spelletjes achterbank vakantie
Beeld: Unsplash

‘We zijn er bijna, maar nog niet helemaal.’ Die ‘helemaal’ kan weleens heel lang duren, wanneer je reist met kinderen. Daarom: de 10 leukste spelletjes voor op de achterbank, die níet op de iPad hoeven.

 1. Gekke-woorden-nummerplaten. Verveling uit, fantasie aan: maak woorden van de nummerplaten op de weg. Een 1 is een I, een 3 een E, een 8 een B – of wat voor iedereen maar begrijpelijk is. En natuurlijk mag je sjoemelen met tussenletters. 4-LKK-11 wordt op die manier zomaar ‘Vier lekkere eenden’. Lol gegarandeerd.
   
 2. Achterbankbingo. Geen zorgen: hoef je niet eerst voor te knutselen. De bingokaarten kun je gewoon gratis downlaoden en uitprinten op de site van de ANWB. Waarom moeilijk doen, nietwaar?
   
 3. Woordenslang. Bedenk een thema en verzin een woord met de laatste letter van de vorige deelnemer. Is het thema ‘landen’? Als de vorige deelnemer ‘Nederland’ bedacht, kan de volgende ‘Duitsland’ maken, en degene daarna ‘Denemarken’. Doe het met kleuren of dieren voor kleine kinderen, of met hoofdsteden voor de grotere. Geef toe: kan ook geen kwaad voor jóuw hersentraining.
   
 4. Rekenslang. Want dat kan natuurlijk ook: begin met een som en degene die het antwoord geeft, voegt een vervolgsom toe. Begin je met ‘1+2’, dan zegt de volgende: ‘3+6’ – enzovoorts. Ook handig om sneaky nog even de tafels te oefenen met je bovenbouwer.
   
 5. Jeugdsentiment. Niks zo leuk als je eigen herinneringen overdragen op je kinderen. Dus: 'Tel de rode auto’s', ‘Ik ga op reis en neem mee’ en ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. En dan maar hopen dat je sneller dan vroeger aankomt op je bestemming, maar één voordeel: tegenwoordig hebben we in elk geval airco in de auto. O, en waarschijnlijk dat bloedirritante broertje niet mee.
   
 6. Wie ben ik. Hoef je niet de hele speldoos voor mee te nemen, hooguit een stapeltje post-its. Alleen al je man met in knalgeel ‘uilskuiken’ op zijn voorhoofd geplakt, houdt je al vrolijk tot de grens met Spanje.
   
 7. Kamertje verhuren. Benodigdheden: een ruitjesvel en twee potloden. De kinderen kleuren om de beurt een lijntje van een ruitje, en wie als eerste een ´kamertje´ heeft gemaakt, mag zijn initiaal erin zetten en nog een keer. Perfect, want jij hoeft niet per se mee te doen, en kan dus ondertussen lekker met je voet op het gaspedaal mee blèren met Michèl Fugains ‘Une belle histoire’.
   
 8. Liedjes raden. Hoppa, uit volle borst: ‘Op een klein stationnetje…’ Of: ‘Ik ben vandaag zo vrolijk…’ Wie de volgende twee regels kan meezingen, mag het volgende liedje kiezen.
   
 9. Fantasieverstoppertje. In je hoofd kan tenslotte alles. Oók schuilen in de trommel van de wasmachine, of achterin het kippenhok. Laat de anderen dát maar eens raden.
   
 10. Wie is het langst stil. Nog steeds gekibbel in de kinderzitjes? Dan als last maar zeker niet least: speel wie het langst stil kan zijn. Of wie zijn mond kan houden tot de volgende tunnel. Nee: tot aan de vakantiebestemming. Succes!

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboekenweek activiteiten
Beeld: Unsplash

Hoera, het is weer bijna Kinderboekenweek. Dat betekent dat er in de boekhandel weer een leuk Kinderboekenweekgeschenk klaarligt en dat er veel leuke dingen te doen zijn rondom deze week. Lees mee!

Wat is de Kinderboekenweek?            

De allereerste Kinderboekenweek was in 1955. Deze week vindt elk jaar begin oktober plaats en duurt tien dagen (de naam is dus een beetje misleidend). Dit jaar is het van 3 t/m 14 oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het kinderboek. Elk jaar wordt er aan kinderboekenauteur gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van tien euro het Kinderboekenweekgeschenk gratis.
 

Lees ook
KIND: 6x de leukste kinderboeken >

 

Het thema van dit jaar

Elk jaar heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit jaar is dat thema ‘vriendschap’, met als motto: ‘Kom erbij!’ Het kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Jozua Douglas en heet ‘De eilandenruzie’. Het verhaal gaat over twee kinderen die vriendschap sluiten met de zoon van hun vaders grootste vijand.
 

De activiteiten

Rondom de Kinderboekenweek worden er vaak op basisscholen diverse activiteiten georganiseerd, voor docenten zijn dan ook speciale lespakketten beschikbaar. Dikke kans dus dat jouw kroost hier op school iets mee gaat doen. Ook is er een speciale kindertheatervoorstelling gemaakt voor de Kinderboekenweek: ‘Kom erbij! De vriendschap voorbij’, over de vriendschap tussen de clowns Kolder en Kwast.

Ook leuk: Kinderen voor Kinderen heeft ter ere van de Kinderboekenweek een nummer opgenomen met de titel: ‘Kom erbij’. Via onderstaand filmpje legt een zangcoach uit hoe je kids dit nummer kunnen instuderen.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

de-leukste-natuurspeeltuinen-voor-kinderen

Fris of niet, altijd fijn om lekker de deur uit te gaan met je kind. Dit lijstje met leuke natuurspeeltuin kan je hier vast goed bij gebruiken.

De Meinweg - Herkenbosch

De leukste natuurspeeltuinen

Speel apenkooi tussen de bomen of balanceer over de touwbruggen en vlonders die tussen de bomen hangen. Of speel verstoppertje achter de takken, kan natuurlijk ook. Is je kind dol op water? Onderaan de heuvel staat een waterpomp.

 

Biesbosch MuseumEiland - Werkendam

Polders, dijken en stromen kom je tegen bij kinderspeelplaats ‘Biesbosch Beleving’. Elke 45 minuten verandert de waterstand van ‘extreem laag’ naar ‘extreem hoog’. Ook geschikt voor kinderfeestjes of om wat te eten.

 

Zuiderzee Speeltuin - Almere

De leukste natuurspeeltuinen

Eilandjes, een trekvlot, een half gezonken schip om in te klimmen en klauteren, een zandspeelplek en waterpret om af te koelen. En dan nagenieten en pannenkoeken eten op het terras.

 

Lees ook
Prachtfoto's: buitenspelende kinderen in de zomer >

 

Zandbos - Deurne

Naast spelen in een natuurlijke omgeving, kunnen kinderen met de zandtafel aan de gang, hutten bouwen, klimmen op de toestellen en zich vermaken op de zand- en waterspeelplaats. Voor jonge kinderen is er een speciaal Peuterpad, voor de oudere jeugd is er een grote Vikingschommel.

 

De Natureluur - Amsterdam

De leukste natuurspeeltuinen

Ook hier kan je kind van alles over de natuur ontdekken. Een (verjaardags)feestje vieren is mogelijk en in vakanties hebben ze extra activiteiten. Tip: trek oude kleding aan, want schoon blijven is er niet bij. 

 

Speelterrein Tiengemeten - eiland Tiengemeten

Hier vind je negen voetbalvelden vol blubber, bomen en beekjes. Voor de allerkleinsten is er een ukkie-eiland en schilpadfontein. Leuk extraatje: je moet de pont pakken om er te kunnen komen.

 

Hoppies Natuurspeeltuin - Ammerzoden

De leukste natuurspeeltuinen

Ooit begonnen als maïsdoolhof, maar er is nu zoveel meer. Kinderen vermaken volop met water, zand en groen terwijl jij op het grasveld je kleed uitslaat.

 

Landgoed De Bonte Belevenis - Texel

Meer dan alleen een natuurspeeltuin, want je vindt hier ook een bloemenpluktuin, speeltuin, dierenweide en een blotevoetenpad. Je weet dus zeker dat je de hele dag zoet bent.

 

Kreekbos - Wognum

De leukste natuurspeeltuinen

Naast de nieuwbouwwijken is een speelplaats aangelegd waar kinderen prima kunnen spelen in de natuur. Alle toestellen zijn gemaakt van hout. Ook is er een waterpomp, glijbaan en tokkelbaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >