neem mee’ en ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. En dan maar hopen dat je sneller dan vroeger aankomt op je bestemming, maar één voordeel: tegenwoordig hebben we in elk geval airco in de auto. O, en waarschijnlijk dat bloedirritante broertje niet mee.
   
 6. Wie ben ik. Hoef je niet de hele speldoos voor mee te nemen, hooguit een stapeltje post-its. Alleen al je man met in knalgeel ‘uilskuiken’ op zijn voorhoofd geplakt, houdt je al vrolijk tot de grens met Spanje.
   
 7. Kamertje verhuren. Benodigdheden: een ruitjesvel en twee potloden. De kinderen kleuren om de beurt een lijntje van een ruitje, en wie als eerste een ´kamertje´ heeft gemaakt, mag zijn initiaal erin zetten en nog een keer. Perfect, want jij hoeft niet per se mee te doen, en kan dus ondertussen lekker met je voet op het gaspedaal mee blèren met Michèl Fugains ‘Une belle histoire’.
   
 8. Liedjes raden. Hoppa, uit volle borst: ‘Op een klein stationnetje…’ Of: ‘Ik ben vandaag zo vrolijk…’ Wie de volgende twee regels kan meezingen, mag het volgende liedje kiezen.
   
 9. Fantasieverstoppertje. In je hoofd kan tenslotte alles. Oók schuilen in de trommel van de wasmachine, of achterin het kippenhok. Laat de anderen dát maar eens raden.
   
 10. Wie is het langst stil. Nog steeds gekibbel in de kinderzitjes? Dan als last maar zeker niet least: speel wie het langst stil kan zijn. Of wie zijn mond kan houden tot de volgende tunnel. Nee: tot aan de vakantiebestemming. Succes!

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

extreme vakanties Marion Lapland
Beeld: Richard Simons

Het is min 28 graden. Je pakt je kind goed in, zet twee mutsen op je hoofd, wikkelt een extra sjaal om je hals en daar ga je: op een huskyslee dwars door de witte wildernis.

Marion Simons (46), getrouwd met Richard, moeder van tweeling Kim en Nynke (12)

“In mijn jeugd ging ik nooit op vakantie. Mijn vader had een boerderij en kon niet weg. Richard en ik reizen veel, soms met zijn tweeën, soms met de meiden. We zijn al naar een paar keer naar Afrika geweest, waren een zomer in Amerika en in de kerstvakantie van 2017 gingen we naar Fins Lapland.
 

Fins Lapland

Een heerlijke, avontuurlijke plek. Het is net een levende kerstkaart met die sneeuw op de bomen. We zijn er drie keer geweest met de meiden. Toen ze nog baby’s waren, met allebei een kind in de buikdrager en van die tennisrackets onder de moonboots om niet weg te zakken in de diepe sneeuw. Toen ze vier waren, zaten Kim en Nynke in een slee achter de sneeuwscooter. De laatste keer konden ze zelfstandig bij ons achterop zitten en als we nog eens gaan, denk ik dat ze zelf mogen rijden. Ze hebben vorig jaar al een miniparcours mogen afleggen, vonden ze geweldig.
 

Genieten van rendieren en bevroren meren

We skiën niet in Lapland. Dat is schreeuwend duur en dat kunnen we in de voorjaarsvakantie ook in Duitsland doen. In Lapland kom je voor de sneeuwscootertochten, het ijsvissen, de huskysledetochten. En om te wandelen over bevroren meren en in bossen, met een kampvuur in de wildernis waarop je worstjes bakt. We genieten van de rendieren en de magie van knisperende sneeuw in de schemering. Het wordt er namelijk nooit echt licht. Pas om elf uur ’s morgens wordt het licht tot een uur of drie ’s middags. Daar raak je best gedesoriënteerd van. Je hebt echt geen idee hoe laat het is. En uiteraard is het noorderlicht in het midden van de nacht magisch. We slapen in houten blokhutjes. Dat betekent boodschappen doen met de slee. Het heeft wel iets: met kerst diepvriespizza eten.

Het enige nadeel is de prijs. Excursies zijn vrij duur, ik rekende weleens € 1100 af voor drie excursies. Als je van de gebaande paden af wil, moet dat met een privégids en daar hangt een fors prijskaartje aan.
 

Lees ook
Deze 12 vakantiebestemmingen in Europa zijn geweldig met kinderen >

 

Temperaturen van min 4 tot min 28

Niet iedereen snapt wat de lol van ijskoud Lapland is. Toen de tweeling klein was, vonden veel mensen het idioot dat we met twee baby’s naar de kou en wildernis gingen. Het klopt, we hebben temperaturen van min 4 tot min 28 meegemaakt. Daarom pakten we de kinderen extreem goed in. Richard heeft een keer zijn kin bevroren, die had hij niet voldoende afgedekt. De gids zag het gelukkig op tijd, maar het heeft jaren geduurd voordat zijn kin niet meer gevoelig was.
 

Geen wifi, maar verre van saai

Ik heb kennissen die zelfs het lepeltje van hun kind meenemen. Wij pakken alleen het hoognodige in, ook toen de kinderen kleiner waren. Of je nu naar Turkije of Lapland gaat, overal kun je luiers en voeding kopen. Voor mij zijn dit vakanties waarin we als gezin tot elkaar komen. Geen wifi, maar verre van saai. Ik hoef maar te roepen: ‘Zullen we weer naar Lapland?’ of de meisjes springen op. Zeker nu ze oud genoeg zijn voor een eigen kamer in een iglohotel. Dat staat nog op onze verlanglijst. Maar eerst sparen.”
 

Dit artikel staat in het Kek Mama Winterboek 2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

met peuter naar Australië

Janneke Lievaart (31) reisde acht weken met vriend Roderik (35) en dochtertje Olivia (2,5) door Australië. "Met dit kind kunnen we de hele wereld over."

Zien

Schildpadjes
Paronella Park in Mena Creek, Queensland is erg mooi. Kinderen kunnen aan het eind van de rondleiding honderden kleine schildpadjes voeren bij het meer.
 

Overal pinguïns
Een fijne, niet al te lange wandeling kun je maken op Phillip Island, een eiland dat zo’n 140 kilometer ten zuidoosten van Melbourne ligt. Op de zwarte rotsen van The Nobbies kun je zeehonden spotten en tegen het vallen van de avond is er de pinguïnparade. Zie je opeens witte buikjes uit de zee waggelen, het strand oversteken en naar hun hol wandelen. 
 

Turtle Island
Ga met een boot vanuit Port Douglas naar Turtle Island. Dikke kans dat je schildpadden ziet rondzwemmen tijdens het snorkelen. Je kunt het uitstapje ter plekke regelen bij een van de vele excursiewinkeltjes.

 

Lekker eten

Vlaamse frieten & Mosselen
In de Blue Mountains aten we Vlaamse frieten en mosselen bij Flemish Flavours, een restaurant in het stadje Leura dat wordt gerund door een stel uit België.
 

Pizza van de steenoven
Echt een aanrader: Macchiato Pizza & Coffee Roastery in Sydney. Een prachtig restaurant met verrukkelijke pizza uit de steenoven. Live muziek, relaxed en rumoerig, ideaal om met kinderen te eten.
 

Visje & vleesje van de barbecue
Voor het ultieme Australiëgevoel: koop je eigen vis of vlees en strijk neer op een van de vele openbare en opvallend schone barbecuespots. Je staat daar tussen de Australische families je visje te grillen.


Lees ook
5x onbekende plekken in Australië >

 

Fijne slaapplekken

Met uitzicht
Voor rust, ruimte en pittoreske dorpjes moet je zijn in de cottages van The Bryn at Tilba in New South Wales. De vakantiehuizen hebben mooie veranda’s en een heerlijk uitzicht over glooiende heuvels. Tilba is een lief dorpje met smalle paden, witte hekken en historische houten huisjes.


Op de camping
Scarness Beachfront Caravan Park in Hervey Bay, Queensland, is een fijne camping aan het strand. Ook hier vind je openbare barbecueplekken. Vraag bij de reservering om stranduitzicht. 


In een luxe appartement
Na een maand kamperen hadden we zin in heel veel luxe. In het Pullman Resort in Port Douglas was alleen de keuken van ons appartement al zes keer groter dan onze camper. De perfecte locatie om de reis af te sluiten.

 

Doen

Kangoeroes voeren en panda's aaien
Kangoeroes en rode panda’s voeren, koala’s aaien – het kan allemaal in de Australia Zoo, de dierentuin van de beroemde Steve Irwin alias The Crocodile Hunter. Olivia vond het er geweldig.


Naar het waterpark
Een waar kinderparadijs is het water- en speelpark in het Darling Quarter in Sydney. Fonteintjes, een waterrad en een dam waarmee je eb en
vloed kunt creëren. In de buurt kan je overigens prima eten en drinken. Het park is 24 uur per dag gratis toegankelijk. 


Naar het strand in Brisbane 
In South Bank Brisbane vind je van alles: eettentjes, een tropisch park, speeltuinen, buitensportplekken en een enorm strand. Veel groen, kunst en uiteraard weer een compleet programma voor de kinderen.
 

Janneke heeft een blog waar ze schrijft over haar reizen en haar leven.
 

Lees het hele reisverslag in Kek Mama 01-2017.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >