Een kind dat altijd luistert en nooit kattenkwaad uithaalt: bestaat het? De dochter van Katie Palumbo komt daar dicht bij in de buurt, maar op haar blog legt Katie uit waarom ze daar allesbehalve blij mee is.
Lees verder onder de advertentie
‘Onze dochter is al vanaf dag één een heel rustig, kalm kind’, zegt Katie. ‘Ik bereidde me voor op verschrikkelijke peuterjaren – op basis van wat ik van andere moeders hoorde – maar uiteindelijk kon ik het aantal keren dat mijn dochter een driftbui had, op één hand tellen.’
Klinkt ideaal, een braaf kind. ‘Maar het tegendeel is waar’, zegt Katie. ‘Voor ons is het natuurlijk fijn, maar we realiseerden ons dat het voor haarzelf en haar ontwikkeling niet goed is. Ze zette zichzelf nooit op de eerste plaats, volgde alle regels, durfde geen nee te zeggen…’ Dat moest anders, wist Katie. ‘Want uiteindelijk moet ze gezien en gehoord worden – iemand zijn die niet alleen gehoorzaamt, maar er ook stáát.’
Katie en haar man moedigden hun dochter aan om wat fellere taal te gebruiken. ‘Weliswaar beschaafd, maar wat duidelijker: ‘Nee!’ of ‘Stop!’ en ‘Dat vind ik niet leuk.’ Ook moedigden we haar aan om te schreeuwen, te springen en rennen en soms haar controle te verliezen.’
Lees verder onder de advertentie
Uiteindelijk werkte het, zegt Katie. ‘We zagen haar opbloeien tot de slimme, zelfverzekerde zevenjarige die ze nu is. Ze volgt de regels niet meer blindelings, maar denkt er kritisch over na en komt vaker voor zichzelf op.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.