‘Mijn dochter (6) masturbeert in het openbaar, hoe ga ik hiermee om?’

15.04.2021 06:33
dilemma dochter masturbatie Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.

Christine (36) is getrouwd met Bas (37), en moeder van Millie (6) en Jort (3).

“Ik vouwde een was weg in de woonkamer, toen ik op woensdagmiddag een geluid van de bovenverdieping hoorde komen dat ik niet direct kon plaatsen. Toen ik naar boven liep, zat Millie rond een deur op de overloop geklemd. Met een rood aangelopen hoofd, bewoog ze driftig op en neer.

‘Ik hoorde een gek geluid’, zei ik, ‘wat ben je aan het doen?’

‘Niks!’, riep ze geschrokken, en schoot haar kamer in.

Het duurde even om te verwerken wat ik zojuist had gezien, maar het was overduidelijk. Natuurlijk ontdekken kinderen hun lichaam; Jort maakt ook al een jaar grapjes over zijn piemel met een ‘Kijk nou, nu is ‘ie groot!’. Maar op de één of andere manier voelt het bij mijn dochter kwetsbaarder.

Blote billen in de klas

Ik was het voorval vergeten, tot Millie’s juf me een paar weken later een mailtje stuurde of ik op gesprek wilde komen. Het was niks ernstigs, maar wel belangrijk dat wel elkaar even spraken, zei ze. Met blossen op haar wangen vertelde ze me dat Millie weleens in haar blote billen op haar stoel zat in de klas. Haar onderbroekje of maillot net over haar billen getrokken, niet al te duidelijk voor de rest van de kinderen. De juf had haar discreet bij zich geroepen, vertelde ze, en Millie gevraagd waarom ze dat deed. ‘Gewoon, omdat het lekker voelt’, had ze gezegd.

Lees ook:
‘Moet ik de gevoeligheid van mijn zoon (7) strenger benaderen?’ >

In je eentje

Mijn man Bas reageerde een beetje lacherig toen ik het ‘s avonds vertelde. Dus ging ik het gesprek met Millie in mijn eentje aan. Dat het prima is om van je lichaam te genieten, maar dat dat iets is wat je in je eentje doet, en niet met anderen erbij. Millie keek me beschaamd aan, zei ‘sorry’, en dat was het. Waardoor ik me nog rotter voelde, want dit is natuurlijk wel het laatste waarvoor je sorry hoeft te zeggen.

Taboe

Ik heb gepolst bij andere moeders, maar geen van haar leeftijdsgenootjes doet iets soortgelijks, zover die moeders weten. Ik weet dus niet zo goed hoe ik hiermee moet omgaan. Ik vind het goed dat mijn dochter haar lichaam ontdekt, en op deze leeftijd is het volgens mij vrij onschuldig. Ze moet wel leren dat haar seksualiteit iets persoonlijks is, maar ik wil er ook geen taboe op leggen. Ondertussen hoor ik nog regelmatig geluid van de bovenverdieping komen. Maar ik ben bang dat als ik daar elke keer op reageer, ze zich gaat schamen voor haar lichaamsbeleving. Tegelijkertijd word ik er liever niet teveel mee geconfronteerd. Waar doe ik dan wel goed aan?”

 

 

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >